ΤΟΠΙΚΑ

Καλοκαίρι 2015: Πού κολυμπάμε στη δυτική Αττική

kakia-skala-overviewΠού μπορούμε να κολυμπήσουμε με ασφάλεια και πού όχι στην Δ. Αττική; Ευτυχώς και φέτος το ΠΑΚΟΕ ήταν συνεπές στο καλοκαιρινό ραντεβού του και εξέτασε τα νερά 151 παραλιών, ώστε να γνωρίζουμε πού επιτρέπεται να βουτήξουμε. Μία στις τρεις παραλίες που ελέγχθηκαν βρέθηκε ακατάλληλη, με μεγάλο μικροβιακό φορτίο, εκτός ορίων.
 
Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για 36η χρονιά, πραγματοποίησε δειγματοληψίες και αναλύσεις στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει. Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν μέσα στο Μάιο και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά -σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος.
Τα αποτελέσματα
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 151 σημεία που ελέγχθηκαν 96 κρίθηκαν κατάλληλα για κολύμπι (63,6%), σε διάφορες διαβαθμίσεις, ενώ 55 (36,4%) είναι ακατάλληλα.
Στους παρακάτω πίνακες, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
Για μια ακόμη φορά και χωρίς κανένας να αιφνιδιάζεται, τα νερά γύρω από την πόλη μας, στον κόλπο της Ελευσίνας κρίνονται ακατάλληλα. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να αποκτήσει “μπλε σημαία” ο Σκαραμαγκάς, αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποτε θα γίνει. Προς το παρόν οι τολμηροί που βουτούν σε Σκαραμαγκά, Ασπρόπυργο κτλ., όσο κι αν λένε ότι δεν έχουν πάθει τίποτε, κάνουν μπάνιο ανάμεσα στα κολοβακτηρίδια…
Οι οικείες για μας παραλίες της Κινέτας και των Αγίων Θεοδώρων είναι στα περισσότερα σημεία τους κατάλληλες, ενώ τα πιο κοντινά επιτρεπόμενα νερά για μπάνιο είναι στον Λουτρόπυργο (Νεράκι). Δυστυχώς δεν έχουν γίνει μετρήσεις στην αγαπημένη Ψάθα, το Πόρτο Γερμενό, το Αλεποχώρι, το Σχίνο.
PARALIES 1PARALIES 2

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ