ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη εβδομάδα για το ελληνικό πρόγραμμα και τις εξαγγελίες Τσίπρα

Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η Αθήνα αναμένει την τοποθέτηση των θεσμών αναφορικά με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τον αντίκτυπό τους στη συμφωνία για το χρέος.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν τεχνικές διαβουλεύσεις και τηλεδιασκέψεις του Euro-working Group, που θα έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν κάποια πρόοδο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει επισήμως το Eurogroup για πρώτη φορά για το 2017.

Ως πρώτη απάντηση για τις μονομερείς εξαγγελίες της Αθήνας οι θεσμοί έχουν αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει πίσω στις αποφάσεις της για εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές.

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει, ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν τη συμφωνία.

Το βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έχει ψηφιστεί από την Πέμπτη, ενώ αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον πτωχευτικό κώδικα, το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Η τροπολογία για αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από προσφυγικό αναμένεται να κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, αν και αυτό δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αναμένεται να διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε γίνει για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν να έχει δοθεί «πράσινο φως» για τις ομαδικές απολύσεις, και να έχουν καταπατηθεί οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ