ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη με τον χρόνο για την ψήφιση 140 προαπαιτούμενων μέτρων

Νομοθέτηση σε χρόνο-ρεκόρ 77 ρυθμίσεων και υιοθέτηση άλλων 58, για τις οποίες δεν απαιτείται νομοθέτηση, περιλαμβάνει η μακροσκελής λίστα με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης.

Συνολικά, η λίστα που έχει περιέλθει σε γνώση της «Κ», περιλαμβάνει 140 προαπαιτούμενα, εκ των οποίων τα 5 έχουν ήδη γίνει. Από τα υπόλοιπα, για τα 77 απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, είτε με ψήφιση στη Βουλή είτε με δευτερογενή νομοθεσία.

Η πλειονότητα των ρυθμίσεων αυτών θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή ώς τις 18 Μαΐου. Τέσσερις μέρες μετά, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα κριθεί κατά πόσον τα προαπαιτούμενα έχουν ικανοποιηθεί ώστε να εγκριθεί πολιτικά και η εκταμίευση της δόσης. Η δόση θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ κατά το ποσόν που θα αποφασιστεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η λίστα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σε ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: Από τη ψήφιση των μέτρων του 2019-2020 για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, ώς το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών και από το κτηματολόγιο ώς τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Τα προαπαιτούμενα χωρίζονται στους εξής τομείς: Δημοσιονομικά (συνολικά 51), Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (12), Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης (65) και Δημόσια Διοίκηση (12).

Στα δημοσιονομικά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται :

• Η υιοθέτηση παραμετρικών μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος το 2018 (δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά είναι γνωστό ότι θα είναι 3,5% του ΑΕΠ και ότι γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα 450 εκατ. ευρώ).
• Η νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019.
• Η μείωση του αφορολογήτου, με απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2020.
• Τα αντίμετρα. Τα φορολογικά θα αντισταθμίσουν (εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους) τη μείωση του αφορολογήτου. Τα αντίμετρα στον τομέα των δαπανών θα αντισταθμίσουν (εφόσον εφαρμοστούν στο σύνολό τους) τις περικοπές στις συντάξεις.
• Ο εξορθολογισμός των δαπανών στην Υγεία (μεταξύ άλλων για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στα διαγνωστικά, στα φαρμακευτικά και στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για την υιοθέτηση ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών στην Υγεία και για την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων).

Με την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων, η Ελλάδα θα έχει κλείσει τον δικό της κύκλο υποχρεώσεων για την αξιολόγηση και θα εναπόκειται πλέον στους δανειστές να βρουν μια λύση για το θέμα του χρέους, ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία. Εφόσον η λύση αυτή βρεθεί, θα μπορέσει να επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ