ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Καταργήθηκε η γραμμή Α16. Μέχρι Αιγάλεω τα λεωφορεία από Ελευσίνα

Επιστολή του δημάρχου Ελευσίνας προς τον ΟΑΣΑ για την διακοπή της λεωφορειακής γραμμής

Στην κατάργηση της λεωφορειακής γραμμής Α16 που ένωνε την Ελευσίνα με το κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κουμουνδούρου) προχώρησε ο ΟΑΣΑ από την 1η Μαΐου 2018.

Ταυτόχρονα, η γραμμή 876 που έφτανε ως το σταθμό Μετρό της Αγίας Μαρίνας επεκτάθηκε για λίγες εκατοντάδες μέτρα ως και το σταθμό του Αιγάλεω. Η νέα ονομασία της γραμμής είναι 876 Ελευσίνα – Στ. Αιγάλεω (κυκλική).

Οι αλλαγές αυτές γίνονται στα πλαίσια της μετατροπής των λεωφορειακών γραμμών σε τροφοδοτικές του Μετρό και της αποσυμφόρησης του κέντρου της Αθήνας. Παρόλο που αυτό αποτελεί στόχο του ΟΑΣΑ εδώ και μία και πλέον δεκαετία οι όποιες αλλαγές γίνονται με αργούς ρυθμούς.

Πλέον, για τη μετάβαση στο κέντρο της Αθήνας από την Ελευσίνα θα απαιτείται μετεπιβίβαση στο Μετρό στους σταθμούς Αγία Μαρίνα ή Αιγάλεω. Το τμήμα της διαδρομής από Αιγάλεω ως το κέντρο της Αθήνας καλύπτεται επίσης από τις λεωφορειακές γραμμές 813 και 856.

Αν και η γραμμή Α16 καταργήθηκε, διατηρείται ένα πρωινό δρομολόγιο καθημερινά στις 5:00 π.μ. από πλατεία Κουμουνδούρου ως Ελευσίνα εκτελούμενο από τη γραμμή 876.

Σημειώνεται επίσης πως τα δύο βραδινά δρομολόγια (καθημερινά στις 23:25 και 00:00) της γραμμής 865 Πλ. Κουμουνδούρου – Μάνδρα (μέσω Ασπροπύργου και Ελευσίνας) εκτελούνται πλέον με αφετηρία το αμαξοστάσιο Βοτανικού (ανταπόκριση με σταθμούς Ελαιώνας, Αιγάλεω και Αγία Μαρίνα του Μετρό).

Από την πλατεία Κουμουνδούρου συνεχίζουν προς το παρόν να αναχωρούν κανονικά τα λεωφορεία των γραμμών 836 προς Παλάσκα και Γ16 προς Ασπρόπυργο.

Επιστολή του δημάρχου Ελευσίνας προς τον ΟΑΣΑ για την διακοπή της λεωφορειακής γραμμής Α16

 

Καταργήθηκε η γραμμή Α16. Μέχρι Αιγάλεω τα λεωφορεία από Ελευσίνα
Γ. Τσουκαλάς

Η απόφαση του Οργανισμού Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) να διακόψει την λεωφορειακή γραμμή Α16 ήταν η αφορμή να προκληθούν σωρεία προβλημάτων στην μετακίνηση των πολιτών της Ελευσίνας. Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γεώργιος Τσουκαλάς έστειλε επιστολή προς τον ΟΑΣΑ.


Προς
Πρόεδρο ΟΑΣΑ

Κύριε Πρόεδρε,

Η απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) να διακόψει την λεωφορειακή γραμμή Α16, που διέρχεται από την πόλη μας και εξυπηρετεί εκατοντάδες συμπολίτες μας, είναι αναίτια, αδικαιολόγητη και ασυμβίβαστη με τις συγκοινωνιακές ανάγκες της περιοχής.

Ταυτόχρονα είναι και προκλητική αφού ελήφθη χωρίς ενημέρωση ή συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον θεσμό και αδιαφορώντας για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Μια τέτοια απόφαση προκαλεί σωρεία προβλημάτων στην μετακίνηση των πολιτών της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής (Μαγούλα – Μάνδρα – Νέα Πέραμος), η αντίδραση των οποίων είναι ήδη εμφανής και αναμένεται να οξυνθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Δήμος μας ζητά από τον ΟΑΣΑ την άμεση άρση της συγκεκριμένης απόφασης και την επαναλειτουργία της Λεωφορειακής γραμμής Αθήνα – Ελευσίνα με περαιτέρω ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων, ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής.

Παλαιότερα, εξυπηρετούσε και η γραμμή από την Μάνδρα προς Αθήνα η οποία και αυτή έχει καταργηθεί. Οι πολίτες της Ελευσίνας δεν πρέπει να παραμερίζονται για κανένα λόγο δεδομένου ότι εδώ βρίσκεται και μέρος της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας αλλά και ταυτόχρονα η Ελευσίνα είναι η πόλη που κέρδισε επάξια και τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Αυτό βέβαια μεταφράζεται ως μέγιστη επισκεψιμότητα πολιτών για ποικίλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην πόλη, παράλληλα με τις καθημερινές επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο που κατακλύζεται από τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Έτσι, με την διακοπή της γραμμής απομονώνουμε πλήθος κόσμου (φοιτητών – εργατών – τουριστών ) να συμμετέχουν στον πολιτισμό , σε δράσεις και εκδηλώσεις που είναι ενδιαφέρουσες.

Επίσης διαθέτουμε το μοναδικό Νοσοκομείο του Θριασίου Πεδίου που βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας και η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών μεταφέρεται αποκλειστικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης.

Το Λιμάνι μας απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους από περιοχές της Αθήνας και ευρύτερα, αφού είναι και συνδετικός μεταφορικός κρίκος με τον Πειραιά. Οι τόσες δημόσιες υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, η Εφορεία, το Αεροδρόμιο έχουν σημαντικό αριθμό εργαζομένων που καθημερινά μετακινούνται από και προς την Αθήνα. Τα παράπονα που δεχόμαστε από τους πολίτες για τα θέματα αυτά αυξάνουν συνέχεια και ενημερωνόμαστε ότι τα δρομολόγια συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα των δρομολογίων της Τηλεματικής. Πόσο μάλλον , μετά τις περικοπές δρομολογίων και γραμμών , να στερηθούν οι επιβάτες και την μοναδική λεωφορειακή γραμμή που είχε απομείνει πλέον & συνδέει την Ελευσίνα και τις ευρύτερες περιοχές με την Αθήνα. Είναι απαράδεκτο το 2018 να μην υπάρχει σε όλο το Θριάσιο καμία απευθείας γραμμή σύνδεσης με την Αθήνα. Το ότι το Α16 θα σταματά πλέον στο Αιγάλεω και από εκεί θα ανταποκρίνεται ο λαός σε άλλο λεωφορείο προς τον τελικό προορισμό είναι πραγματικά δυσάρεστο με μεγάλη ταλαιπωρία τους καλοκαιρινούς μήνες και πολύ περισσότερο για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Παρακαλούμε λαμβάνοντας υπόψη σας τα παραπάνω όπως επιστρέψει η γραμμή Α16 στην Ελευσίνα με κατεύθυνση προς Αθήνα απευθείας και βέβαια να προγραμματίσετε και πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών αλλά και των δρομολογίων μέσα στην ημέρα.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Τσουκαλάς

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikos
3 years ago

Palia yphrxe kai h B16. Gia kapoio logo de goustaroun h Elefsina na syndeetai me to kentro tis Athinas.

Μαρια
3 years ago

Τραγικοί,άφησαν την Ελευσίνα με ενα λεωφορείο για Αθήνα κ ουτε καν Αθήνα,μέχρι το Αιγάλεω
Η Ελευσίνα φθίνει μέρα με την μέρα κ δεν κανει κανείς τίποτα γι αυτό…

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ