ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΕΛΕΥΣΙΝΑ
Δημοφιλές

«Καμπάνα» 5+3,2 εκατ. ευρώ για την αποχέτευση στο Θριάσιο

Πρόστιμο 5 εκατατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 3,28 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο επέβαλλε το Ευρωδικαστήριο στην Ελλάδα για την υπόθεση του Θριασίου Πεδίου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει πράξει όσα όφειλε για να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός του Θριασίου Πεδίου από αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να μην καταλήγουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στο υπέδαφος και στον κόλπο της Ελευσίνας (που έχει χαρακτηριστεί «ευαίσθητος αποδέκτης»). Είχε προηγηθεί καταδίκη της χώρας μας το 2004, η οποία οδήγησε στην κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, ωστόσο ακόμα και σήμερα περίπου ο μισός πληθυσμός της περιοχής δεν έχει συνδεθεί με το αποχευτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου, η Ελλάδα «δεν εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις της από την απόφαση του 2004». Ειδικότερα, η κατασκευή σταθμού επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι μεταγενέστερη της καταδίκης (ολοκλήρωση τον Απρίλιο του 2011, λειτουργία από Νοέμβριο 2012) και πολύ μεταγενέστερη της προθεσμίας που έδινε η κοινοτική νομοθεσία (31 Δεκεμβρίου 1998). Επιπλέον, «το δευτερεύον αποχετευτικό δίκτυο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στο σύνολό του (το τμήμα Κάτω Ελευσίνας του οικισμού της Ελευσίνας δεν διαθέτει ακόμη τέτοιο δίκτυο) και σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της περιοχής του Θριασίου Πεδίου δεν είναι ακόμη συνδεδεμένο στο τριτοβάθμιο δίκτυο».

Το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλλει κατ’ αποκοπή πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή 3,28 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, ποσό που θα μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί.

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, ότι ο μικρός αριθμός των συνδέσεων οφείλεται στην οικονομική κρίση (ο πολίτης επιβαρύνεται με το κόστος σύνδεσης του αγωγού με την κατοικία του), ενώ δεν πείσθηκε για την πιθανότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος που είχε παρουσιάσει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των συνδέσεων, καθώς έχει πολλάκις παραβεί ανάλογα χρονοδιαγράμματα στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από την προθεσμία που έθετε η κοινοτική νομοθεσία.

Πηγή
Γιώργος Λιάλιος / kathimerini

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ