ΤΟΠΙΚΑ

«Λουκέτο» σε Δαφνί και Δρομοκαΐτειο

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει αποφασιστεί σε ποια γενικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου θα μεταστεγαστούν τα συνολικά 15 ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί – Δρομοκαΐτειο, τα οποία σ’ έναν χρόνο από σήμερα δεν θα θυμίζουν σε τίποτα «ψυχιατρεία». Τεχνικά κλιμάκια των ψυχιατρικών νοσοκομείων και του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα επισκέψεις στα γενικά νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να δουν ποια πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν τους κατάλληλους χώρους, προκειμένου να φιλοξενήσουν τα ψυχιατρικά τμήματα. Από τη διοίκηση των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων διαμηνύεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η μεταφορά των κλινικών δεν πρόκειται να θίξει τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση για το προσωπικό των κλινικών, το οποίο θα μεταφερθεί ως έχει στους νέους χώρους. Συνολικά, οι ασθενείς στο Δαφνί ήταν χθες 1.100 άτομα εκ των οποίων περίπου 700 φιλοξενούνται σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κοινότητα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.ά). Έως το τέλος του έτους 98 ασθενείς που σήμερα νοσηλεύονται στα Τμήματα Χρόνιων Περιστατικών του Δαφνίου θα μεταφερθούν σε δομές της κοινότητας. Από τους 261 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες στα ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών οι 54 αφορούν άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, πολύ συχνά για φόνους, κι έχουν το «ακαταλόγιστο» (άρθρο 69). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, που υπό τις σημερινές συνθήκες νοσηλεύονται ακόμα και δίπλα σε άτομα με κατάθλιψη, αναμένεται να αναπτυχθούν εξειδικευμένα ψυχο-ιατροδικαστικά τμήματα. Προς το παρόν όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα δημιουργηθούν αυτά. «Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχετική εγκύκλιος, με την οποία προβλέπουμε άμεσα τον τρόπο μετάβασης των ανθρώπων αυτών σε μονάδες στην κοινότητα. Επίσης, επειδή οι μονάδες αυτές χρειάζονται και στελέχωση, προβλέπουμε την ανάγκη περίπου 1.300 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Είμαστε αυτή την στιγμή σε μια διαδικασία οριστικοποίησης του σχεδιασμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου. Επειδή υπάρχει θέμα περιορισμού στις προσλήψεις, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτό το προσωπικό, αξιοποι ώντας την κινητικότητα και επαναφέρουμε το προσωπικό που είχε προσληφθεί για τον τομέα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, δρομολογούμε και νέες προσλήψεις για το προσωπικό, που τυχόν θα υπολείπεται. Επομένως, παραμένουμε στον στόχο μας που είναι να ολοκληρώσουμε το 2015 την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο μιας ασφαλούς διαχείρισης των ανθρώπων που είναι ψυχικά πάσχοντες, περιφερειακά, ώστε να αποσυμφορήσουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης», σημείωσε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα σε δηλώσεις της .

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ