ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους νυχτόβιους τύπους

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και φυσικά αργούν να ξυπνήσουν το πρωί, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους προτιμούν να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν με το πρώτο φως του ήλιου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chronobiology International.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Northwestern και του Σάρρεϊ, μελέτησε στοιχεία για πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στην UK Biobank Study και βρήκε ότι οι «νυχτερινοί» τύποι είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, 50.000 άτομα, βάσει του δείγματος, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 6,5 ετών της μελέτης.

Οι 433.268 συμμετέχοντες ήταν 38-73 ετών και είχαν χωριστεί στις εξής ομάδες: ξεκάθαρα πρωινοί τύποι, μετρίως πρωινοί, μετρίως βραδινοί τύποι ή ξεκάθαρα νυχτόβιοι.

Παλαιότερες μελέτες επί του θέματος είχαν επικεντρωθεί στα υψηλότερα ποσοστά μεταβολικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που μελετά τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους νυχτόβιους τύπους

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν τα αναμενόμενα προβλήματα υγείας των νυχτόβιων και ο κατά 10% αυξημένος κίνδυνος θανάτου εξακολουθούσε να ισχύει.

Εξάλλου, τα άτομα που ξενυχτούσαν έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, ψυχολογικών διαταραχών και νευρολογικών διαταραχών.

«Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους νυχτερινούς τύπους να κρατούν το βιολογικό ρολόι τους συγχρονισμένο με την ανατολή και δύση του ηλίου», λέει ο Μαλκομ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϊ.

Και η Δρ Κρίστεν Κνουστον, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern  και συγγραφέας της μελέτης, συμπληρώνει ότι «ενδεχομένως τα άτομα που μένουν ξύπνια ως αργά να έχουν βιολογικό ρολόι που δεν συγχρονίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον. Ενδεχομένως να πρόκειται και για ψυχολογικό στρες, κατανάλωση τροφής σε λάθος ώρες για το σώμα, ανεπαρκή σωματική άσκηση, ανεπάρκεια ύπνου, ή ίσως ακόμα κατανάλωση φαρμάκων και αλκοόλ. Μιλάμε για ένα σύνολο ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ξενύχτι».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ