ΕΛΛΑΔΑ

"ΚΑΙΝΕ" τους ΟΤΑ οι παράνομες χωματερές

Η γενική εισαγγελέας, Juliane Kokott, πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή ημερήσιου προστίμου 54.450 ευρώ…στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας, για τη μη τήρηση των υποσχέσεών της για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης απορριμμάτων. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, το προαναφερόμενο βασικό ποσό θα πρέπει να απομειούται κατά 150 ευρώ κάθε φορά που η Ελλάδα θα αποδεικνύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παύση της λειτουργίας ενός παράνομου χώρου ταφής, καθώς και την ύπαρξη και αξιοποίηση επαρκών μέσων για την κατάλληλη διαχεί ριση ή διάθεση των αποβλήτων ή την αποκατάσταση ενός παράνομου χώρου ταφής που έχει παύσει τη λειτουργία του. Επίσης, η γενική εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή στην Ελλάδα ενός κατ’ αποκοπή ποσού, υψους 22 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόστιμο των 22 εκατ. ευρώ προέκυψε από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 220 ευρώ με τις 3.258 ημέρες παράβασης της χώρας.

Τα πρόστιμα θα επιμεριστούν στους ΟΤΑ

Υπενθυμίζεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές τις οποίες είχε δεσμευθεί πως θα κλείσει εδώ και χρόνια. Μάλιστα, οι παραβάσεις αφορούν την παλαιά οδηγία για τα απόβλητα (75/442/ΕΟΚ). Το 2005 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και της δόθηκε παράταση χρόνου έως το 2011 προκείμενου να συμμορφωθεί, κάτι το οποίο δεν έκανε επαρκώς. Σήμερα, εκτιμάται ότι λειτουργούν ακόμη 60-70 χωματερές, κυρίως στα νησιά. Στην περίπτωση καταδίκης, τα πρόστιμα θα επιμερισθούν στις τοπικές κοινωνίες οπου λειτουργούν χωματερές με βάση νόμο του 2011 που τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ του 2014. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με ανάλογες βαρύτατες οικονομικές ποινές απειλείται και η Ιταλία, που φέρεται να έχει, επίσης, παραβιάσει την οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα (91/689/ΕΟΚ) και την οδηγία για την υγειονομική ταφή. Στην υπόθεση C-378/13 κατά της Ελλάδας το αντικείμενο της διαδικασίας είναι πιο περιορισμένο από αυτό της διαδικασίας κατά της Ιταλίας, καθώς η παράβαση καταλαμβάνει τόσο τη λειτουργία παράνομων χώρων ταφής όσο και την αποκατάστασή τους.

Η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με την προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υποχρεώσει την Ελλάδα να της καταβάλει: * προτεινόμενη χρηματική ποινή ύψους 71 193,60 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εκτέλεση της αποφάσεως Επιτροπή κατά Ελλάδας του 2005 από την ημέρα εκδόσεως της αποφάσεως στην υπό κρίση υπόθεση μέχρι την ημέρα που θα εκτελεστεί η απόφαση του 2005· * ημερήσιο κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 7 786,80 ευρώ ανά ημέρα από την ημέρα εκδόσεως της αποφάσεως του 2005 έως την ημέρα εκδόσεως της αποφάσεως στην υπό κρίση υπόθεση ή την ημέρα εκτελέσεως της αποφάσεως του 2005. Πάντως, η γενική εισαγγελέας προτείνει να επιβληθεί μικρότερο πρόστιμο από αυτό που ζητά η Κομισιόν.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ