ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα Απριλίου το άνοιγμα της εστίασης – Όλες οι ημερομηνίες κλειδιά

Με το ημερολόγιο ανά χείρας βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της σταδιακής επανεκκίνησης της εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα.

Λιανεμπόριο και εστίαση βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τον χρόνο πλέον να μετράει αντίστροφα για το Πάσχα.

Παρ’ ότι όλοι πιστεύουν ότι η επαναφορά στην κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα, κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πώς θα γίνει αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξει το εμπόριο χθες, μια και κάθε μέρα που περνάει με κλειστά μαγαζιά, η ζημιά στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο λοιπόν καλούνται για μία ακόμα φορά να περπατήσουν σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δύο σημαντικά δεδομένα.

– Από τη μία τα άσχημα επιδημιολογικά στοιχεία. Η μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ και τη  διασπορά των μεταλλάξεων κάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ιδιαίτερα επιφυλακτικό.

– Από την άλλη υπάρχει η σημαντική οικονομική ζημιά που καταγράφεται στο οικονομικό πεδίο σε καθημερινή βάση, με το λιανεμπόριο  κυρίως να περνάει δύσκολες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα αρμόδια στελέχη επεξεργάζονται διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη των δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα: 

– Την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι  θα ανακοινωθεί μία ακόμα εβδομάδα παράτασης των περιορισμών, μια και η εικόνα των κρουσμάτων και της πίεσης στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου καλή. Έτσι το lockdown θα φτάσει μέχρι και την Κυριακή 21 Μαρτίου.

– Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου η κυβέρνηση ευελπιστεί να αρχίσει μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων, με παράλληλο προσεχτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Χρήστου Σταϊκούρα περί ανοίγματος της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι παράγοντες της αγοράς πιέζουν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας, μια και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι τα καταστήματα αποτελούν κέντρα μετάδοσης του ιού.

– Στις 12 ή 19 Απριλίου υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Ακούγεται έντονο το σενάριο για τη δυνατότητα οι πελάτες να κάθονται στο τραπέζι μόνο ανά 4 άτομα. Θα πρόκειται για μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την πασχαλινή περίοδο και εφόσον ισχύσει τότε οι καταστηματάρχες θα πάρουν βαθιά ανάσα.

– Μέσα στον Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι θα μπορεί να δώσει το πράσινο φως στην απελευθέρωση του συνόλου του εμπορίου.

Όλα αυτά ασφαλώς υπό την προϋπόθεση ότι η εικόνα θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και τα υφιστάμενα μέτρα θα τηρούνται με σχολαστικότητα. Για το λόγο αυτό οι επόμενες δέκα μέρες θεωρούνται κομβικές για την εξέλιξη της επιχείρησης επιστροφής στην κανονικότητα.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ