ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους της πανδημίας

«Πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην κατάσταση με την πανδημία.

«Βρισκόμαστε παραπάνω από 5 εβδομάδες σε lockdown με τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Έχει αποδώσει, αλλά όχι το αναμενόμενο. Προφανώς οι ρυθμοί της μείωσης των κρουσμάτων είναι πολύ πιο αργοί» είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως το ΕΣΥ συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση και οι ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες. Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει ακόμα πολύ σημαντικό πρόβλημα, τόνισε, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που έχουν παρθεί για την κοινωνία και την οικονομία είναι σκληρά, ωστόσο προέχει η δημόσια υγεία- ενώ τόνισε πως και άλλες χώρες, με ισχυρά συστήματα υγείας, προβαίνουν σε σκληρά lockdown.

Όσον αφορά στο εμβόλιο, είπε πως «δεν θα κρύψουμε τίποτα. Προβλήματα θα υπάρξουν. Είναι μία τεράστια υγειονομική επιχείρηση ο εμβολιασμός για την Covid. Ο κόσμος θα έχει πλήρη γνώση, με βάση την εμβολιαστική εκστρατεία την οποία κάνουμε».

«Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά αυτή η μάχη της ενημέρωσης να γίνει με υπευθυνότητα και να χτίσουν και τα ΜΜΕ ένα τείχος προστασίας στα fake news, στις υπερβολές και στις ακραίες φωνές. Το ζήτησα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και με τιμή λέω ότι το αποδέχτηκαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποι των κομμάτων στον τομέα της Υγείας και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό» είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να παρουσιάζονται στην ελληνική κοινωνία όλα τα κομμάτια αυτής της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με πρόεδρο τη Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε πως ορίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έμεινε άθικτη: «θα είναι η επιστημονική Επιτροπή η οποία θα μας οδηγήσει βήμα-βήμα με τις επιστημονικές συμβουλές της στην προτεραιοποίηση αυτών που πρέπει να κάνουν τα εμβόλια, στις ενδείξεις και αντενδείξεις οι οποίες υπάρχουν. Θέλω να πω πάντως η υπέρτατη προτεραιότητα όλων των Αρχών και όλων των Οργανισμών είναι η ασφάλεια των ασθενών. Κανείς δεν θα ρίσκαρε να έρθει ένα εμβόλιο στην παγκόσμια κοινότητα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και μελέτες».

Πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί
«Ο τρόπος που θα φτάνει το Κράτος στον πολίτη για να κλείνει το ραντεβού και ο πολίτης να φτάνει στο εμβολιαστικό κέντρο, θα είναι κατανοητός και απλός. Δώσαμε τη δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού και από τους 11.000 φαρμακοποιούς… υπάρχει η άυλη συνταγογράφηση μέσα από την οποία οι μαχητικές ηλικίες, οι πιο νέοι, ελπίζουμε και οι πιο μεγάλοι, θα μπορέσουν να εγγραφούν, να τους έρθει το μήνυμα, να κλείσουν το ραντεβού τους. Υπάρχουν και κάποιοι συνάνθρωποί μας πιο μεγάλοι σε ηλικία οι οποίοι “το παλεύουν” με την τεχνολογία, ενδεχομένως θα ήθελαν βοήθεια. Μπορεί να μην την έχουν από ένα εγγόνι τους ή από το παιδί τους. Θα πάνε στο φαρμακοποιό τους, θα τους κλείσει το ραντεβού στην περιοχή τους, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο και συγκεκριμένη ώρα, για να μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιό τους» είπε ο κ. Κικίλιας.

Λεπτομέρειες για τον προγραμμαρισμό του εμβολιασμού παρουσίασε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του προγραμματισμού του εμβολιασμού του πληθυσμού με προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών. «Η βασική κατεύθυνση είναι να προκαθορίσουμε τα ραντεβού και σύμφωνα με την προτεραιότητα που θα δώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα προκαθορισμένα αυτά ραντεβού με ψηφιακά μέσα και μή ψηφιακά», ανέφερε ο υπουργός και κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους. Όπως διευκρίνισε στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα, όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο.

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Στόχος είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση όλων των πολιτών.

Ο ανεφοδιασμός των 1.018 Κέντρων Εμβολιασμού είναι μια σύνθετη άσκηση, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 6 αποθήκες ανά την επικράτεια σε αντίστοιχα κεντρικά στρατηγικά σημεία και θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα αυτά.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ