ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η ανάρτηση δασικών χαρτών σε 10 ημέρες

Δέκα ημέρες απέμειναν μέχρι την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση, ενώ καλεί τους εννέα δήμους που δεν έχουν ακόμα αποστείλει στοιχεία για τα όρια των οικισμών και τις «οικιστικές πυκνώσεις» να το πράξουν άμεσα.

«Οι δασικοί χάρτες υποστηρίζουν την ασφάλεια δικαίου στην ύπαιθρο, αλλά και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», αναφέρει σε χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Οπως σημειώνει, όταν ξεκίνησε η ανάρτηση μόλις 36 στους 120 δήμους (που η ανάρτηση αφορά) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και «οικιστικές πυκνώσεις» στους δασικούς χάρτες. «Αποτέλεσμα των ενεργειών του υπουργείου ήταν σήμερα το 92,5% των δήμων να έχει στείλει όλες τις πληροφορίες στους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας έτσι και την κύρωσή τους, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων στις περιοχές τους». Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εννέα δήμοι που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία είναι οι Δήμοι Γορτυνίας, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νότιου Πηλίου, Πύλου-Νέστορος, Σιθωνίας και Ωραιοκάστρου. «Η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντά και δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί η διαδικασία τις τελευταίες ημέρες και ώρες της ανάρτησης», καταλήγει ο κ. Φάμελλος, καλώντας τους δήμους να συμμορφωθούν έστω και την τελευταία στιγμή.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η τύχη των «οικιστικών πυκνώσεων» δεν έχει ακόμα κριθεί. Τον Ιούλιο, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και η εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Παρέπεμψε όμως το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται να εξεταστεί το φθινόπωρο.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ