ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε  την Πέμπτη ένα σύνολο μέτρων πρόσθετης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, που περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων και τη χορήγηση στοχευμένων δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς την πραγματική οικονομία. Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι, εάν χρειασθεί, η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατικά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της εκτύπωσης χρήματος – να εφαρμοστεί δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ χθες περιλαμβάνει τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της από το 0,25% στο 0,15% και τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία του ιδρύματος – συγκεκριμένα στο -0,10%. Περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση 4ετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο – που φέτος θα φθάσουν συνολικά στα 400 δισ. ευρώ – στις τράπεζες της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν δάνεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια), με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Στα μέτρα περιλαμβάνονται, επίσης, η προετοιμασία για την αγορά από την ΕΚΤ τιτλοποιημένων ομολόγων με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιμήκυνση της διαδικασίας χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες χωρίς πλαφόν με σταθερό επιτόκιο και η άρση της «αποστείρωσης» της ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί με τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει στο παρελθόν η ΕΚΤ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ