ΤΟΠΙΚΑ

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ μετα την έκρηξη στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου

11119120_742370682550774_7145026180124869042_oΜε απεργία απάντησαν το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από έκρηξη, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μία παλιά μονάδα, το πρωί της Παρασκευής στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου κι είχε ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό έξι εργαζομένων, ενώ και σήμερα Δευτέρα θα απέχουν από τα καθηκόντά τους  – όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, ύστερα από την πρόταση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: Από τους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο «Θριάσιο», ο ένας φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και είναι διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση, ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20% και ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος.Στο «Αττικόν» διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνομένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ο ένας διακομίστηκε στην ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, ο δεύτερος στη μονάδα εγκαυμάτων του «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του «Αττικόν».
Στα ΕΛΠΕ επιθεωρητές εργασίας, για το εργατικό ατύχημα
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης εκφράζει τη λύπη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τον τραυματισμό έξι εργαζομένων στο σημερινό εργατικό ατύχημα, στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν κλιμάκια Τεχνικών Επιθεωρητών από τα αρμόδια τοπικά τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς επίσης και κλιμάκιο Ειδικών Επιθεωρητών, προκειμένου να συνδράμουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στο έργο του ελέγχου της τήρησης των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη μονάδα.  Όπως κατήγγειλλαν οι εργαζόμενοι, η πυρκαγιά ξέσπασε από έκρηξη, κάτι που υποδεικνύει έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας. ‘’Τις εργασίες πραγματοποιούσαν συνεργεία που αποτελούνταν από ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι καλούνται να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, με ελάχιστα διαλείμματα και μεροκάματα πείνας’’, λένε οι ίδιοι.
Την κατάσβεση ανέλαβε το προσωπικό πυρασφάλειας των διυλιστηρίων.
ΕΛΠΕ: Ανακοίνωση για ατύχημα στο διυλιστήριο Ασπροπύργου
Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες και η αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Εταιρείας. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες.
 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
 
Κοινό αγωνιστικό μέτωπο των Δήμων της Ελλάδας, που φιλοξενούν Διυλιστήρια & Αποθήκες Καυσίμων
meletiou1Τα ζητήματα που ανέδειξε η πυρκαγιά στα Διυλιστήρια της Εταιρείας ¨Ελληνικά Πετρέλαια¨, στον Ασπρόπυργο, έθεσε -από το βήμα του ετήσιου, Τακτικού Συνεδρίου των Δήμων της Ελλάδας- ο Δήμαρχος Ασπροπύργου. Ο κ. Μελετίου ανέφερε τα εξής:
«Θα μου επιτρέψετε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, να αναφερθώ στο τραγικό συμβάν, στα Διυλιστήρια της Εταιρείας ¨Ελληνικά Πετρέλαια¨, στον Ασπρόπυργο, που είχε ως συνέπεια των τραυματισμό εργαζομένων, ορισμένοι εκ των οποίων δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Είναι αυτονόητο ότι, το Συνέδριό μας εύχεται ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους και εκφράζει την ομόθυμη συμπαράστασή μας, προς τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και ορισμένα, τεράστια ζητήματα που ανέκυψαν από το συγκεκριμένο ατύχημα:
1ον) Εν έτει 2015, κι ενώ συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα ατυχήματα, η περιοχή του Ασπρόπυργου, η μεγαλύτερη βιομηχανική και ενεργειακή ζώνη της χώρας, καθώς και όλες οι περιοχές της Ελλάδας, που φιλοξενούν τέτοιες βιομηχανικές μονάδες, στερούνται Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος, Μεγάλης Έκτασης (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε)! Κινδυνεύουμε να γίνουν οι πόλεις μας Σεβέζο, κι οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά!
2ον)Επιπλέον, για να γίνει αντιληπτό, το πώς και πόσο σέβονται το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων των πόλεών μας, με αγανάκτηση και οργή σας καταγγέλλω ότι, το ελάχιστο εκείνο ποσοστό, από το φόρο των πετρελαιοειδών, το οποίο πληρώνει ο καταναλωτής στο βενζινάδικο (0,25 τοις χιλίοις), και προορίζεται για να δοθεί στους Δήμους, για να αξιοποιηθεί σε δράσεις ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, πρώτα το περιέκοψαν άγρια, και στη συνέχεια το απαλλοτρίωσαν, αφού έκριναν ότι πρέπει να συμπεριληφθεί, ακόμη κι αυτό,  στα κονδύλια για την αποπληρωμή του εθνικού χρέους!…
Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ, αδυνατεί να αποδώσει την οργή μου! Καλώ την Κ.Ε.Δ.Ε. και πρωτίστως, εκείνους τους Συναδέλφους Δημάρχους, που έχουν στις πόλεις τους Διυλιστήρια, σε συντονισμένο αγώνα, για να ανατρέψουμε τη «λογική», των πάσης φύσεως αρμοδίων, που αποδεικνύεται ότι, θεωρεί αναλώσιμους, τους εργαζόμενους στα Διυλιστήρια αλλά και τους Πολίτες που ζουν πέριξ των συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων.
Άμεση ανταπόκριση των δημάρχων στο κάλεσμα του Νικόλαου Μελετίου  
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του Δημάρχου Ασπροπύργου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, κ. Γιώργος Γκιώνης, καθώς και Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες φιλοξενούν Διυλιστήρια ή Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου, συμφώνησαν με την πρότασή του, για τη δημιουργία μετώπου αγώνα, ώστε να εκπονηθούν επιτέλους τα Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε, και να αποδοθούν στους Δήμους, χωρίς την παραμικρή περικοπή, οι πόροι που δικαιούνται, και αφορούν στην εκτέλεση έργων και στον προγραμματισμό και υλοποίηση δράσεων, για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία στους εν λόγω Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μελετίου θα συγκαλέσει στον Ασπρόπυργο, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, σύσκεψη όλων των προαναφερθέντων Δήμων, για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών και κινητοποιήσεων.
Για επιβεβαίωση της ασσύμετρης επικινδυνότητας κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης  Γ. Βασιλείου 
Giannis VasileiouΓια το συμβάν στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου τόνισε :  Το νέο περιστατικό που αυτή την φορά εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο Ασπροπύργου έρχεται να επιβεβαιώσει την ασύμμετρη επικινδυνότητα που υπάρχει στο Θριάσιο πεδίο, εξ’ αιτίας της συγκέντρωσης δεκάδων δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ. Με την ελπίδα πως δεν θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία για περίθαλψη και ζητάμε:
1. Από την νέα διοίκηση των ΕΛ-ΠΕ να ενημερώσει αναλυτικά και δημόσια τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες για τις αιτίες και για τα πραγματικά περιστατικά του ατυχήματος.
 2. Που είναι η αδειοδοτούσα αρχή να πάρει ενεργά μέρος στη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, στον έλεγχο των εγκαταστάσεων που έχει αδειοδοτήσει, καθώς και σε τυχόν επιπλέον μέτρα προστασίας.
 3. Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ελέγξει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο διυλιστήριο, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, είτε πρόκειται για μόνιμους εργαζόμενους είτε για εποχικούς.
Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της θα πάρει πρωτοβουλία συνάντησης με την διοίκηση των ΕΛ-ΠΕ και με το σωματείο των εργαζομένων, προκειμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τις δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το σχέδιο αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων (ΣΑΤΑΜΕ).
Την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους εκφράζει η Δημοτική αρχή Χαϊδαρίου 
dimarxeio_xaidari-3Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα έγινε  στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, που έστειλε εργάτες σοβαρά τραυματισμένους στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργάτες και την ευχή οι τραυματίες γρήγορα να γυρίσουν στις οικογένειες και τις δουλειές τους. Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, η εταιρεία κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, έχει προχωρήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας, με σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και στις εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων, παρά την αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια.
Απαιτούνται τώρα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία.
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Βαθιά οδύνη για το νέο ατύχημα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
dimarxeio eleusinas 1Ο Δήμος Ελευσίνας εκφράζει τη λύπη του για το ατύχημα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο καθώς και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τις οικογένειες τους.
Το σημερινό συμβάν είναι το σοβαρότερο από σειρά περιστατικών που έχουν συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή μας προβληματίζει σε ότι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
Δυστυχώς η ευρύτερη περιοχή μας έγινε για μια ακόμη φορά πρώτη είδηση στο πανελλήνιο εξαιτίας ενός βιομηχανικού ατυχήματος.
Ο Δήμος Ελευσίνας καλεί:
1. Τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια εργαζόμενους, φορείς και κατοίκους της περιοχής για τα αίτια του συμβάντος
2. Το ΚΕΠΕΚ Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου να πραγματοποιήσει άμεσα έλεγχο για την τήρηση ή μη των μέτρων ασφαλείας τόσο από την εταιρεία όσο και από τους υπεργολάβους. Να απαιτήσει τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης των αιτιών του ατυχήματος
3. Το Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθούν αν :
α) Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διενέργεια των εργασιών συντήρησης (shut down)
β) αν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών συντήρησης ήταν τέτοιο ώστε να επιτρέπει την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ή εάν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε συντομότερο χρονικό διάστημα η τήρηση των μέτρων ασφαλείας θεωρείτο δευτερευούσης σημασίας.
   Ο Δήμος θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πλευρές του συμβάντος και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ