ΤΟΠΙΚΑ

Κόντρες με την αύξηση των τελών ύδρευσης στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας

dimarxeio mandras 1Όπως είχαμε αναφέρει σε δημοσίευμά μας στις 8 Ιανουαρίου 2015, η νέα δημοτική αρχή Μάνδρας – Ειδυλλίας, η οποία ανέλαβε μόλις πέντε ημέρες πριν το τέλος του 2014, συνάντησε τρία βασικά προβλήματα. Τη ψήφιση του προϋπολογισμού , το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 και τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με την δήμαρχο Ι. Κριεκούκη, τα παραπάνω θα έπρεπε να είχαν ψηφισθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Γ. Δρίκου . Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η νέα διοίκηση του Δήμου, την οποία κι είχαμε δημοσιεύσει, ανέφερε πως αν και διαφωνούσε, ήταν υποχρεωμένη να τα ψηφίσει λόγω του ότι έπρεπε να αντιμετωπισθούν άμεσες ανάγκες του Δήμου και προκειμένου να λειτουργήσει ο Δήμος. Τόνιζε επίσης ότι ‘’μοναδικός της στόχος είναι η άμεση αναμόρφωση και τροποποίηση τους με γνώμονα την κάλυψη των προτεραιοτήτων των δημοτών. ‘’ (Ακολουθεί η ανακοίνωση που είχε δημοσιευθεί από την δήμαρχο Ι. Κριεκούκη στις 8 Ιανουαρίου 2015) Ωστόσο, ο συνδυασμός του Αθ. Πανωλιάσκου κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το θέμα και εχθές κοινοποίησε σχετική ανακοίνωση την οποία και σας παραθέτουμε παρακάτω .

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

‘’Εκτεθειμένος ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή η οποία δεν ψήφισε προϋπολογισμό.

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας από τη νέα αιρετή αρχή και τα οποία εστιάζουν στην αύξηση των τελών ύδρευσης, αποσαφηνίζουμε ότι είναι μέτρα τα οποία σχεδίασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κου Γ. Δρίκου και αποτελούν συνέχεια της προβληματικής οικονομικής διαχείρισης του Δήμου. Παρότι με αυτά τα μέτρα η τωρινή Δημοτική Αρχή δε συμφωνεί, ήταν υποχρεωμένη να τα ψηφίσει για τους παρακάτω λόγους… 1) Η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας με Δήμαρχο την κα Γιάννα Κριεκούκη ορκίσθηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 26 Δεκεμβρίου 2014. Είχε δηλαδή στη διάθεση της πέντε (5) ημέρες μέχρι το τέλος του 2014… 2) Παρέλαβε ένα Δήμο που δεν είχε καταθέσει προς ψήφιση τα τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα έργων, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης και τον προϋπολογισμό του 2015. Η απελθούσα Δημοτική Αρχή δεν τα είχε καταθέσει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών (καταληκτική ημερομηνία η 15η Νοεμβρίου 2014). Θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικονομική υπηρεσία του Δήμου είχε ενημερώσει εγκαίρως την απελθούσα δημοτική αρχή με δύο (2) σημειώματα για την αναγκαιότητα ψήφισης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2014. Στο πρώτο με αριθμό πρωτοκόλλου 23413/6.10.2014, προς Δήμαρχο κο Δρίκο Γεώργιο, αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση έγκρισης του προϋπολογισμού, θα επιφέρει δυσχέρειες, όχι μόνο στην οικονομική αλλά και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου… ». Στο δεύτερο με αριθμό πρωτοκόλλου 26954/28.11.2014, αναφέρεται στις ημερομηνίες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την ψήφιση του προϋπολογισμού. 3) Με άμεσες ενέργειες μετά την ημερομηνία ορκωμοσίας, στις 26 Δεκεμβρίου, η νέα Αρχή προχώρησε σε δύο έκτακτες Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με κατεπείγοντα χαρακτήρα, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2014, που αφορούσαν στην ψήφιση των παραπάνω. Η Δήμαρχος Μάνδρας κα Γιάννα Κριεκούκη εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προκύπτει και από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, ότι καθίσταται επιτακτική η ψήφιση πριν την έλευση του 2015, προκειμένου να εξασφαλισθεί κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου που απειλούταν με αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, προμήθειας καυσίμων, αποκομιδής απορριμμάτων κοκ. 4) Η Δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός και οι υπόλοιπες αποφάσεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής και ότι μοναδικός της στόχος είναι η άμεση αναμόρφωση και τροποποίηση τους με γνώμονα την κάλυψη των προτεραιοτήτων των δημοτών. ‘’

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΘ. ΠΑΝΩΛΙΑΣΚΟΥ

«Φωτιά» στα τέλη ύδρευσης με αύξηση 32% βάζει η κ. Κριεκούκη,υιοθετώντας αποφάσεις και πρακτικές του προκατόχου της Επιστροφή στο… παρελθόν για τον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας

Τα πρώτα δείγματα γραφής της Δημοτικής Αρχής της κ. Κριεκούκη συνηγορούν ότι έχει επιλεγεί η διαδρομή που οδηγεί, το Δήμο και τους Δημότες, στο παρελθόν. Η κ. Κριεκούκη, ξεκινά τη θητεία της και σχεδιασμούς που κληρονόμησε από τον προκάτοχό της, οι οποίες δυστυχώς μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και η νέα δήμαρχος έχει την ίδια αντίληψη στην άσκηση διοίκησης. Η τελευταία- κατά πλειοψηφία, απόφαση για αύξηση κατά 32% του ανταποδοτικού τέλους ύδρευσης, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων, της κατά τ’ άλλα νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία εμφανίζει έλλειμμα δημοκρατικότητας από τα πρώτα βήματά της. Η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς πρόταση, διάλογο, διαβούλευση και συμμετοχή των κατοίκων. Η «νέα» Δημοτική Αρχή αποφάσισε, ως ¨ουρά¨ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, εν μέσω κλίματος οικονομικής ασφυξίας, να προσθέσει ακόμη ένα οικονομικό βάρος στην πλάτη των δημοτών. Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε τις προτάσεις και την εισήγηση της προηγούμενης διοίκησης αβίαστα και χωρίς καμία διαβούλευση-συζήτηση προχώρησε στην ψήφιση όλων των τελών προκειμένου να παρουσιαστεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Σημειωτέον αν και απείλησε με απόδοση ευθυνών την προηγούμενη διοίκηση, όπως προβλέπεται κατά νόμον, μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Επιπλέον, η κ. Κριεκούκη ουδέποτε ανταποκρίθηκε σε πρότασή μας στη συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου και τοποθετηθήκαμε για επανεξέταση όλων των τελών προκειμένου να ισχύει η εξομοίωση-ενοποίηση των τελών για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας. Η Δημοτική Συνεργασία καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες πρακτικές φίμωσης και αυθαιρεσίας που ο λαός του Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας πρόσφατα καταδίκασε με την ψήφο του. Είναι δε, αυτονόητη η μηδενική ανοχή, από την πλευρά μας, σε αποφάσεις που κρατούν το Δήμο προσκολλημένο στο παρελθόν, αλλά και συμβάλλουν στην οικονομική ασφυξία των δημοτών και τη διατήρηση των αδικιών. Στο πλαίσιο της άσκησης υπεύθυνης και αντικειμενικής αντιπολίτευσης, αλλά και της αναγκαιότητας να μπει φραγμός στην αυθαιρεσία και της «νέας» Δημοτικής Αρχής η Δημοτική Συνεργασία άσκησε προσφυγή στον Ελεγκτή Νομιμότητας κατά της απόφασης της Δημοτικής Αρχής που αφορούν στην υψηλή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος ύδρευσης. Οι προσφυγές μας κατά των αποφάσεων είναι το τελευταίο μέσο προκειμένου να προστατεύσουμε τους δημότες από άδικες πολιτικές που υπέρμετρα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καλούμε δε, την κ. Κριεκούκη και την πλειοψηφία να προχωρήσει σε διαβούλευση και λήψη αποφάσεων από τις Δημοτικές- Τοπικές Κοινότητες με τη συμμετοχή των κατοίκων, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο διάλογος είναι το απαραίτητο εργαλείο για την επίλυση όλων των κρίσιμων ζητημάτων στο Δήμο μας.»

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ