ΤΟΠΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦΥΛΗ

«Κόλαφος» για τη Δυτική Αττική η επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αφορούν στο ΧΥΤΑ Φυλής o Χρ. Παππούς

Αντικείμενο των σχετικών δύο μελετών ήταν η «Αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και η «Αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής».

Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος θα προσφύγουν αύριο πολίτες της περιοχής για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας (ΕΦ.ΣΥΝ. 28/3/2018) σχετικά με έρευνες από το 2015, σύμφωνα με τις οποίες είναι δραματική η επίπτωση στο έδαφος, στο υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που βρέθηκαν αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνων στοιχείων -όπως το βενζόλιο- αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την περιοχή.

Σύμφωνα με τον πολιτικό-κοινωνικό επιστήμονα και κάτοικο του Δήμου φυλής Δημήτρη Μπουρίκο, που επεξεργάσθηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στην Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) έχει αυξηθεί 31,7% έναντι 10,1% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής». Η έρευνα αφορά την περίοδο 1999-2015 και σύμφωνα με τον συντάκτη τα ευρήματα «φωνάζουν» για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου και την προώθηση έργων και δράσεων για την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού.

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αφορούν στο ΧΥΤΑ Φυλής o Χρ. Παππούς


Διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αφορούν στο ΧΥΤΑ Φυλής και στα επιβαρυντικά αποτελέσματα μελέτης που είχε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία ο δήμος Φυλής ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς, κάνοντας λόγο για αβάσιμα και ανυπόστατα στοιχεία.

«Κόλαφος» για τη Δυτική Αττική η επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015
Ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Το επικίνδυνο παιχνίδι για την αποτροπή της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από το Δήμο Φυλής και της προώθησης της περιβαλλοντικής ανάπλασης της περιοχής φαίνεται ότι ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες  μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες  ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών. Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται  από  την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων  των μορφών καρκίνου κρίνεται μη  ρεαλιστική».

Ο ΧΥΤΑ θα κλείσει και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι ονειρεύονται πολιτικά, ή άλλα κέρδη από τη συνέχιση της λειτουργίας του. Χρήστος Παππούς

Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια δημοσιοποίησης τέτοιων πληροφοριών, χωρίς την πιστοποίηση του αρμόδιου φορέα (ΕΕΑΕ), μόνο κακές υπηρεσίες  θα προσέφερε στην περιοχή και στους δημότες. Ως Δήμαρχος Φυλής κατηγορηματικά επαναλαμβάνω:

  1. Ο ΧΥΤΑ θα κλείσει και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι ονειρεύονται πολιτικά, ή άλλα κέρδη από τη συνέχιση της λειτουργίας του.
  2. Το σύνολο της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ως «σκουπιδοτενεκές» όλης της Αττικής και όχι μόνο , θα αναπλαστεί πλήρως και θα γίνει ενεργειακό και περιβαλλοντικό πάρκο με τα πιο υψηλά διεθνή πρότυπα.
  3. Οι περιουσίες των πολιτών θα αναβαθμιστούν και δεν θα καταδικαστούν οριστικά σε πλήρη ευτέλεια, όπως μίζερα σχεδιάζουν οι κύκλοι της «σκουπιδοφαγίας»
  4. Οι μόνες εγγυήσεις για την οριστική και διαχρονική διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας και των παιδιών μας είναι η υλοποίηση αυτής και μόνο της πολιτικής που διαχρονικά υπηρετώ.

Ας το πάρουν απόφαση δεν θα μας εμποδίσει κανείς , δεν θα κάνουμε πίσω. Τα όποια «Μέτωπα» Δυτικά, Ανατολικά, Βόρεια ή Νότια, ας σταματήσουν πια  να παίζουν με τις αγωνίες και τις τύχες των κατοίκων της περιοχής, για να εξυπηρετήσουν μόνο πρόσκαιρες προεκλογικές σκοπιμότητες και ανομολόγητα οφέλη».

Γιάννης Βασιλείου:  «Η ουσία βρίσκεται στη λύση με εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ»


Η επικινδυνότητα και τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην εν λόγω περιοχή είναι γνωστά και δεν οφείλονται μόνο στην ύπαρξη του ΧΥΤΑ όπου όντως οι κίνδυνοι στην υγεία είναι μεγάλοι, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου. «Υπάρχουν και 24 βιομηχανίες που εντάσσονται στην Οδηγία Σεβέζο, από τις οποίες οι 29 βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο και αυτές δεν παράγουν ανώδυνους ρύπους …» λέει χαρακτηριστικά.

«Κόλαφος» για τη Δυτική Αττική η επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου

Ωστόσο, όσο και αν οι καταγγελίες είναι σοβαρές και πρέπει να γίνονται, για τον κ. Βασιλείου η ουσία βρίσκεται στη στρατηγική λύσης- και αυτή βρίσκεται «στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ».

«Χρειάζεται όμως νέα κουλτούρα και εκπαίδευση 4-5 εκατομμυρίων Ελλήνων γι΄ αυτό» Γιάννης Βασιλείου

«Χρειάζεται όμως νέα κουλτούρα και εκπαίδευση 4-5 εκατομμυρίων Ελλήνων γι΄ αυτό» σημειώνει  ο κ. Βασιλείου, ο οποίος τονίζει ότι η λύση είναι στην καύση και στο ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), καθώς όπως γίνεται στην Ευρώπη το 80-85% των απορριμμάτων επανέρχεται στη ζωή και μόνο το 15% των λεγόμενων υπολειμμάτων παραμένει».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής επισημαίνει ότι ο Δήμος Φυλής για παράδειγμα δεν έχει καταθέσει τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ