ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ: Επιβεβαιώνονται οι δυσκολίες για το Σύνταγμα

Σημαντική διαφορά καταγράφεται στις διαπραγματευτικές θέσεις Ελλάδος και Σκοπίων παρά τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το ένα θέμα αφορά στην αλλαγή του Συντάγματος της χώρας κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις απαντήσεις που έδωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ προς τους δημοσιογράφους, στις οποίες έδειξε σκεπτικισμό για την προοπτική αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εξίσου σκεπτικός εμφανίστηκε ο κ. Ντιμιτρόφ και έναντι της ελληνικής θέσης για αμετάφραστο (αυτό που συζητείται είναι το GornjaMacedonia), αλλά και έναντι του ενιαίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει παραπάνω εγγυήσεις «απλά παίρνουμε υπόψιν αποφάσεις δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες θεωρούν το Σύνταγμά τους, υπερκείμενο ευρωπαϊκών συνθηκών».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Κοτζιάς εκδήλωσε την πίστη του στην προοπτική ενός έντιμου συμβιβασμού: «Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, και σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα θέλεις, όλα όσα έχεις στο νου σου», ήταν η φράση του κ. Κοτζιά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στη «βόρεια φίλη χώρα» και υπενθύμισε ότι όπως είχε πει «μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα έρθουμε να επισκεφτούμε την όμορφη πόλη σας».

Πρόσθεσε δε τα εξής: «Πιστεύουμε πάρα πολύ στο κοινό μας μέλλον, στην κοινή μας συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και της περιοχής. Πιστεύω βαθιά πως αν μπορέσουμε να κάνουμε βήματα, και σήμερα κάναμε βήματα, θα λύσουμε τα προβλήματα που βρήκαμε. Και τα προβλήματα αυτά δεν τα δημιούργησα εγώ και ο Νίκολα. Μια λύση θα βοηθήσει τη φιλία των λαών μας, την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών», είπε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλιάδων πολιτών από την ΠΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε: «Μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά σημεία. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητη ισορροπία. Αν γίνει ένα μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπισθούν προς μία λύση. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις. Υπάρχει πραγματική επιθυμία για την επίλυση του θέματος με τρόπο που δεν θα υποτιμήσει κανέναν».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ