ΤΟΠΙΚΑ

Καπνίζουν τα τζάκια πριν δείξει ‘’δόντια’’ ο χειμώνας

aithalomixli2312a-2Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν έχει δείξει ακόμα – αν και Νοέμβριος- ‘’ τα δόντια’’του, ωστόσο πολλοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου έχουν αρχίσει να ανάβουν τα τζάκια τους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τις τελευταίες ημέρες η οσμή του καμένου ξύλου είναι υπαρκτή κυρίως σε περιοχές των βορείων και δυτικών προαστίων ενώ η επιβάρυνση από τα τζάκια αρχίζει σιγά σιγά να καταγράφεται και στις μετρήσεις. Ενδεικτικά, ο σταθμός μέτρησης της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αριστοτέλους κατέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή 59 μικρογραμμάρια PM10 ανά κυβικό μέτρο, με οριακή τιμή τα 50 μικρογραμμάρια, ενώ αλλες μέρες μες την εβδομάδα η μέση εικοσιτετράωρη τιμή έφτασε τα 44 μικρογραμμάρια. Κάποια βράδια, στήλες καπνού ήταν ορατές και από το ύψος την Αττικής Οδού από το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια έως τον Ασπρόπυργο .

Η Παρέμβαση της Σταυρούλας Δήμου για την Αιθαλομίχλη

Για το θέμα των επιπτώσεων της αιθαλομίχλης στην περιοχή της Δυτικής Αττικής είχε τοποθετηθεί πρόσφατα η περιφερειακή σύμβουλος και μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Αττικής, Στ. Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, σε συζήτηση με αφορμή την έγκριση Σκοπιμότητας για την Υποβολή πρότασης Συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής σε πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον – Ατμοσφαιρική Ρύπανση – Αιθαλομίχλη η κα Δήμου περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες οικονομικές και περιβαλλοντικές που βιώνουν οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου. Η ίδια σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της υψηλής ανεργίας οι κάτοικοι καίνε στις σόμπες τους ότι βρουν, μιας και τα καυσόξυλα κοστίζουν. Επίσης, σε πολλές περιοχές του Θριασίου Πεδίου δημιουργούνται εστίες φωτιάς που μπαίνουν από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες καίνε λάστιχα αυτοκινήτων με σκοπό να συλλέξουν το χαλκό. Παράλληλα η παρουσία εξαιρετικά μεγάλου αριθμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα της περιοχής. Όλα τα παραπάνω συντελούν τόσο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, όσο και στη δημιουργία αιθαλομίχλης στην περιοχή. Η κ. Δήμου, αφού εξήρε τις καλές προσπάθειες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, πρότεινε αναφορικά με το πρόγραμμα Life, εκτός του Βαν που θα δώσει το πρόγραμμα για όλη την Αττική να γίνει προμήθεια και να εγκατασταθεί μόνιμο Βαν στη Δυτική Αττική το οποίο με τον ειδικό εξοπλισμό θα καταγράψει τους ρύπους που δεν καταγράφει το ΥΠΕΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτή η αποτύπωση της κατάστασης στη Δυτική Αττική και κατόπιν η δυνατότητα να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Δήλωση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου σχετικά με το άρθρο 17 του νομοσχεδίου ΥΠΕΚΑ

‘’Με διαδικασίες «εξπρές» το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των Περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων. Και τούτο επιχειρείται σήμερα, μέσω του άρθρου 17 στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων». Στη συγκεκριμένη διάταξη γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών καθώς προβλέπεται ο δεσμευτικός χαρακτήρας της γνώμης του ΥΠΕΚΑ για τους εκπονούμενους περιφερειακούς σχεδιασμούς (ΠΕΣΔΑ) και επίσης ότι «ο αρμόδιος φορέας σχεδιασμού οφείλει να προβεί, σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις, στις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ» . Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε αυτή τη μεθόδευση, η οποία συνιστά τεράστια οπισθοδρόμηση και υποκρύπτει απαράδεκτη πολιτική σκοπιμότητα, αυτήν της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.’’ Η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ