ΕΛΛΑΔΑ

Κόψε – ράψε – επιδιόρθωσε, τα δικά σου ρούχα. Οδηγίες ραπτικής για αρχάριους.

Ένα παντελόνι πολύ μακρύ για εσάς ή μία φθαρμένη τσέπη. Μικρά προβλήματα ραπτικής ζητούν λύσεις. Σίγουρα, μπορεί να σας βγάλει από τον κόπο ένας ράφτης ή ένα κατάστημα επιδιόρθωσης ενδυμάτων. Δώστε όμως μια ευκαιρία στον εαυτό σας, ακόμα κι αν οι βελόνες δεν είναι το φόρτε σας! Διαβάστε τον τρόπο που γίνονται οι βασικές εργασίες επιδιόρθωσης ρούχων.

Το στρίφωμα.

Για να κάνετε στρίφωμα στην άκρη ενός υφάσματος, χρειάζεται να σημειώσετε στην ανάποδη του με κιμωλία ή με ένα σαπουνάκι ράφτη δύο παράλληλες γραμμές και πάνω σε αυτές να διπλώσετε το ύφασμα. Σημειώστε την πρώτη γραμμή σε απόσταση περίπου 1 εκ. από την άκρη, διπλώστε το ύφασμα προς τα μέσα κατά μήκος της γραμμής και πατήστε καλά με το ηλεκτρικό σίδερο. Μετρήστε 2 – 2,5 εκ. από την άκρη και διπλώστε ξανά το ύφασμα. Πατήστε με το σίδερο, καρφιτσώστε το και στη συνέχεια ράψτε με χαλαρές, μικρές βελονιές, πιάνοντας κάθε φορά μόνο λίγες κλωστές από την εσωτερική πλευρά του υφάσματος, ώστε να μη φαίνονται οι βελονιές στην καλή όψη. Μπορείτε, ωστόσο, να παραλείψετε το πρώτο βήμα και να κάνετε μονό στρίφωμα.

Αντικατάσταση εσωτερικού τσέπης.

Η πρώτη περίπτωση είναι η αντικατάσταση της «τριγωνικής» τσέπης, π.χ. στο πλάι του παντελονιού. Βγάλτε τη φθαρμένη τσέπη προς τα έξω. Κόψτε το κάτω μέρος της (δηλαδή κατά τα 4/5 από όλη την τσέπη) και στη συνέχεια κόψτε τη ραφή. Καρφιτσώστε το κομμένο κομμάτι από την παλιά τσέπη στο νέο ύφασμα, έχοντας το διπλό. Κόψτε το σχήμα, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο περιμετρικά. Ξηλώστε ελαφρά τις ραφές από το κομμάτι της τσέπης που είχε μείνει στο ρούχο και ράψτε ένα κομμάτι από το νέο ύφασμα σε κάθε πλευρά του παλιού υφάσματος. Ράψτε μαζί τα δύο νέα υφάσματα και στη συνέχεια κάντε γαζί και στις 3 πλευρές της νέας τσέπης.

Διαφήμιση

Για μία «τετράγωνη» τσέπη, π.χ. στο μπροστινό μέρος ενός σακακιού. Βγάλτε προς τα έξω το εσωτερικό της τσέπης. Κόψτε την τσέπη κατά τα 4/5 από το κάτω μέρος προς τα πάνω. Χρησιμοποιώντας το κομμένο κομμάτι ως πατρόν, ετοιμάστε 2 κομμάτια από το νέο ύφασμα. Ράψτε τα μαζί καλή με καλή πλευρά, ενώνοντας τις 3 από τις 4 πλευρές. Γυρίστε το μέσα έξω. Καρφιτσώστε το άνοιγμα της νέα τσέπης στο κάτω μέρος της παλιάς (δηλαδή στο κομμάτι που είχε μείνει στο ρούχο), φροντίζοντας να το καλύπτει για 1,5 εκ. περίπου, και ράψτε τη με μικρές βελονιές.

Αλλαγή ελαστικής ζώνης.

Αφού προμηθευτείτε το σωστό μέγεθος λάστιχου, σε μήκος και φάρδος, γυρίστε από την ανάποδη το ρούχο και ξηλώστε μερικούς πόντους από το στρίφωμα που κρύβει την ελαστική κορδέλα, για να κάνετε ένα άνοιγμα. Τραβήξτε για λίγα εκατοστά προς τα έξω το παλιό λάστιχο και στερεώστε πάνω του, με παράλληλη κατεύθυνση, την άκρη του καινούργιου λάστιχου, χρησιμοποιώντας μία μικρή παραμάνα. Κόψτε το παλιό λάστιχο, ώστε να έχει πάλι 2 άκρες (στη μία θα είναι πιασμένο το καινούργιο λάστιχο). Κρατώντας το παλιό λάστιχο από την ελεύθερη άκρη, αρχίστε να το τραβάτε σιγά-σιγά έξω από το στρίφωμα. Αν κάπου κολλήσει, βρείτε το σημείο όπου είναι πιασμένη η παραμάνα και πιάστε το από εκεί για να το απελευθερώσετε. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα βάλετε κατά λάθος όλο το καινούργιο λάστιχο μέσα στο στρίφωμα, πιάστε την ελεύθερη άκρη του με μία καρφίτσα πάνω στο ύφασμα. Όταν η άκρη με την παραμάνα βγει από την άλλη μεριά του ανοίγματος και, αφού βεβαιωθείτε ότι η ζώνη είναι όσο χαλαρή ή σφιχτή πρέπει, βγάλτε την παραμάνα, ενώστε τις άκρες, ράβοντάς τις και κλείστε ξανά το στρίφωμα.

Κόντεμα παντελονιού.

Φορέστε το παντελόνι, φορώντας παπούτσια. Φροντίστε επίσης η ζώνη του να είναι σωστά τοποθετημένη στη μέση σας. Διπλώστε προς τα μέσα το κάτω μέρος από το δεξί μπατζάκι, τόσο ώστε το παντελόνι να φτάνει στο σημείο που θέλετε. Καρφιτσώστε το ύφασμα. Βγάλτε το παντελόνι και τοποθετήστε το πάνω στη σιδερώστρα. Τεντώστε το μπατζάκι και σιδερώστε καλά την πτυχή που έχετε κάνει, αφαιρώντας μία-μία τις καρφίτσες. Γυρίστε το παντελόνι από την ανάποδη και ξεδιπλώστε το ύφασμα. Μετρήστε και σημειώστε το επιθυμητό ύψος για το στρίφωμα, κάνοντας μία γραμμή κάτω από τη σιδερωμένη πτυχή. Κόψτε το ύφασμα κατά μήκος αυτής της γραμμής. Μετρήστε το μήκος που κόψατε και μεταφέρατε το στο αριστερό μπατζάκι. Κάντε το στρίφωμα μονό και ράψτε το με κρυφές βελονιές. Προτού κοντύνετε ένα καινούργιο (αφόρετο) παντελόνι, πλύντε το στο πλυντήριο, ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να «μπει» στο πλύσιμο αφότου θα το έχετε φέρει στα μέτρα σας.

Κόντεμα φούστας.

Διπλώστε προς τα μέσα το κάτω μέρος της φούστας ώστε να φτάνει στο σημείο που θέλετε και καρφιτσώστε. Φορέστε τη φούστα μπροστά από έναν καθρέφτη, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό μήκος. Σιδερώστε την πτυχή για το καινούργιο στρίφωμα. Ξηλώστε με προσοχή το παλιό στρίφωμα και σιδερώστε το με μέτριο σίδερο. Στην ανάποδη του υφάσματος σημειώστε μία ευθεία για το νέο μήκος και μία ευθεία για το νέο στρίφωμα, υπολογίζοντας και 1 εκ. επιπλέον, ώστε να είναι διπλό στρίφωμα. Κόψτε το ύφασμα που περισσεύει και ράψτε το διπλό στρίφωμα.

Προστασία για αγκώνες και γόνατα.

Είτε για να προλάβετε τη φθορά, είτε σε ένα ήδη φθαρμένο ρούχο, ράψτε τα κατάλληλα «μπαλώματα». Για αυτόν τον λόγο θα βρείτε διάφορα υφάσματα για μάλλινα, τουίντ, δερμάτινα κ.ά. Κεντράρετε το «μπάλωμα» στο φθαρμένο σημείο και καρφιτσώστε τις 4 πλευρές. Πιάστε την κλωστή πάνω στο ρούχο και κάτω από το μπάλωμα και ξεκινήστε να ράβετε περιμετρικά με μικρές βελονιές. Μετρήστε την απόσταση από τον ώμο και το τέλος του μανικιού ή τη ζώνη και το τέλος του μπατζακιού, για να βάλετε το δεύτερο «μπάλωμα».

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ