ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Τοπικός ταραχοποιός ο Ερντογάν – Ώρα για αντιδράσεις

«Η Ευρώπη πρέπει να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων»

«Τοπικό ταραχοποιό» χαρακτήρισε την Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερθείς στην Τουρκία ενώ πρόσθεσε:

«Η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας κινούνται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης.

»Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και εκτοξεύονται από ένα κράτος που είναι τυπικά υποψήφιο προς ένταξή στην ΕΕ».

Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων φέρνει δυναμικότερες αντιδράσεις

«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου σημαίνει πως ήρθε η ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε:

«Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε και διακηρύσσουμε ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιώματα σημαίνει ότι είναι ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις. Η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού».

Η τοποθέτησή του για την Αγία Σοφία

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν επίσης «την πρωτοφανή απόφαση του προέδρου Ερντογάν για την Αγία Σοφία που ασφαλώς μας πληγώνει ως Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους και ως πολίτες του κόσμου», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό. Είναι παγκόσμιο και πανανθρώπινο. Με την οπισθοδρομική αυτή κίνηση, η Τουρκία επιδιώκει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του. Εγκαταλείπει ένα πολιτισμικό κεκτημένο πολλών αιώνων προτιμώντας την εσωστρέφεια» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ακόμη κι όσοι «βεβηλώνουν» το μνημείο της Αγίας Σοφίας, με το βυζαντινό όνομά της την αποκαλούν.

«Σε όλη την πορεία της άλλωστε, η Αγία Σοφία ακολούθησε μια οικουμενική τροχιά. Υπήρξε ορθόδοξη εκκλησία, όπως και μουσουλμανικό τέμενος. Τελικά όμως αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο, κάτι που δεν αλλάζει. Ακόμη κι όσοι το βεβηλώνουν, με το βυζαντινό του όνομα αναγκάζονται να το αποκαλούν: Αγία Σοφία» είπε και συμπλήρωσε:

«Η Ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομία του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών. Και τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται. Η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα εξακολουθήσει να στέκει ακλόνητη στη θέση της με εμβέλεια που απλώνεται πάνω από διαστάσεις και θρησκείες. Μετά από αυτή την προσβολή, γεννιέται το ερώτημα εάν η Αγία Σοφία θα μπορεί να διατηρεί τα προνόμια του μνημείου της Unesco κι αν είναι δίκαιο να δωρίζει την τεράστια αίγλη της στη χώρα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα» απέναντι «σε αυτή τη μικρόψυχη αντίδραση της Τουρκίας», και πως «σε κάθε περίπτωση το σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης (σ.σ. η Αγία Σοφία), δεν μπορεί να φυλακιστεί στα μικρά όρια της συγκυρίας».

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός Κύπρου μετά την πανδημία, μίλησε για άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα.

Τόνισε ότι οι συνθήκες που υπαγορεύουν την επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ακόμη πιο άριστη συνεργασία.

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ