ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Κοινές δράσεις από Ασπρόπυργο και Πλοϊέστι

Κοινές δράσεις, που οδηγούν σε μετεξέλιξή τους σε ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς πόλους!

• Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, πέντε (5) Πανεπιστήμια, δύο Α.Τ.Ε.Ι., τέσσερις (4) Δήμοι της Ελλάδας, Επιμελητήρια και Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι, φώναξαν «παρών» στην πρωτοποριακή – καινοτόμα πρωτοβουλία των Δήμων Ασπροπύργου & Πλοϊέστι.
• Ιδρύθηκε Ελληνικό Δίκτυο Δήμων – Κόμβων Ενέργειας & Βιομηχανίας. Συμμετέχουν οι των Δήμοι Ασπροπύργου, Δέλτα Θεσσαλονίκης, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
• Δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων, με πρωτεργάτες τους αδελφοποιημένους Δήμους, συμφώνησαν Μελετίου και Ντόμπρε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “URBACT”.
• Με υπογραφές Μελετίου, συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου στα Προγράμματα “HORIZON 2020” και “INTERREG IV”. Τα Πρωτόκολλα, κατατέθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες.
• Συμφωνίες για άλλα πέντε (5) κοινά Προγράμματα, με τη συμμετοχή των δύο (2) Δήμων και πέντε (5) Πανεπιστημίων – Α.Τ.Ε.Ι, από Ελλάδα και Ρουμανία.
• Πρόσκληση συμμετοχής του Δήμου Ασπροπύργου, σε Διεθνές Forum για την Ενέργεια στο πλαίσιο της προσεχούς, 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη Χώρα της διοργάνωσης τις Η.Π.Α.

• Δύο Οικονομικό Forum, σε Ασπρόπυργο και Πλοϊέστι, για τους Επιχειρηματίες των δύο πόλεων. Ώθηση σε συνεργασίες ¨Β2Β¨.
• Ηλεκτρονική πλατφόρμα , για τις επιχειρήσεις του Ασπροπύργου και του Πλοϊέστι, με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα.
• Εντυπωσίασε η Φιλαρμονική Ορχήστρα “Paul Constantinescu”. Εκπληκτική η εμφάνιση του Χορευτικού Σχήματος «Κύματα», της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και του Χορευτικού Τμήματος του Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Ασπροπύργου.
• Συμβολική Τελετή, στο Μνημείο του Καπετάν Μελέτη Βασιλείου. Στο πρόσωπο του προγόνου των Ασπροπύργιων, Μελετίου και Ντόμπρε τίμησαν τους αγώνες των δύο Λαών, των Λαών όλου του κόσμου, για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.
• Θαυμασμός της ρουμανικής αντιπροσωπείας, για την Έκθεση Φωτογραφίας του Δαυίδ Μπάκα και τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Ασπροπύργου.
• Θερμά συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων στις Συναντήσεις και τις Εκδηλώσεις του τριήμερου, από πλήθος φορέων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και του κόσμου των Επιχειρήσεων.
Ανατρέποντας στερεότυπα και συνήθειες δεκαετιών, που θέλουν το μοντέλο συνεργασίας των αδελφοποιημένων Ευρωπαϊκών Πόλεων, να εξαντλείται -σχεδόν αποκλειστικά- σε πολιτιστικές κυρίως ανταλλαγές, οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου της Ελλάδας και Πλοϊέστι της Ρουμανίας, με την κατάλληλη προεργασία, κατόρθωσαν να καταγράψουν ένα ουσιαστικό, ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό μοντέλο πρωτοποριακής, οραματικής συνεργασίας. Έτσι, μέσα από ένα διήμερο, οργανωμένου διαλόγου, έφεραν κοντά στους Δήμους τους, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, τους φορείς του «επιχειρείν» Ελλάδας και Ρουμανίας και τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου τους, στην 1η Συνάντηση Εργασίας, που έλαβε χώρα στον Ασπρόπυργο.
Οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, κ.κ. Νικόλαος Μελετίου και Άντριαν –Φλορίν Ντόμπρε, αποφάσισαν να επενδύσουν στα πολλά, κοινά χαρακτηριστικά των πόλεών τους, αναζητώντας συνεργατικό, ευρωπαϊκό βηματισμό, μέσα από δυο Συνεδρίες ουσίας, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα λεπτομερή ¨Οδικό Χάρτη¨, για την επίτευξη του κοινού στόχου τους: Να καταστήσουν τις πόλεις τους, που είναι δυναμικοί Κόμβοι Ενέργειας, Βιομηχανίας και Διαμεταφορών, εκείνους τους ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς πόλους της Ελλάδας και της Ρουμανίας, αξιοποιώντας –με τη συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων των χωρών τους, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνει η ιδιότητα του εταίρου, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλους, διεθνείς, αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Εντός του σαφώς συμφωνημένου πλαισίου, η 1η από τις δύο οργανωμένες Συνεδρίες, είχε ως θέμα: «Θεμελιώνοντας Συνέργειες, μεταξύ Δήμων, Κόμβων Ενέργειας και Βιομηχανίας, στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, με τη συμμετοχή και τη στήριξη Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων απ’ τις δύο Χώρες». Κι είναι χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι, γύρω από το μεγάλο τραπέζι, που φιλοξένησε την εν λόγω Συνεδρία, στην Αίθουσα Τελετών του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, βρέθηκαν –για πρώτη φορά στα χρονικά μιας αττικής πόλης, πιθανόν για πρώτη φορά στα χρονικά της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας- σε συνάντηση αδελφοποιημένων πόλεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας της Ελλάδας, Καθηγητές από τρία (3) ελληνικά Πανεπιστήμια [Αθηνών/Ε.Κ.Π.Α, Πειραιώς και Χαροκόπειο], εκπρόσωποι από δύο (2) εξειδικευμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ενέργειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Καθηγητές από δύο (2) Ανώτατα Τ.Ε.Ι. (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης/Τμήμα Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, και Στερεάς Ελλάδας/Τμήμα Logistics). Ακόμη, από την πλευρά της Ρουμανίας, το Πανεπιστήμιο Πετρελαίου – Φυσικού Αερίου και Ενέργειας της Πόλης Πλοϊέστι, προσήλθε με 15μελή αντιπροσωπεία Καθηγητών του, από τις Σχολές του που έχουν γνωστικό αντικείμενο την Ενέργεια και τις Οικονομικές Σπουδές. Επίσης, στην ίδια Συνεδρία εκπροσωπήθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Πράχοβα της Ρουμανίας, δια του Προέδρου του, κ. Aurelian Gogulescu, η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, που μετέφερε χαιρετισμό του Προέδρου της, κ. Γαβριήλ Ζησόπουλου, Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, καθώς και ο Σύλλογος Ελληνορουμανικής Φιλίας, ¨Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη¨ Ασπροπύργου, δια της Προέδρου του, κ. Μαριάννας Κοντουράρου. Οι τελευταίοι δύο φορείς διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν ρόλο καταλύτη, στη συνεργασία των δύο αδελφοποιημένων Δήμων.
Ακόμη πιο ενδεικτική της αποδοχής που έτυχε η πρωτοβουλία των Δημάρχων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, είναι τόσο η συμμετοχή Δημάρχων από εκείνες τις πόλεις της Ελλάδας, που φιλοξενούν Διυλιστήρια και Βιομηχανικές Ζώνες, αλλά και του μεγαλύτερου Ομίλου στον τομέα της Ενέργειας, στην Ελλάδα, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ). Συγκεκριμένα, στη Συνάντηση του Ασπρόπυργου συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Δέλτα Θεσσαλονίκης, κ. Μίμης Φωτόπουλος, μιας περιοχής που φιλοξενεί το Διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, μαζί με τον όμορο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, κ. Γιώργος Γκιώνης, μαζί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου του, κ. Παναγιώτη Πέτρου, ενώ τα ¨ΕΛ.ΠΕ¨ εκπροσώπησε ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, κ. Σπύρος Στέλλας.

Κοινές δράσεις από Ασπρόπυργο και Πλοϊέστι
Στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, κ.κ. Νικόλαος Μελετίου και Αντριάν Φλορίν Ντόμπρε, ανέλυσαν τους άξονες της οραματικής πρωτοβουλίας τους, να χαράξουν με τη βοήθεια εξειδικευμένων Τμημάτων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, απ΄ τις δύο χώρες, εκείνες τις κοινές δράσεις που θα καταστήσουν τις πόλεις τους, που είναι ήδη, μεγάλα Ενεργειακά, Βιομηχανικά και Διαμετακομιστικά Κέντρα, ισχυρούς πόλους, δυναμικής, οικονομικής ανάπτυξης, με θεμέλιο το σεβασμό στο Περιβάλλον, στην Υγεία, την Ασφάλεια και την Κοινωνική Πρόοδο, για τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις τους.
Απ’ την πλευρά τους, οι Δήμαρχοι Δέλτα και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων κ.κ. Μίμης Φωτόπουλος και Γιώργος Γκιώνης, υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στη συνεργασία των πόλεων – κόμβων Ενέργειας και Βιομηχανίας, συγχαίροντας τους κ.κ. Μελετίου και Ντόμπρε, διότι, η πρωτοβουλία τους υπηρετεί μια μέγιστη αναγκαιότητα όλων των πόλεων, Κέντρων Ενέργειας, Βιομηχανίας και Διαμεταφοράς. Αμφότεροι δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις μελλοντικές Συνεδρίες, που θα έχουν Ασπρόπυργος και Πλοϊέστι, με τη συγκεκριμένη θεματική.
Αμέσως μετά, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Πλευράκης, μετέφερε στους παριστάμενους χαιρετιστήριο μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών, Καθηγητή, κ. Νίκου Κοτζιά. Ο κ. Πλευράκης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτοβουλία των Δήμων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, η οποία εκδηλώνεται σε μια συγκυρία, στην οποία είναι ορατό το νέο ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, ανήγγειλε τη συμμετοχή του Δήμου Ασπρόπυργου, και των άλλων Δήμων της Χώρας, με τα ίδια χαρακτηριστικά, σε ειδικό Forum για την Ενέργεια, που θα οργανωθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο (2018), παρουσία του Υπουργού Εμπορίου των Η.Π.Α, η Χώρα του οποίου θα είναι η τιμώμενη της επόμενης διοργάνωσης της Δ.Ε.Θ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόσκληση συνοδεύτηκε κι απ’ τη δήλωση πρόθεσης, εκ μέρους του Δημάρχου Δέλτα, κ. Φωτόπουλου, ο Δήμος του να φιλοξενήσει στη Σίνδο, στο μεγαλύτερο Βιομηχανικό Κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, παράλληλη συνάντηση των Δημάρχων Ασπροπύργου, Πλοϊέστι, Λουτρακίου και Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Κοινές δράσεις από Ασπρόπυργο και ΠλοϊέστιΣτη συνέχεια ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πλοϊέστι της Ρουμανίας κ. Κωνσταντίν Νικολέσκου, η Καθηγήτρια κ. Κασέν Παναϊτέσκου, υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και ένας – ένας όλοι οι Καθηγητές (12) που συμμετείχαν στη Συνάντηση, παρουσίασαν αναλυτικά τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν, για όλους τους τομείς που άπτονται των χαρακτηριστικών και των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Ασπρόπυργος και το Πλοϊέστι, αλλά και τους πυλώνες μιας συγκροτημένης, διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, με άξονα τις δύο πόλεις, στο πλαίσιο αυτοτελών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εμπεριστατωμένες, εισαγωγικές τοποθετήσεις, από τους Καθηγητές των Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι της Ελλάδας, οι οποίοι έλαβαν το λόγο στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, εισηγήσεις παρουσίασαν, με αφετηρία την ατζέντα της Συνεδρίας, οι Καθηγητές κ.κ. Εμμανουήλ Δασενάκης, Καθηγητής – Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος και Ευάγγελος Μπακέας, Αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Ανάλυσης στο Τμήμα Χημείας, ο κ. Εμμανουήλ Κοντουλάκης, από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, εκπροσωπώντας το νέο Πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ., Καθηγητή κ. Άγγελο Κότιο, καθώς και το Διαπανεπιστημιακό – Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Τμήμα για την «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση», ο Αντιπρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, και η Καθηγήτρια του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Μαρία Γεωργιτσογιάννη, η Καθηγήτρια του Τμήματος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Α.Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (με έδρα την Καβάλα), κ. Μαρία Παπαδοπούλου, η οποία είναι και Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, ο κ. Παναγιώτης Τριβέλλας, Καθηγητής του Α.Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας (Τμήμα Logistics) και ο εκπρόσωπος των «ΕΛ.ΠΕ», κ. Σταύρος Στέλλας, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου.
Στη συνέχεια, τρία εξειδικευμένα «στρογγυλά τραπέζια» με τη συμμετοχή των Ακαδημαϊκών Δασκάλων και των Δημάρχων, κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις συνεργασίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα:
1ον) Οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου Αττικής, Δέλτα Θεσσαλονίκης, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, και Πλοϊέστι, της Περιφέρειας Πράχοβα της Ρουμανίας, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία Δικτύου των πόλεών τους, με απώτερο σκοπό, η διεύρυνσή του, να το καταστήσει Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων, Κόμβων Ενέργειας, Βιομηχανίας και Διαμεταφοράς.
Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, το Ελληνικό Δίκτυο με τη συμμετοχή των πόλεων με τα κοινά χαρακτηριστικά, θα προχωρήσει σε επεξεργασία όλων των δεδομένων, που θα οδηγήσουν σε κοινές δράσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα.
2ον) Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου υπέγραψε τη συμμετοχή της πόλης σε δύο (2) Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αποτέλεσμα μακράς προεργασίας, που ολοκλήρωσε με το Πανεπιστήμιο του Πλοϊέστι της Ρουμανίας. Πρόκειται για τα Προγράμματα ¨HORIZON 2020¨ και “INTERREG IV”. Το πρώτο (¨HORIZON 2020¨) είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Καινοτομίας, που υιοθέτησε ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 80 δισ. ευρώ, με στόχο την έξυπνη, βιώσιμη, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, και την απασχόληση. Το δεύτερο πρόγραμμα (¨INTERREG IV¨), στοχεύει στην οικονομική ισχυροποίηση και την κοινωνική στήριξη των συμμετεχόντων φορέων, μέσω της χρηματοδότησης κοινών δράσεών τους.
Η υπογραφή των απαραίτητων Πρωτοκόλλων έγινε από τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, κ. Νικόλαο Μελετίου και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Πλοϊέστι, κ. Κωνσταντίν Νικουλέσκου. Κι αφού η πλευρά του ρουμανικού Δήμου είχε ήδη υπογράψει τα σχετικά εξουσιοδοτικά έγγραφα, η Καθηγήτρια, κ. Κασέν Παναϊτέσκου, κατέθεσε ήδη το σχετικό φάκελο στις Βρυξέλλες.
3ον) Η διαβούλευση των δύο (2) Δήμων, με τους Εκπροσώπους των πέντε (5) Πανεπιστημίων, κατέληξε σε συμφωνία για την επεξεργασία κοινών, διακρατικών και διαπανεπιστημιακών – διαδημοτικών προγραμμάτων, για θέματα Περιβάλλοντος, Ασφάλειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Απασχόλησης, με στόχο την εκδήλωση, ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων, κοινών δράσεων, στον Ασπρόπυργο στο Πλοϊέστι και σε άλλες πόλεις-εταίρους.
4ον) Δεδομένης της ίδρυσης του Δικτύου των Πόλεων – Κόμβων Ενέργειας, Βαριάς Βιομηχανίας και Διαμεταφοράς, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί, από ακαδημαϊκής πλευράς, η συμμετοχή των δύο πόλεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο Χωρών, στο Πρόγραμμα ¨URBUCT¨, που στοχεύει στην ενδυνάμωση της βιώσιμης, ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, στις πόλεις της Ευρώπης και στην ενεργοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων, σε κοινές αστικές προσκλήσεις, που αντιμετωπίζουν.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και εγκωμιαστικά σχόλια, για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας, από το σύνολο των συμμετεχόντων, εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, απ’ τις δύο Χώρες.

Κοινές δράσεις από Ασπρόπυργο και ΠλοϊέστιΚοινές δράσεις από Ασπρόπυργο και ΠλοϊέστιΗ πρώτη μέρα της Συνάντησης ολοκληρώθηκε με μια συγκλονιστική Πολιτιστική Εκδήλωση, στο Κινηματοθέατρο του Δήμου Ασπροπύργου «Γαλαξίας». Η διεθνούς φήμης 30μελής Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πλοϊέστι, «Πωλ Κωνσταντινέσκου» (Paul Constantinescu), υπό τη Διεύθυνση του αρχιμουσικού Vlad Mateescu, παρουσίασε ένα πρόγραμμα παραδοσιακής, ελληνικής μουσικής, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συνοδεύοντας το εκπληκτικό χορευτικό συγκρότημα, «Κύματα», της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Η παράσταση του Χορευτικού Τμήματος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου, με χορούς της Νάξου, και η εν συνεχεία κοινή παρουσία των δύο συγκροτημάτων, στη σκηνή του «Γαλαξία», προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους. Πριν την εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, κ. Άνκα Κισιλίτσα και η Προϊσταμένη Ευρώπης, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Εύα Παπαδάτου. Αμφότερες υπογράμμισαν ότι, το μοντέλο αδελφοποίησης που υλοποιούν οι Δήμοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, συνιστά παράδειγμα πολυεπίπεδης, γόνιμης συνεργασίας Ευρωπαϊκών πόλεων, για όλη την ευρωπαϊκή, αυτοδιοικητική οικογένεια.
Η δεύτερη Συνεδρία, στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Εργασίας των αδελφοποιημένων Πόλεων Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, που είχε ως θέμα, «Αναζητώντας Επιχειρηματικές Συνέργειες, Επενδυτικές Ευκαιρίες Στρατηγικές Συνεργασίες», κατέγραψε με τη σειρά της, απτά αποτελέσματα, απ’ τα οποία αναμένεται άμεση ωφέλεια για τις οικονομίες των πόλεων και των δύο Χωρών. Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών και τη λεπτομερή παρουσίαση του οικονομικού προφίλ της Ρουμανικής Περιφέρειας Πράχοβα, απ’ τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της (με έδρα το Πλοϊέστι), κ. Aurelian Gogolescu, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Αθήνα, κ. Manuel Donescu, πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας, για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα προβάλλει όλες τις επιχειρήσεις του Ασπρόπυργου και του Πλοϊέστι, με σκοπό να θεμελιωθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία τους, με τη μορφή ¨B2B¨ (Business to Business), ικανή να αποφέρει, πολύ σύντομα, θετικά αποτελέσματα! Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή, απ΄ όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατέληξαν επίσης, στη διοργάνωση -το αμέσως προσεχές διάστημα- ενός «Οικονομικού Forum» στο Πλοϊέστι και ενός ακόμη στον Ασπρόπυργο, ώστε οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα απ΄ ευθείας συνομιλιών, με στόχο να θεμελιωθεί και να ενδυναμωθεί ένα πλαίσιο εμπορικής συνεργασίας, ανάμεσα σε οικονομικές μονάδες των δύο πόλεων.
Χαρακτηριστική της αποδοχής που είχε το πλαίσιο συνεργασίας, που ανέπτυξαν οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, ήταν η επισήμανση του Γενικού Γραμματέα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α), κ. Νικόλαου Σοφιανού, σχετικά με την οπτική της προσπάθειας, όπως περιγράφηκε από τους διοργανωτές, Δημάρχους των δύο αδελφοποιημένων πόλεων, κ.κ. Μελετίου και Ντόμπρε. Ο κ. Σοφιανός, στάθηκε με έμφαση, στην ενεργό συμβολή, στην αναπτυξιακή διαδικασία, των κορυφαίων πυλώνων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις δύο Χώρες, γεγονός που, όπως τόνισε ο Γ.Γ. του Ε.Β.Ε.Α, εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την προοπτική της προσπάθειας. Ο κ. Σοφιανός, με αφετηρία την επιχειρηματική παρουσία του, επί δεκαετίες στη Ρουμανία, αναγνώρισε τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας, συγχαίροντας θερμά του Δημάρχους του Ασπρόπυργου και του Πλοϊέστι.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν, επίσης, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ.κ. Λεωνίδα Μίχα και Αντιγόνη Μουζάκα, αμφότερων Ασπροπύργιων, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, συνεχάρησαν του Δημάρχους και δήλωσαν την παρουσία των φορέων τους στον περαιτέρω βηματισμό που χάραξαν, με τα δύο Οικονομικά Fora και την ηλεκτρονική πλατφόρμα των Επιχειρήσεων.
Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Ασπρόπυργο, άγγιξε η τοποθέτηση του κ. Marcian Cosma, Διευθυντή ενός πρότυπου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Πλοϊέστι, και Δημοτικού Συμβούλου της πόλης. Ο κ. Marcian Cosma, παρουσίασε τα αναπτυξιακά κίνητρα, προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, στο πλαίσιο του εν λόγω φορέα, τα οποία σε σύγκριση με τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, κατέδειξαν την τεράστια διαφορά κινήτρων και μέτρων, η οποία εξηγεί αρκούντως την απόσταση που καταγράφεται, στο ρυθμό ανάπτυξης των δύο Χωρών.
Κομβική, για τη δημιουργία της ολοκληρωμένης ατζέντας που διαμορφώθηκε, για τα επικείμενα οικονομικά Fora, ήταν και η παρέμβαση του Καθηγητή του Τμήματος Logistics του Α.Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, κ. Παναγιώτη Τριβέλλα καθώς και των Καθηγητών της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου της ρουμανικής πόλης, με αντικείμενο την επιδίωξη της ανάπτυξης, με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο αδελφοποιημένων πόλεων.
Επιπλέον, άξια αναφοράς είναι σίγουρα, η εξαιρετικά τιμητική, για τους διοργανωτές και τους καλεσμένους, παρουσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννη Χαρίση, ο οποίος παρακολούθησε τη δεύτερη Συνεδρία της Συνάντησης και συνεχάρη τους διοργανωτές, για την πρωτοβουλία τους να χτίσουν συνεργασίες ουσίας.
Τέλος, με μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, στις εργασίες της δεύτερης Συνεδρίας, ημέρας εισέφερε και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η συνεργάτης του Υπουργού, κ. Πετρονέλα Κωτσοπούλου, ανέγνωσε ολοκληρωμένη τοποθέτησή του, η οποία κάλυψε το σύνολο των ζητημάτων που ενδιαφέρουν τον κόσμο του επιχειρείν, υποψήφιους επενδυτές και τους φορείς της Δυτικής Αττικής, αποδίδοντας -παράλληλα- τα δικαιολογημένα εύσημα, στους Δήμος Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, που επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ικανά να επηρεάσουν, θετικά και δραστικά, το οικονομικό τοπίο στις πόλεις τους.
Απ’ τις παράλληλες εκδηλώσεις, που υλοποίησε ο Δήμος Ασπροπύργου, ξεχωρίζουν οι ξεναγήσεις, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και στο Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου (από τον κ. Παναγιώτη Πέστροβα), καθώς και η επίσκεψη-ξενάγηση της ρουμανικής αντιπροσωπείας στην Έκθεση του Ασπροπύργιου Καλλιτέχνη της Φωτογραφίας, Καθηγητή Φιλόλογου και Συγγραφέα, κ. Δαυίδ Μπάκα, με θέμα άνθη της περιοχής του Ασπρόπυργου, στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στο ισόγειο του Ρολογιού – εμβλήματος του Ασπρόπυργου. Η επίσκεψη αυτή συνέπεσε με τη διέλευση των πεζοπόρων, Γυναικών της πόλης, που συμμετείχαν στη συμβολική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού, η οποία οργανώθηκε από το Σύλλογο «Κροκωνίς», με τη στήριξη του Δήμου Ασπροπύργου και φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Την Κυριακή, Αντιπροσωπείες των Δήμων του Ασπροπύργου και του Πλοϊέστι απότισαν φόρο τιμής στους αγώνες των Λαών της Ελλάδας, της Ρουμανίας, και όλου του κόσμου, για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία, καταθέτοντας δάφνινα στεφάνια στο Μνημείο του Καπετάν Μελέτη Βασιλείου, απελευθερωτή της Αθήνας, από τους Τούρκους, τον Απρίλιο του 1821. Στεφάνι στο Μνημείο του Καπετάνιου, προγόνου των Ασπροπύργιων, κατέθεσε και η κ. Αγγελική Μπράτσου, εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και του Προέδρου της, Βουλευτή του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, Καθηγητή, κ. Γαβριήλ Ζησόπουλου. Στην Εκδήλωση παιάνισε η Φιλαρμονική του Δήμου Ασπροπύργου και εκτός των Επισήμων, συμμετείχαν σ΄ αυτήν και πολλοί Ασπροπύργιοι.
Συμπερασματικά, οι Δήμοι Ασπροπύργου και Πλοϊέστι, με τη διοργάνωση της 1ης Συνάντησης Εργασίας των αδελφοποιημένων πόλεών τους, κατόρθωσαν να καταδείξουν το επίπεδο της σοβαρότητας, της σύγχρονης στόχευσης που διαπνέει την κοινή προσπάθειά τους, αποσπώντας τα ειλικρινή συγχαρητήρια, όλων των συμμετεχόντων στις δύο Συνεδρίες.
Όσα συνυπέγραψαν οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα των δύο χωρών, συνιστούν οχήματα προόδου και ευημερίας, για τις τοπικές κοινωνίες του Ασπρόπυργου και του Πλοϊέστι, ηχηρή απάντηση σ’ όσους, λίγους, «εξ ιδίων κρίνοντες», είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν το θεσμό, αφορμή για «ταξιδάκια αναψυχής», για «άχρηστες και αχρείαστες ανταλλαγές αντιπροσωπειών».
Χαρακτηριστικά, της επιτυχημένης διοργάνωσης, ήταν τα όσα δήλωσαν δημόσια, από το βήμα της Συνάντησης, αλλά και στις κάμερες του Πρώτου Καναλιού της Δημόσιας Τηλεόρασης της Ρουμανίας(TVR1), καθώς και του τηλεοπτικού Καναλιού του Δήμου Ασπροπύργου, «attica tv», όλοι οι φορείς της ελληνικής Πολιτείας, οι Εκπρόσωποι πέντε (5) Πανεπιστημίων, οι φορείς του «επιχειρείν», οι Δήμαρχοι από άλλες πόλεις της Ελλάδας, κι όσοι παρακολούθησαν τις δύο Συνεδρίες. Οι δύο αδελφοποιημένοι Δήμοι, μεταφράζουν την επιδοκιμασία, σε χρέος τιμής, να διευρύνουν από κοινού τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τους, που ήδη διέψευσαν «Κασσάνδρες» οπισθοδρόμησης, απομονωτισμού, στασιμότητας και έλλειψης οράματος, για τις πόλεις, τους πολίτες τους. Με οδηγό το πλαίσιο που διαμορφώθηκε και με τη στήριξη της νέας γενιάς του Ασπρόπυργου και του Πλοϊέστι, που μοιράζονται κοινά πιστεύω, αξίες και οράματα, είναι σίγουρο πως θα πολλαπλασιαστούν τα θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.
Ο Δήμος Ασπροπύργου, που έφερε σε πέρας μια άκρως απαιτητική διοργάνωση εκφράζει θερμές ευχαριστίες, σε όσους συνέβαλαν στην άρτια ολοκλήρωσή της, υπογραμμίζοντας ότι, όλοι μαζί απέδειξαν, για μια ακόμη φορά πως, ο Ασπρόπυργος άλλαξε επίπεδο. Αφήνοντας πίσω κόμπλεξ, φοβίες, δυσανεξίες και νοοτροπίες του χθες. Πορεύεται, σταθερά, στο δρόμο που τον κατέστησε, εδώ και χρόνια, παράδειγμα πόλης που αντιμάχεται τα προβλήματα της άναρχης ανάπτυξης, της νοοτροπίας να αντιμετωπίζεται η δυτική Αττική, απ΄ τους κάθε λογής αρμόδιους, ως «η πίσω αυλή της Αθήνας». Διαμορφώνει συμμαχίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που καθιστούν τον Ασπρόπυργο πρότυπο αυτογνωσίας, και πολυεπίπεδου αγώνα, για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ