ΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦΥΛΗ

Και αποτεφρωτήρας επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στα Άνω Λιόσια;

Ολοένα και πιο βαθιά στο περιβαλλοντικό «χάος» βυθίζουν τα Άνω Λιόσια, τη Ζωφριά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής  Περιφέρεια και πολιτεία, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων όχι μόνο δεν πρόκειται να απομακρυνθεί αλλά τουναντίον θα καίει και επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.

Δε φτάνει η  έντονη δυσοσμία που βιώνουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων, της Ζωφριάς, του Ζεφυρίου αλλά και όλου του δήμου Φυλής (δυσοσμία που θυμίζει εποχές με τη λυματολάσπη και θα πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά το τι ακριβώς συμβαίνει στο ΧΥΤΑ), έρχεται τώρα η διαπίστωση για μεγαλύτερη επιβάρυνση της περιοχής, να δώσει τη χαριστική βολή.

Συγκεκριμένα, στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων προβλέπεται η αξιοποίηση εγκαταστάσεων, όπως ο αποτεφρωτήρας, η τσιμεντοβιομηχανία κ.α για την τελική διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αποτεφρωτήρας που βρίσκεται στον ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων θα καίει εκτός από νοσοκομειακά και άλλα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές εφόσον δεν είχε προβλεφθεί όταν ξεκίνησε η λειτουργία του. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται μεγαλύτερες ποσότητες ρυπαντικών  φορτίων και άρα μεγαλύτερη ρύπανση στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής.

Το κυριότερο, ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι πως η παραχώρηση του αποτεφρωτήρα θα γίνει σε εργολάβο για τρία συν τρία χρόνια, με την πρόβλεψη της μετατροπής σε αποτεφρωτήρα και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων.

Η πλήρης αντίφαση της συγκεκριμένης αναφοράς στον εθνικό σχεδιασμό για τα επικίνδυνα απόβλητα αγγίζει τελικά την ίδια την πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων που προέβαλλαν προεκλογικά και που συνεχίζουν να ευαγγελίζονται ακόμα και σήμερα η περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση.

Μια αντίφαση, ορατή δια γυμνού οφθαλμού: από τη μελέτη για την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα από τα διοικητικά όρια του δήμου Φυλής που είχε υποσχεθεί προεκλογικά (αλλά και μετεκλογικά) η κα Δούρου και τη σύσταση επιτροπής που θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απομάκρυνσης, μέχρι την παραμονή του (για 3+3 χρόνια) και, ακόμα χειρότερα, τη μετατροπή του σε μηχανή καύσης ΟΛΩΝ των επικίνδυνων αποβλήτων, η απόσταση είναι χαοτική. Και δεν είναι πλέον μόνο οι λέξεις αλλά και οι πράξεις της περιφερειακής αρχής και της ηγεσίας του ΕΔΣΝΑ, αντιφατικές και αποκλίνουσες μεταξύ τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ