ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαξίμου για την εμπλοκή με Θεσμούς: Η τεχνική συμφωνία θα κλείσει άμεσα

Στο πακέτο των εργασιακών κυρίως “σκαλώνει” η τεχνική συμφωνία, καθώς οι απαιτήσεις του Ταμείου για απελευθέρωση απολύσεων και επαναφορά του lock out, “παγώνει” το κυβερνητικό επιτελείο.

Από το χθεσινό EWG, δεν βγήκε το εισιτήριο επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, παρά ταύτα στην Κυβέρνηση δεν βγάζουν δελτίον θυέλλης περί σοβαρής εμπλοκής και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

“Οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που αποκλείεται να υπάρξει αρνητική εξέλιξη και ανατροπή. Η τεχνική συμφωνία θα κλείσει είτε στις 7 Απριλίου, είτε λίγο αργότερα και πάντως, στόχος της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το συντομότερο δυνατόν” ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Στο κομμάτι των εργασιακών, θα δοθεί “μάχη” έως και την ύστατη ώρα – κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο πότε προσδιορίζεται αυτή, καθώς εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι πως οι διαβουλεύσεις με Θεσμούς συνεχίζονται εντατικά, επομένως οι Θεσμοί μπορεί να επιστρέψουν “ανά πάσα στιγμή”.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου αποφεύγει να ονοματίσει ως “ορόσημο” για την επίτευξη του Staff Level Agreement το Eurogroup της 7/4 και αυτό, προφανώς γιατί περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες, έβλεπε τα ορόσημα που έθετε να χάνονται το ένα μετά το άλλο.

Συνάντηση Τσίπρα – Ράιντερ

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ ( 14.30, στο Μαξίμου).

Προσδοκάται το μήνυμα που θα σταλεί υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων να είναι ηχηρό μεν, απολύτως συμβολικό δε.  Γεγονός που γνωρίζουν εξαιρετικά στην Κυβέρνηση αλλά επιχειρούν να αξιοποιήσουν όλες τις παρεχόμενες “επικοινωνιακές” οδούς επί των εργασιακών ζητημάτων που αποτελούν και τη “σημαία” της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση.

Τα μέτρα έρχονται αλλά… πότε;

Δίλημμα επικρατεί στις κυβερνητικές τάξεις για το πώς , το πότε και ποια ακριβώς μέτρα θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πρόσφατα πως δεν πρόκειται να ψηφιστούν μέτρα που αφορούν στη μετά τη λήξη του προγράμματος εποχή, πριν από την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας ( μεσοπρόθεσμα για χρεος- πλεονάσματα) ενώ ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο κάποια από τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα- συμφωνηθέντα να έρθουν για ψήφιση σταδιακά, ακόμη και εντός του Απριλίου ( Με δεδομένο ότι η προσυμφωνία για το SLA θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός).

Στην πραγματικότητα, η δυσπιστία της Κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί το ΔΝΤ και εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, οδηγεί στην επιδίωξη να υπάρξει ανταλλαγή… “χέρι με χέρι”.

Δεν γίνεται να ψηφίσουμε μείωση αφορολόγητου και συντάξεων που αφορά το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ περί συμμετοχής του ή όχι και πώς στο ελληνικό πρόγραμμα και χωρίς δεσμεύσεις ότι θα δοθούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος ( που ανοίγουν τον δρόμο για το QE), χωρίς εξασφάλιση, ανέφερε αρμόδια  πηγή.

Πέραν τούτου, υπάρχει κι άλλη διάσταση ανάμεσα σε κόμμα και Κυβέρνηση: Προτιμητέα θα ήταν για τους συριζαίους βουλευτές μια μικρή …αναβολή στην ψήφιση μέτρων για μετά το Πάσχα, ώστε να επιστρέψουν – κατά το δυνατόν- πιο ήσυχοι στις περιφέρειές τους.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ