ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΑΧΑΡΝΕΣΦΥΛΗ

Με συγκροτημένες θέσεις και διεκδικήσεις στο συνέδριο του Βόλου οι Δήμαρχοι Φυλής, Αχαρνών και Ασπροπύργου

Ισχυροί Δήμοι, για Δυνατή Ελλάδα , είναι το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου στο Βόλο που ξεκίνησε εχθές τις εργασίες του με θέμα την αλλαγή στο Καλλικράτη και το νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προσδιόρισε τo πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη διοικητική μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, επιτελικού Κράτους, αλλά και την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων.

Κατά το συνέδριο, οι συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει προσέλθει στον εθνικό διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου προτάσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλλειμε όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την προϋπόθεση όμως οι δρομολογούμενες αλλαγές να μην είναι πρόχειρες και αποσπασματικές, αλλά ουσίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους θα πρέπει να «κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, που δεν θα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως έναν θεσμό β’ κατηγορίας» και σημείωσε την ανάγκη να διασαφηνίζονται οι σχέσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία να δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, δύο έννοιες πολύ βασικές για την Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε.

Προσδιορίζοντας το πλαίσιο συνεργασίας με την κυβέρνηση, επισήμανε πως η ΚΕΔΕ έχει τη διάθεση να συζητήσει με ανοικτό πνεύμα και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει η ίδια διάθεση και από την άλλη πλευρά.

img_0121 img_0133

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ