ΕΛΛΑΔΑ

Μαζική έξοδος των προσφύγων από την Ειδομένη προς την ΠΓΔΜ

ζωντανή μετάδοση τώρα
Απηυδισμένοι από την πολυήμερη αναμονή μέσα στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού της Ειδομένης, χιλιάδες πρόσφυγες περπατούν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ αναφέρουν πως ομάδες προσφύγων έχουν ήδη εισέλθει στη χώρα και πως η αστυνομία και ο στρατός έχουν ήδη παρέμβει.

Από την ελληνική πλευρά η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά τη μαζική έξοδο.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες, κρατώντας ένα σχοινί, προσπαθούν να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, όπως τρεις άτυχοι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά.

  • Τρεις πρόσφυγες νεκροί στα νερά χειμάρρου στη Γευγελή

Πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν την πορεία.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους αραβόφωνο συνεργάτη, ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν.

Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε στον καταυλισμό ένα χαρτί, στο οποίο αναφερόταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ