Ο καρκίνος δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στην απόκτηση οικογένειας και στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχει o φόβος, που είναι διάχυτος μεταξύ των ασθενών με καρκίνο.

Στο κομμάτι της τεκνοποίησης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που καθιστούν ασφαλή την εγκυμοσύνη σε πρώην καρκινοπαθείς με καρκίνο του μαστού, αν περάσουν 2-3 χρόνια από τη νόσο.

Ο καρκίνος μπορεί, μεν, να αντιμετωπίζεται επιτυχώς σε πολλές περιπτώσεις πια, αλλά δεν παύει να διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών, κυρίως γυναίκες. Τα στοιχεία του 2012 έδειξαν ότι ένα εκατομμύριο νέα περιστατικά αφορούσαν σε νέους ανθρώπους, παραγωγικής ηλικίας.

Επίσης, σύμφωνα με άλλα στοιχεία, μία στις δύο γυναίκες με καρκίνο μαστού ανησυχεί για τη γονιμότητά της. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το πρόβλημα υπογεννητικότητας, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εύκολα γίνεται αντιληπτή η σημασία του να μπορεί μια πρώην ασθενής να αποκτήσει μωρό – κάτι που ήταν άπιαστο όνειρο κάποια χρόνια πριν…

Οι Έλληνες επιστήμονες, που μίλησαν στη συνέντευξη τύπου, με θέμα «Η γονιμότητα σε ογκολογικούς ασθενείς: Υπάρχει δυνατότητα τεκνοποίησης μετά την θεραπεία; Συστάσεις, νέες εξελίξεις, παραδείγματα», τόνισαν ότι είναι σημαντική η συνεργασία ογκολόγων και γιατρών γονιμότητας.

Πολλές φορές οι αντικαρκινικές θεραπείες καταστρέφουν το γενετικό υλικό, δηλαδή τα ωάρια, τα έμβρυα, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα σπερματοζωάρια… Για τούτο και πρέπει ο ασθενής να αποφασίσει εκ των προτέρων αν θέλει να προχωρήσει στην κατάψυξη γενετικού υλικού, ώστε, αν αποφασίσει να γίνει γονέας, να μπορεί να προσπαθήσει. Επιπλέον πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι περνούν και τα χρόνια.

Οι μέθοδοι έχουν τελειοποιηθεί, όπως η λεγόμενη υαλοποίηση, που έφερε επανάσταση κι έχει ποσοστό επιβίωσης πάνω από 90%. Πώς μπορούν οι ειδικοί να πάρουν ώριμα ωάρια; Με πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών (με αναστολείς αρωματάσης, που κρατούν πολύ χαμηλά τα επίπεδα των οιστρογόνων).

Εξάλλου, αν η επέμβαση της καρκινοπαθούς ασθενούς επείγει, μπορεί να γίνει και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού.

Σχετικά με τους λεγόμενους ορμονοευαίσθητους καρκίνους, οι ειδικοί εξήγησαν πως είναι μύθος ότι κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν με μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αν δυο χρόνια μετά τη διάγνωση η γυναίκα δεν εμφανίσει υποτροπή, μπορεί να διακόψει τη θεραπεία της, να μείνει έγκυος, να γεννήσει και να συνεχίσει τη θεραπεία της μετά.

Μητέρα μετά τον καρκίνο; Κι όμως, γίνεταιΣτη συνέντευξη τύπου ομιλητές ήταν η κα Ελένη Γαλάνη, παθολόγος – ογκολόγος, αναπληρώτρια διευθύντρια Β’ Ογκολογικής Κλινικής «Metropolitan Hospital», η κα Αμάντα Ψυρρή, παθολόγος – ογκολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Βασίλης Αθανασίου, μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεργάτης ΕΚΠΑ και ο κ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, εξειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Λάζαρος Πουγγίας, ιατρικός διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρίας MSD Ελλάδας.