ΤΟΠΙΚΑ

Καθολική αντίδραση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων Μάνδρας Ειδυλλίας στην επιχειρούμενη απομάκρυνση της Σχολής Πυροσβεστών απο τα Βίλλια

4-1024x768Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα φύλλα μας το θέμα της απομάκρυνσης της Σχολής Πυροσβεστών απο τα Βίλλια έχει θορυβήσει όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή αλλά και τους κατοίκους του Δήμου. Αυτό φάνηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο μοναδικό θέμα ήταν η συζήτηση για την απομάκρυνση της σχολής.

Στην αρχή αναφέρθηκε ένα ιστορικό για το θέμα απο τη Δήμαρχο Ιωάννα Κριεκούκη, στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι παρευρισκόμενοι ενω στο τέλος συμφώνησαν όλοι στην πρόταση της Δημάρχου.

Η εισήγηση της Δημάρχου:

Δήμος και τοπική κοινωνία μέσω φημών και δημοσιευμάτων πληροφορηθήκαμε ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του

Ι. Κριεκούκη
Ι. Κριεκούκη

Παραρτήματος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (Σχολής Πυροσβεστών) που εδρεύει στα Βίλια στην Πτολεμαΐδα της Δυτικής Μακεδονίας. Η σχεδιαζόμενη μετακίνηση – μεταφορά συμπίπτει με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Πυροσβεστών και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που εντάσσεται στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση.

Η ίδρυση και λειτουργία του Παραρτήματος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από το 1999 στα Βίλια σηματοδοτούσε εκ μέρους της πολιτείας την βούλησή της να στηρίξει:

  • τόσο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μιας ορεινής και δυσπρόσιτης περιοχής, που ενώ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, στερείται οικονομικών δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην οικονομική της ανάπτυξη,
  • Όσο και την προστασία ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική και δεν έχουν παραδοθεί στην βορά των κερδοσκόπων γης. Ειδικότερα για το τελευταίο η παρουσία της Ακαδημίας Πυροσβεστικής συντέλεσε τα μέγιστα στην μέχρι σήμερα προστασία των δασών του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, που καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη των 300.000 στρεμμάτων.

Χωρίς να έχει εκλείψει κανένας από τους παραπάνω λόγους ύπαρξης της Ακαδημίας Πυροσβεστικής θεωρούμε καταρχήν ακατανόητη την σχεδιαζόμενη μεταφορά της. Σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα μας και οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες των πολιτών, είναι το λιγότερο ανεξήγητο να λαμβάνονται αποφάσεις με υψηλό και ανώφελο οικονομικό κόστος όπως αυτό της μεταστέγασης των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Πυροσβεστικής.

Επίσης είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δηλώνει περιφρόνηση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των αιρετών εκπροσώπων της να αρνείται να ενημερώσει επισήμως για τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της αλλά να το πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα και φήμες.

Καθολική αντίδραση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων Μάνδρας Ειδυλλίας στην επιχειρούμενη απομάκρυνση της Σχολής Πυροσβεστών απο τα ΒίλλιαΤο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας –Ειδυλλίας και σύσσωμοι οι πολίτες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας αρνούνται να δεχθούν τετελεσμένα γεγονότα, που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την περιοχή τους, μετά και τα έντονα προβλήματα ανεργίας και παράλληλα υποσκάπτουν τον αγώνα που κάνουμε κάθε χρόνο για την προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας, με την αμέριστη συμπαράσταση του Πυροσβεστικού Σώματος. Η τοπική κοινωνία, έντονα δυσαρεστημένη  προειδοποιεί ότι θα αναλάβει δράση οργανώνοντας μαζικές κινητοποιήσεις και διεκδικώντας την παραμονή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με κάθε μέσο και τρόπο.

 

Η απόφαση:

H δημοτική αρχή:

  1. Καλεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να εγκαταλείψει κάθε σκέψη και σχεδιασμό για μεταφορά και απομάκρυνση από τα Βίλια της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
  2. Καλεί όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής να σταθούν στο πλευρό μας και να συμβάλλουν με όσα μέσα διαθέτουν στην ακύρωση κάθε σκέψης για απομάκρυνση της Ακαδημίας.
  3. Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και την κα Περιφερειάρχη να ενισχύσουν και εκείνοι την φωνή μας και τον αγώνα μας αρχικά εισάγοντας το θέμα ως έκτακτο στη προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 18.2.2016 για λήψη σχετικής απόφασης και ακολούθως με όποιο άλλο τρόπο κρίνουν σκόπιμο
  4. Συστήνει Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην απομάκρυνση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από τα Βίλια , αποτελούμενη από τους:

Α) Ιωάννα Κριεκούκη, Δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Β) Αγγελική Παπακωνσταντίνου Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος

και Πολεοδομίας για τη Δημοτική Κοινότητα Ερυθρών και τις Τοπικές Κοινότητες

Βιλίων και Ερυθρών

Γ) Γκιόκας Ιωάννης Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας

Ερυθρών

Δ) Τώρος Αθανάσιος Δημοτικός Σύμβουλος

Ε) Δουδέσης Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος

ΣΤ) Θεοδώρου Χαράλαμπος Δημοτικός Σύμβουλος

Ζ) Γκιόκας Γεώργιος Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βιλίων

Η) Μακρυνόρης Κωνσταντίνος, πρώην Δήμαρχος Βιλίων

Θ) Ρούσσης Παναγιώτης, πρώην Δήμαρχος Βιλίων

Οργανώνει μαζί με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς άμεσα ανοικτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 28.2.2016

  1. Δημοσιοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο (μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ) σε όλους την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας.

 

Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατύπωσαν τις απόψεις του και τοποθετήθηκαν ο Βουλευτής της ΝΔ Περιφέρειας Αττικής κος Μπούρας Αθανάσιος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κα Τσούπρα Ιωάννα, ο πρώην Δήμαρχος Βιλίων κος Μακρυνόρης Κωνσταντίνος και οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του Δήμου κατά της σχεδιαζόμενης μετακίνησης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από τα Βίλια. Ο Αντιπεριφειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής κος Βασιλείου Ιωάννης στην τοποθέτηση του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τώρα αρχίζει μία αντίστροφη διεκδικητική πορεία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Δυτικής Αττικής, καμία Κυβέρνηση δεν νοείται να αποφασίζει χωρίς να ενημερώνει τους πολίτες. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η μετακίνηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από τα Βίλια συνδέεται με οικονομικό κόστος που δεν χρειάζεται να αναλάβει μία χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Συμφώνησε πλήρως με τις προτάσεις της Δημάρχου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μεγάλη ενότητα για να μην φύγει η σχολή από τα Βίλια. Δήλωσε κάθετα αντίθετος στην μετακίνηση της σχολής και ζήτησε να ανακληθεί κάθε σχετική πρόθεση και σχεδιασμός.   Τοποθετήσεις  έγιναν και από Δημοτικούς Συμβούλους όπως ακριβώς καταγράφονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η Δήμαρχος ανάγνωσε την επιστολή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  κκ Π. Σκουρολιάκου, Γ. Πάντζα και Ι. Δέδε οι οποίοι τάσσονται κατά της μετακίνησης και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κο Τόσκα και την επιστολή της Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Π. Χριστοφιλοπούλου η οποία επίσης τάσσεται στο πλευρό του Δήμου και καταθέτει επερώτηση σχετικά με το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων. Αναφέρθηκαν ακόμη οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Βουλευτές της ΝΔ  κο Γ. Βλάχο και Β. Οικονόμου, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου ενάντια στην μετακίνηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Η ερώτηση στη Βουλή της κας Χριστοφιλοπούλου:

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 Αθήνα, 16/2/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή

 

Θέμα: «Μεταφορά Παραρτήματος Βιλίων Πυροσβεστικής Ακαδημίας»

 

eui xristofilopoulou 1Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν δικαιολογημένα  θορυβήσει την τοπική κοινωνία, το Παράρτημα Βιλίων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας πρόκειται να μεταφερθεί εκτός Αττικής.

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά βρίσκει αντίθετη και την Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι με επιστολή τους επισημαίνουν πως «δεν ακολουθήθηκε καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, καθότι το ζήτημα της μεταφοράς της Σχολής δεν συζητήθηκε και μελετήθηκε ούτε στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ούτε στο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για να δοθεί σχετική γνωμάτευση σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν.4249/2014 και να ακολουθηθεί η διαδικασία του 66 του ίδιου Νόμου, ως νέα Υπηρεσία. Επίσης σας αναφέραμε ότι πέρα από το κυρίως εκπαιδευτικό ζήτημα, υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα διοικητικής υποστήριξης, καθότι η λειτουργία της Σχολής στη συγκεκριμένη πόλη, θα απαιτήσει, καθότι θα είναι σε συνεχή λειτουργία, την μετάθεση στην Πτολεμαΐδα μεγάλου αριθμού συναδέλφων.»

Όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη του Παραρτήματος στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής, τα Βίλια, συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με αποτέλεσμα η σκοπούμενη απομάκρυνσή του να έχει προφανείς αρνητικές συνέπειες και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει να ματαιωθεί.

Κατόπιν τούτων, ερωτάστε:

  1. Σχεδιάζετε τη μεταφορά του Παραρτήματος Βιλίων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από τα Βίλια;
  2. Υπάρχει μελέτη ή γνωμάτευση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος που να δικαιολογεί την απόφασή σας;
  3. Σκοπεύετε να ενημερώσετε για τις προθέσεις σας και να κάνετε διάλογο με την τοπική κοινωνία;

 Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

Να σημειώσουμε εδώ πως συμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπογραφεί καμία – μεχρι στιγμής- συμφωνία για τη μεταφορά της Σχολής

Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ