ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Κουτσούμπας: «Έγκλημα διαρκείας» σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής

«Κάποια στιγμή οι τηλεοπτικές κάμερες φεύγουν από τη Μάνδρα, οι ζωντανές συνδέσεις σταματάνε. Όμως, τα προβλήματα είναι εδώ.

Και μαζί μ’ αυτά ο πόνος, η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων που όλο αυτό το διάστημα δίνουν τη μάχη να σταθούν στα πόδια τους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας Αττικής, την οποία επισκέφθηκε μία εβδομάδα μετά τις τελευταίες πλημμύρες και οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε περιουσίες.

Είπε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε άμεσα και επείγοντα ζητήματα για τους κατοίκους της Μάνδρας με πρώτο την αποζημίωση «στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, χωρίς δάνεια, όπως γίνεται σήμερα».

«Οκτώ μήνες μετά, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν και όσοι τελικά τις πήραν, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού που έχει καταστραφεί ή έχει πάθει σοβαρές ζημιές» είπε.

Στα ζητήματα που έθεσε το ΚΚΕ περιλαμβανόταν το πάγωμα όλων των δανείων, των χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο, οργανισμούς και απαλλαγή των πληγέντων από τέλη, φόρους και λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και των τηλεφωνικών υπηρεσιών. «Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση πρόσφατα προχώρησε στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία αύξησε και τον ΕΝΦΙΑ ή στην καλύτερη περίπτωση τον άφησε στα ίδια επίπεδα» σημείωσε.

Το ΚΚΕ είχε θέσει και το ζήτημα της άμεσης εκκίνησης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και της αποκατάστασης όλων των ζημιών σε δημόσιες υπηρεσίες, κτίρια και υποδομές. Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που εγκρίθηκαν, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής. Τόνισε: «Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν φέρνουν κέρδος στους καπιταλιστές και στους μονοπωλιακούς ομίλους και γι’ αυτό δεν θεωρούνται επιλέξιμα».

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «έγκλημα διαρκείας» σε βάρος των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Αττικής, το οποίο συντελείται επί δεκαετίες με βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Χαρακτήρισε πρόκληση την επίκληση της κλιματικής αλλαγής και της γραφειοκρατίας ως αιτίων για τις καταστροφές στην περιοχή. «Δεν λένε πώς γίνεται το τέρας της γραφειοκρατίας να καθυστερεί μόνο τα έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, ενώ τα έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, τα έργα που μπορούν να έχουν εμπορική και κερδοσκοπική χρήση, να μην καθυστερούν, να μην κολλάνε στη γραφειοκρατία», είπε.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή, σχολίασε: «Είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε το πώς χτίστηκε η Ελλάδα. Βεβαίως, η αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπως υπάρχει σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρχει και εδώ. Όμως αυτή την αναρχία, αυτή την αυθαιρεσία, εδώ και χρόνια την έχει εκθρέψει το κράτος για να δώσει και διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της στέγασης, επειδή δεν είχε σχέδιο εργατικής – λαϊκής κατοικίας».

«Βέβαια όταν το κράτος θέλει να εισπράξει τα χαράτσια για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα. Όταν όμως χρειάζεται να κάνει έργα υποδομής για να προστατεύσει αυτόν τον κόσμο, τότε θυμάται να του ρίξει πρώτο την ευθύνη» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Οι βασικοί υπεύθυνοι είναι τα μεγάλα τεχνικά έργα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που κατασκευάζονται με κριτήριο το κέρδος, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους, τι πλημμυρικές επιπτώσεις επιφέρουν σε γειτονικές περιοχές».

«Είναι συνειδητή επιλογή να θυσιάζουν τον φτωχό λαό και τις ανάγκες του για την καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι συνειδητή επιλογή να κάνουν έργα, να κατευθύνουν τους πόρους εκεί που εξυπηρετούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα κέρδη τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι είναι εξίσου «συνειδητή επιλογή να επιβαρύνουν υπέρμετρα συγκεκριμένες περιοχές, λαϊκές περιοχές, όπως το Θριάσιο, που ζει εργατικός – λαϊκός κόσμος».

Υπενθύμισε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή που μαστίζεται κάθε χρόνο από πλημμύρες, από βιομηχανικά ατυχήματα και από εργατικά ατυχήματα υλοποιήθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αστικών σχεδιασμών για την επιχειρηματική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι η στρατηγική αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη περιλαμβάνοντας την μετατροπή του Θριασίου σε διαμετακομιστικό κέντρο, τον σχεδιασμό δημιουργίας ιδιωτικών λιμανιών και ναυπηγείων και το σενάριο δημιουργίας μεταλλείων στη Μεγαρίδα και τα Γεράνεια όρη.

«Είναι όλα αυτά τα οποία διαφήμιζε ο κ. Τσίπρας στην αναπτυξιακή φιέστα στην Ελευσίνα, ότι δήθεν θα δώσουν πνοή κι ανάπτυξη στην περιοχή» είπε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «καμιά ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει προς όφελος του λαού».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ