ΤΟΠΙΚΑ

Λεωφορεία “ρεζερβέ” στον δήμο Χαϊδαρίου

Λεωφορειακή γραμμή με θέση κρατημένη… ρεζερβέ; Και όμως ναι. Αυτό προβλέπει πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΑΣΑ για δημιουργία δημοτικών λεωφορείων με προκρατήσεις θέσεων.

Το πρωτοποριακό εγχείρημα εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό του Οργανισμού, ωστόσο αποδεικνύεται υπό τις παρούσες περιστάσεις και εξαιρετικά αναγκαίο. Μεσούσης της πανδημίας και δεδομένης της ανάγκης για αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς ακόμα και περιφερειακά, ανάλογες προτάσεις εξυπηρέτησης του κόσμου είναι καλοδεχούμενες.

Η αρχή θα γίνει πιλοτικά από έναν δήμο της Δυτικής Αττικής, το Χαϊδάρι, και έγιναν ήδη οι πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές. Στόχος είναι να μπει σε κανονική λειτουργία πριν από τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλους δήμους της χώρας.

Η γραμμή θα συνδέει την περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου με την κεντρική οδό Στρ. Καραϊσκάκη μέσω μιας κυκλικής διαδρομής που εξυπηρετεί μεγάλο τμήμα του Χαϊδαρίου, δηλαδή τις περιοχές του Δάσους, των Κουνελίων και του κεντρικού Χαϊδαρίου. Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει στο δήμο ένα λεωφορείο τύπου midi bus. Η χωρητικότητά του είναι για 25 καθήμενα άτομα και η συχνότητα διέλευσής του υπολογίζεται περίπου στα 35 λεπτά.

Οπως διευκρινίζουν από τον Δήμο Χαϊδαρίου, η λειτουργία δημοτικών λεωφορειακών γραμμών με προκρατήσεις θέσεων στηρίζεται σε έναν σχεδιασμό ανεξάρτητο από τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η δημοτική αρχή επιδίωξε την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας της γραμμής για να διευκολύνει τη μετακίνηση των κατοίκων χωρίς συνθήκες συνωστισμού.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και ο τρόπος που θα προκρατείται η θέση. «Η βασική διαδικασία κράτησης θέσης σε άμεσο χρόνο θα είναι μέσω εφαρμογής από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Ατομα που δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία, θα μπορούν να το κάνουν και τηλεφωνικά, αλλά από την προηγούμενη ημέρα. Αλλά αν δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις, το λεωφορείο θα μπορεί να παίρνει από τις στάσεις και επιβάτες που δεν έχουν κάνει κράτηση θέσης», εξηγούν από το δήμο.

Οσον αφορά στο πρακτικό κομμάτι της χρηματοδότησης, το λεωφορείο που θα εξυπηρετεί την πιλοτική γραμμή θα διατεθεί από τον ΟΑΣΑ στον Δήμο Χαϊδαρίου χωρίς τίμημα, αλλά το κόστος λειτουργίας της γραμμής αναλαμβάνει ο δήμος.

Άλλες 3 γραμμές
Ο Δήμος Χαϊδαρίου ξεκινά το επόμενο διάστημα άλλες 3 γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέουν όλες τις συνοικίες της πόλης με το σταθμό του μετρό Αγία Μαρίνα. Η Γραμμή 1, Αττικό Νοσοκομείο – Σταθμός Αγία Μαρίνα, ξεκινά τη λειτουργία της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι Γραμμές 2 και 3 θα ξεκινήσουν μέχρι την άνοιξη του 2021. Ολες οι γραμμές της Δημοτικής Συγκοινωνίας Χαϊδαρίου θα λειτουργούν χωρίς εισιτήριο.

Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός: «Λύση για την αποφυγή συνωστισμού»
«Το Χαϊδάρι είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει δοκιμαστικά δημοτική λεωφορειακή γραμμή με προκράτηση θέσεων. Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, ακόμη περισσότερο μάλιστα αυτό το δύσκολο διάστημα που περνάμε και επιδιώκουμε την αποφυγή του συνωστισμού. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον ΟΑΣΑ για την καλή συνεργασία μεταξύ μας. Παράλληλα, ξεκινούν σταδιακά, μέχρι την άνοιξη, όλες οι γραμμές της νέας δημοτικής συγκοινωνίας. Υλοποιείται έτσι η σύνδεση των συνοικιών του Χαϊδαρίου με το δίκτυο του μετρό, ικανοποιώντας ένα πολυετές αίτημα των κατοίκων της πόλης μας».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ