ΤΟΠΙΚΑ

Λύσεις και όχι προτάσεις απαιτούν οι κάτοικοι Ασπροπύργου για την εγκληματικότητα

1530525_10206141137107217_7879996627029296718_nΣε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου με θέμα τα φαινόμενα εγκληματικότητας που μαστίζουν την περιοχή, ιδίως σε περιοχές όπως τα Νεόκτιστα , Μαύρη Ώρα και  Νέα Ζωή, καθώς και της παράνομης εγκατάστασης των Ρομά, που έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους.

Όλοι οι παρευρίσκομενοι  με πρώτο τον Δήμαρχο Νικόλαο Ν. Μελετίου συμφώνησαν ότι απαιτείται να ξεκινήσουν  άμεσα διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς , προκειμένου να μπει επιτέλους ένα τέλος στην επιδερμική και γραφειοκρατική αντιμετώπιση ενός φλέγοντος ζητήματος που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τις υπηρεσίες του Δήμου που χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που έχει βγει εκτός ελέγχου προ πολλού.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι τοποθετήσεις πολλών κατοίκων και επιχειρηματιών της πόλης, που αγωνιουν για το μέλλον των παιδιών τους και τις περιουσίες τους.
Μεταξύ αυτών που ειπώθηκαν είναι  :
Εκπρόσωπος εκπαιδευτικών Δυτικής Αττικής
Είναι μόνο οι αθίγγανοι το πρόβλημα; Είναι άραγε κακοί άνθρωποι; Είναι πολιτικό το ζήτημα.
Επιχειρηματίας στα Νεόκτιστα
 Μπορεί να μη ζούμε στην περιοχή αλλά περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας εδώ κι έτσι νιώθουμε σαν κάτοικοι. Γνωρίζετε ότι συννενοουμαστε να φεύγουμε ύγουμε 3 – 3 από την περιοχή;  Μου έχουν κλέψει το τηλέφωνο 3 φορές. Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν σε τέτοιο περιβάλλον. Εμείς έχουμε 42 κάμερες και αγκαθωτο πλέγμα. Έχουμε γίνει φρούριο. Πού; 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Εεπιχειρηματίας στη Νέα ζωή 
Τα προβλήματα ξεκινάνε από τις αρχές. Δήμος, αστυνομία,  αδυνατούν να ελέγξουν το πρόβλημα , ενώ εμείς έχουμε δημιουργήσει Σύλλογο του βορειου ΒΙΠΕ για να κάνουμε οργανωμένη κίνηση.
Πολίτης
Με ποιον είναι ο υπουργός Προστασίας του πολίτη; με το νομοταγή που πληρώνει ή με αυτούς που δεν πληρώνουν και κλέβουν; Άλλη κάτοικος της περιοχής κλαίγοντας μίλησε για την εγκληματικότητα, δηλώνοντας πως της έσπασαν το χέρι, και χτύπησαν τον ανάπηρο άντρα της για να τους πει που έχει τα λεφτά.
Σύλλογος Γονέων κ Κηδεμόνων  Νεοκτίστων
Προτάσεις; Εμείς δεν θέλουμε προτάσεις. Από εσάς θέλουμε λύσεις. Είμαστε εδώ δύο ώρες και ακούμε μόνο προτάσεις όχι λύσεις. Εδώ και 20 χρόνια συμβαίνει το ίδιο.
Είσαστε 15 χρόνια δήμαρχος. Θέλετε προτάσεις; Λύσεις θέλουμε από εσάς.
Ταξίαρχος – Διεύθυνση δυτικής Αττικής 
Θα  έρθουμε σε άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και θα ορίσουμε συνάντηση στο ΑΤ ώστε να συζητήσουμε λεπτομερώς τα προβλήματα. Είμαστε και εμείς κάτοικοι τα προβλήματα σας είναι και δικά μας
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής 
Γ. Βασιλείου : Απαιτούνται  ριζικά μέτρα, ώστε να αλλάξει συνολικά το τοπίο και να γίνει βιώσιμο 
Όπως ήταν αναμενόμενο ο  Δήμος Ασπροπύργου είχε προσκαλέσει και τον  Αντιπεριφερειάρχη  Δυτικής Αττικής στην ημερίδα , ο οποίος στην ομιλία του τόνισε :
“Είναι γεγονός ότι γενικά η παραβατικότητα που εκδηλώνεται σε ορισμένες περιοχές του Ασπροπύργου αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, η εξ ανάγκης παράνομη εγκατάσταση τσιγγάνων και η γκετοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πράγματι δεν συνάδουν με κανένα κανόνα πολιτισμού που πρέπει να διέπει τις σύγχρονες κοινωνίες και δομές της.
Από την άποψη αυτή η σημερινή ημερίδα είναι επίκαιρη και πιστώνετε θετικά στον Δήμαρχο κ. Μελετίου και την Δημοτική αρχή Ασπροπύργου και τους ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Συμβάλλοντας δε στη συζήτηση θα σταθώ σε δυο ζητήματα:
1.Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής συμφωνεί πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτεί ριζικά μέτρα, ώστε να αλλάξει συνολικά το τοπίο και να γίνει βιώσιμο.
Πρέπει όμως να συνομολογήσουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση όσες καλές προθέσεις και εάν έχει, χωρίς την στήριξη της εκάστοτε Κυβέρνησης είναι αδύνατο να έχει σημαντικά αποτελέσματα γιατί  αυτά τα προβλήματα όχι μόνο δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά, αλλά σέρνουν πίσω τους ένα ιστορικά βεβαρημένο πολιτικό, χωροταξικό και περιβαλλοντικό παρελθόν.
Άρα οποιεσδήποτε λύσεις αναζητηθούν από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών προϋποθέτουν αλλαγές των Κυβερνητικών πολιτικών, στην κατεύθυνση της εξουδετέρωσης των αιτιών εμφάνισης τους. Αυτό είναι κατά την γνώμη μου και το κουμπί της υπόθεσης.
Λύσεις δηλαδή αντιμετώπισης όχι των συμπτωμάτων αλλά των βαθύτερων αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν τα ίδια προβλήματα, αναδεικνύοντας και καταπολεμώντας τα πραγματικά αίτια εμφάνισης αυτών που  ασφαλώς είναι κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά.
Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές είναι αδύνατο να αλλάξει το τοπίο, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο  αυτή είναι η δική μας στρατηγική.
Φυσικά για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό, κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου και είναι ασφαλώς υποχρέωση της πολιτείας να τηρεί σε κάθε κατεύθυνση τον νομικό μας πολιτισμό.
2. Παρόλα αυτά η τοπική αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών, μπορεί συνεργαζόμενη στενά να κάνει τα δικά της βήματα.
Με το σκεπτικό αυτό ως Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής συγκροτήσαμε για πρώτη φορά μόνιμο βήμα διαλόγου με τους συλλόγους των τσιγγάνων της Δυτικής Αττικής, όπου μάλιστα συμμετέχουν εκπρόσωποι και των 5 Δήμων, που σε τακτά χρονικά διαστήματα συζητάμε για τα προβλήματα που έχουν και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.
Εμείς πιστεύουμε πως η πολιτική αυτή αποτελεί μονόδρομο.
Πολιτεία και φορείς να κάνουμε επιθέσεις διαλόγου, πολιτισμού και επίλυσης των προβλημάτων.
Όλες οι άλλες συμπεριφορές το μόνο αποτέλεσμα που παράγουν είναι να γκετοποιούν περαιτέρω ήδη γκετοποιημένους πληθυσμούς, και εν τέλει να υπονομεύουν τις συνθήκες ομαλής και αρμονικής συμβίωσης.
Έτσι π.χ πετύχαμε να επαναδρομολογηθεί η μεταφορά μαθητών, που είχε διακοπεί από επιθέσεις τσιγγάνων σε πούλμαν στα νεόκτιστα, αφού οι ίδιοι οι τσιγγάνοι πλέον δεν επιτρέπουν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Για πρώτη φορά σύλλογος τσιγγάνων εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης και συμπαράστασης στον παθόντα, για το αιματηρό συμβάν που συνέβη πρόσφατα στο Ζεφύρι σε βάρος αστυνομικού, κάνοντας μάλιστα λόγο και για την υποχρέωση της αστυνομίας να επιχειρεί σε όλες τις περιοχές του Ζεφυρίου.
Επίσης για πρώτη φορά – κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό από το δίκτυο διαβούλευσης – θα συμμετέχουν τσιγγάνικοι σύλλογοι στο ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ που θα διοργανώσει η Αντιπεριφέρεια.
Αυτή την περίοδο δε, αξιοποιώντας το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση επιδιώκουμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ασφαλώς με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των εκτεταμένων ρευματοκλοπών – που δεν γίνονται μόνο από τσιγγάνους – και κυρίως την μεγάλη επικινδυνότητα που το συνοδεύει.
Επιπλέον – και αυτό είναι το σημαντικότερο – εμπλουτίζουμε το συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέρος του οποίου αφορά και τους τσιγγάνους, ξεκινώντας από την χαρτογράφηση της υπάρχουσας κατάστασης και φτάνοντας μέχρι το οικιστικό, στεγαστικό, εκπαιδευτικό, την απασχόληση, υγεία – πρόνοια.
Αυτά είναι παραδείγματα μιας πολιτικής που ασφαλώς δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς σε 24 ώρες, δεδομένου ότι η υλοποίηση της απαιτεί χρόνο και επιμονή. Άλλη όμως εναλλακτική που να είναι βιώσιμη δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.
Όπως δεν υπάρχει ούτε και στο πρόβλημα της γκετοποίησης, όχι αυτή την φορά ανθρώπων αλλά βιομηχανικών, εμπορικών και αγροτικών δραστηριοτήτων που αναφέρει η εισήγηση.
Και εδώ λύσεις υπάρχουν, όπως π.χ επιδιώκουμε αυτήν την περίοδο να δώσουμε ύστερα από  πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Μελετίου και επιχειρηματιών της περιοχής, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, την δημιουργία σύγχρονου βιομηχανικού πάρκου νότια του Ασπρόπυργου, απογκετοποιώντας μια περιοχή και φτιάχνοντας ένα πρότυπο χωροταξικής, περιβαλλοντικής και παραγωγικής δραστηριότητας.
Κυρίες και Κύριοι
Επιτρέψτε μου κλείνοντας να σας αναφέρω ότι πολιτεία και τοπική αυτοδιοίκηση είναι εδώ για να ανοίγουν δρόμους επίλυσης των πιο δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων.
Επειδή δε από αυτό και μόνο θα κριθούμε όλοι μας, εμείς με αυτές τις πολιτικές δηλώνουμε το ενεργητικό μας παρόν.’’
Γ. Ηλίας : Η έλλειψη στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού απαξιώνει συνεχώς την περιοχή και την παραδίδει στο έλεος των απανταχού παρανομούντων.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Συνδυασμού ‘’Ασπρόπυργος Αλλάζουμε’’  και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ηλίας υπογράμμισε :
Δημότες του Ασπρόπυργου,
για αρκετά μεγάλο διάστημα γινόμαστε θεατές ενός δράματος. Η πόλη μας κατέληξε να αποτελεί χώρο ανεξέλεγκτης εγκατάστασης διαφόρων ομάδων με παραβατική συμπεριφορά με αποτέλεσμα την καταστροφή και την καταπάτηση ιδιωτικών και δημόσιων χώρων και περιουσιών, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιότυπο άβατο και συνθήκες παράνομης χωματερής.
Παρακολουθούμε στην πόλη μας να γιγαντώνεται ένα κοινωνικό πρόβλημα ύψιστης σημασίας, οι παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές να βρίσκονται στην επικαιρότητα και οι πολίτες να βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της αδιάκοπης καύσης καλωδίων, της κλοπής δημοσίων αγαθών (νερό, ρεύμα), της διακίνησης ναρκωτικών, των παράνομων διαλυτηρίων, της παραβίασης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, των κακουργηματικών κλοπών με απειλές κατά της ζωής και τόσων άλλων έκνομων ενεργειών.
Η αδράνεια, η αδιαφορία και η αδυναμία των κεντρικών και τοπικών αρχών, σε συνδυασμό με την επιδερμική και γραφειοκρατική αντιμετώπιση του θέματος, μεγαλώνουν το πρόβλημα και τη δυσαρέσκεια των δημοτών.
Η έλλειψη στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού απαξιώνει συνεχώς την περιοχή και την παραδίδει στο έλεος των απανταχού παρανομούντων.
Εμείς, ο συνδυασμός Ασπρόπυργος – ΑλλάΖΟΥΜΕ θέσαμε πρώτοι και από την πρώτη στιγμή την ανάδειξη του προβλήματος. Αγωνιώντας για τη λύση του, ζητή
σαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, που παράγει δεσμευτικό, έννομο και ηθικό αποτέλεσμα, σε μη-εργάσιμη ημέρα και ώρα.
Αντιθέτως προτιμήθηκε η σημερινή ημερίδα στην οποία συμμετέχουμε ελπί
ζοντας στη διεξαγωγή ενός σοβαρού και γόνιμου διαλόγου.
ΖΗΤΑΜΕ και ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
• Δημοσιοποίηση και ανάδειξη του προβλήματος προς όλες τις κατευθύνσεις
• Ενίσχυση της αστυνόμευσης, αύξηση της δύναμης και επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος για αποδοτικότερη επιτήρηση
• Συνεργασία με εταιρίες φύλαξης (σεκιούριτι) οι οποίες θα φυλάσσουν όλες τις περιοχές και τις γειτονιές του Ασπροπύργου, σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία και το Δήμο
• Εφαρμογή του νόμου και των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί
• Στήριξη των δικαστικών αγώνων των συνδημοτών μας
• Επίσπευση της διαδικασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που έχει τελματώσει εδώ και πολλά χρόνια
• Καθαρισμό και φωτισμό όλων των δημοτικών και δημόσιων χώρων
• Ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων του Ασπροπύργου γιατί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο όσους το αντιμετωπίζουν τώρα. Το πρόβλημα γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα.
• Απομάκρυνση παράνομων δραστηριοτήτων (διαλυτήρια, σκραπ κλπ) και αυστηροποίηση των ελέγχων
• 24ωρη τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για άμεση παρέμβαση, σε συνεργασία με την Αστυνομία
• Συνεργασία με τους όμορους Δήμους που αντιμετωπίζουν ομοειδή προβλήματα.Η εξεύρεση λύσης δεν μπορεί να επιτευχθεί με τρόπους και διαδικασίες διαχρονικά αποτυχημένες και ατελέσφορες. Απαιτείται η δραστηριοποίηση όλων των κατοίκων για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Δηλώνουμε παρόντες και πρωτοπόροι στον αγώνα αυτό και προχωράμε στοχευμένα με γνώμονα τη βούληση και τη ΔΡΑΣΗ του Ασπροπυργιώτικου λαού.’’
 Παρόντες επίσης ήταν οι βουλευτές
 Γ. Μαρτίνου, Μ. Βοριδης , Γ.  Βλάχος και Αθ. Μπούρας, καθώς και εκπρόσωποι της ομάδας Κροκωνίς , ο κ. Κ. Ζηκοπουλος , ο πρόεδρος Ρομά Νεοκτίστων Κ. Σούτας , αρκετοί   Σύλλογοι , στελέχη του Δήμου και άλλοι πολλοί φορείς.
Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

3 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Papen
6 years ago

Για ρουφιάνος που Είσαι αντικειμενικό άρθρο έγραψες.

ΓΚ
6 years ago

Ήμουν παρόν στην εκδήλωση και τα πράγματα έγιναν όπως ακριβώς περιγραφονται.

Ήσασταν παρόν κε PAPEN στην εκδήλωση; έχετε ποτέ πάει στα Νεόκτιστα;

papen
6 years ago

Μα φυσικά και ήμουν παρόν Κε ΓΚ!!! Αν και απέχω -πάντα- από τέτοιου είδους ρατσιστικές ημερίδες σε αυτή αποφάσισα να παρευρεθώ. Και ναι, Κε ΓΚ, έχω πάει αρκετές φορές και Νεόκτιστα και Νέα Ζωή. Και ξέρετε που έχω καταλήξει Αγαπητέ Κε ΓΚ? Έχω καταλήξει στο ότι το πρόβλημα είναι οι Δήμαρχοι,Οι τσιφλικάδες και Οι Ρατσιστές. Κάτι τέτοιες αφορμές-Κε ΓΚ- είναι εξαιρετικές στο να αποδείξουν την σύμπτωση απόψεων Φιλελευθερισού και Φασισμού.Το πόσο εύκολα συναντιούνται οι δύο ιδεολογίες για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα των αποκλεισμένων φτωχοδιαβόλων που οι ίδιοι (Κράτος και Αφεντικά) έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση της ημιπαρανομίας. Όταν εξαγοράζετε… Read more »

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ