ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για «κόφτη»: Αντί μείωσης συντάξεων, αύξηση φορολογίας

«Αν χρειαστεί, αντί να μειώσουμε συντάξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία (…) και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Όταν σου λείπουν χρήματα, είτε να μειώσεις τη δαπάνη μπορείς, ή να αυξήσεις τα έσοδα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας για τον «κόφτη» (στη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης συνέβαλε ο υπουργός Εργασίας) ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν θα γίνεται αυτόματα η μείωση των μισθών και συντάξεων. «Ο ‘‘κόφτης’’ δεν φέρνει μέτρα, αναπροσαρμόζει μεγέθη… Θα έχουμε ισοδύναμα μέτρα για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού» υποστήριξε.

«Ο ‘‘κόφτης’’ δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα, αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του προϋπολογισμού. Αν χρειαστεί το 2017 ο κόφτης θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν στη Βουλή, σα να γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και αλλάζαμε δαπάνες» είπε.

«Κακά τα ψέματα, όταν είμαστε σε καθεστώς μνημονίου υπάρχουν τομείς που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας» παραδέχθηκε πάντως ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας. «Έγιναν δεκτές στο σύνολό τους οι προτάσεις της κυβέρνησης (…) Μας εμπιστεύτηκαν στο Eurogroup, είδαν περισσότερα αποτελέσματα από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με το νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με τα κυβερνητικά μέτρα το 90% των ανθρώπων, εννιά στους δέκα, θα είναι κερδισμένοι, θα έχουν καλύτερες συντάξεις» επέμεινε ο υπουργός. «Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο (…) είμαι υπερήφανος για το ασφαλιστικό γιατί εισάγουμε μεταρρύθμιση που βασίζεται στους πυλώνες της ισοτιμίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» τόνισε.


Χαρακτήρισε δε ως
«άσκηση sudoku» το πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας πρέπει να μεταφέρει χρήματα από το ένα ταμείο στο άλλο.

«Είναι παλαβό αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης για οριζόντιες μειώσεις» ανέφερε σχολιάζοντας όσα είχε πει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (κάτω).

«Έρχεται τέταρτο μνημόνιο»

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης επέμεινε ότι μετά το 2018έρχονται οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Κάνοντας λόγο για το «χειρότερο εφιάλτη», εξήγησε ότι μετά το ν/σ που ψηφίστηκε την Κυριακή, έρχεται και τέταρτο μνημόνιο που λέγεται «κόφτης».

Μιλώντας για «πανηγύρια» δήλωσε ότι «μόνη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι η κόκκινη γραμμή της εξουσίας όλα τα άλλα καταρρίφθηκαν». Πρόκειται για «αυτόματο μνημόνιο» ανέφερε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ