ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα Μπακογιάννη-Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση

F6A0B2ACBFC1EEA8651E6FB243C0914C

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, αρνήθηκε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προέκυψε από «τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης» το προηγούμενο διάστημα και «τα capital controls που επιβλήθηκαν στη χώρα».

Έκανε λόγο για «υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία» σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, επιτέθηκε στην ΝΔ, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έφερε εις πέρας με επιτυχία τη διαδικασία, προστατεύοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οδήγησε την οικονομία της χώρας στο παγόβουνο, με την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει». Επιπλέον, κατήγγειλε αφελληνισμό των τραπεζών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με πράξεις και παραλείψεις το τραπεζικό σύστημα έπεσε στα χέρια εκείνων που εσείς λέγατε κοράκια των αγορών».

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε λόγο για «το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας», που θα ακολουθεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως στίγμα, και ζήτησε να συμπεριληφθεί και αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην επιτροπή εμπειρογνώμων που θα εξετάσει τις προηγούμενες διαδικασίες.

Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση και πρόσθεσε: «όσες επιτροπές θέλετε, και για τα δάνεια των κομμάτων που θέλετε να τα φορτώσετε στον ελληνικό λαό με νυχτερινές τροπολογίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε «υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία» για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και τόνισε: «Καταλαβαίνω την πικρία κάποιων κύκλων που προσδοκούσαν να αποτύχει η ανακεφαλαιοποίηση και να επαναφέρουν τα σενάρια Grexit, και άλλων κύκλων που καρτερούσαν αποτυχία και εκκαθάριση τραπεζών ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο τους με μικρό αντίτιμο». Κατηγόρησε, δε, την Ντόρα Μπακογιάννη ότι υιοθετεί αστήρικτα «διάφορες θεωρίες συνομωσίας για ξεπούλημα των τραπεζών σε κοράκια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ένα χρόνο πριν, το τραπεζικό σύστημα της χώρας ήταν σε δυσχερή κατάσταση, λόγω των εκροών καταθέσεων που σημειώνονταν, πριν ακόμη αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και τις οποίες υποκινούσαν κάποια στελέχη σας που τώρα διεκδικούν και την προεδρία της ΝΔ». Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας μίλησε για αρνητική πιστωτική επέκταση των τραπεζών εκείνη την περίοδο, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπήρχε ούτως ή άλλως και πως δεν προέκυψε από τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και τα capital controls που επιβλήθηκαν στη χώρα.

Παρά ταύτα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για επιτυχημένη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν ιδιώτες επενδυτές σε μεγάλο ποσοστό, κι έτσι το Δημόσιο επιβαρύνεται μόνο με 5,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση αντί των 25 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, τόνισε, και πρόσθεσε ότι μεταφράζεται σε προσδοκία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα συμφέροντα του Δημοσίου προστατεύτηκαν πλήρως («το ποσοστό 25% σε μια επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα είναι σημαντικότερο από το 40% σε ένα ίδρυμα υπό εκκαθάριση») και πως η ανακεφαλαιοποίηση σχεδιάστηκε έτσι που μπορεί να οδηγήσει το Δημόσιο ακόμη και σε συνολική ανάκτηση των κεφαλαίων του.

Ανταπέδωσε, δε, τα «βέλη» κατά της ΝΔ: «Την καταστροφή σε αυτήν τη χώρα την έφερε σε 7 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον ελληνικό λαό που τόλμησε να σηκώσει κεφάλι; Εσείς λέγατε για success story. Εμείς τώρα προσπαθούμε να ξεπλύνουμε τα άπλυτα που έχετε αφήσει τόσα χρόνια στη χώρα. Θα τα ξεπλύνουμε».

Επιπλέον, άσκησε κριτική στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης επί ΝΔ, λέγοντας ότι το Δημόσιο είχε δώσει χρήματα και είχε ποσοστό στις τράπεζες, αλλά όχι πραγματικό ρόλο ή λόγο.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αν αθροίσουμε το ποσοστό του δημοσίου και των ελλήνων επενδυτών στις τράπεζες, είναι για παράδειγμα 66% για την Τράπεζα Πειραιώς και 55% για την Εθνική Τράπεζα σε ελληνικά χέρια».

Αναρωτήθηκε, δε, αν η Ντόρα Μπακογιάννη θα υποστηρίξει παρόμοια θέση και για τις ιδιωτικοποιήσεις, εάν θα ζητήσει δηλαδή να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μόνο με έλληνες και όχι με ξένους επενδυτές.

Απαντώντας, η βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε ότι έτσι όπως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι επιτυχία, και είπε: «Το γνωρίζουν και οι βουλευτές σας αυτό, που σας χειροκρότησαν μόνο μια φορά όταν επιτεθήκατε στη ΝΔ».

Σημείωσε, ακόμη, ότι η ίδια είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων σε αντίθεση με τα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ περί «κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος».

Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό για οίηση και τον κάλεσε να είναι πιο μετρημένος.

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ίσως δικαιολογείται μια μικρή οίηση, για έναν άνθρωπο που δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι και έχει καταφέρει στα 40 να γίνει πρωθυπουργός, συγκριτικά με τα όσα έχετε καταφέρει εσείς που ανήκετε σε μεγάλο πολιτικό τζάκι».

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ