ΕΛΛΑΔΑ

Λίστα με 10.588 Έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα έδωσαν οι Γερμανοί

688B4C1D2D85DF8A3049179F9A469C5E
Νέα λίστα με ονόματα 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008, έχει πλέον στη κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, «δώρο» της φορολογικής διοίκησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Πρόκειται για λογαριασμούς με συνολικό υπόλοιπο 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. ευρώ) το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα (2,68 δισ. ευρώ) το 2008.
Για άμεσο και ενδελεχή έλεγχο της λίστας δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Δεν θα μείνει για τρία χρόνια στο συρτάρι» όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής.
«Θα αξιολογηθεί η λίστα, θα γίνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Θα υπάρχει συνεργασία όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης για να έχουμε αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα», πρόσθεσε.
Τόνισε μάλιστα ότι οι έλεγχοι μπορεί να αποκαλύψουν πολύ μεγαλύτερα ποσά, αλλά και περισσότερα ονόματα, όπως άλλωστε συνέβη -υπενθύμισε ο υπουργός- και στη λίστα Λαγκάρντ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανοίξουν τους εν λόγω λογαριασμούς «και θα δούμε τι κρύβεται από πίσω», είπε ο υπουργός.
Σε κάποιους εξ αυτών θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, μέσω του σχετικού νόμου για τις αδήλωτες καταθέσεις που θα έρθει στη Βουλή, πρόσθεσε.
Ο κ. Αλεξιάδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το τι μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους ο έλεγχος της νέας λίστας, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μιλήσει με νούμερα. Το ΥΠΟΙΚ κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα των ελέγχων, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, αρκέστηκε να πει ο αναπληρωτής υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με τα ποσά που έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις πέντε λίστες που έχει στην κατοχή του απάντησε ότι «έχουμε πολύ περισσότερες από πέντε λίστες, έχουμε εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».
Για σημαντικότατα στοιχεία για θέματα φοροδιαφυγής, που διαβίβασε η φορολογική διοίκηση της της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών, μιλά και η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008. Τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008, αναφέρει το υπουργείο και δεσμεύεται ότι:
«Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του Ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».Πού βρήκαν τη λίστα οι Γερμανοί;
Ερωτηθείς πώς εξασφάλισαν τα στοιχεία αυτά οι Γερμανοί και τα έδωσαν στην Ελλάδα ο Τρ.Αλεξιάδης είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες, καθώς ήδη έχει σταλεί ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα για θέματα Διαφθοράς, κ. Βασιλειάδη, και στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!