ΤΟΠΙΚΑ

«Μηχανή» πλαστών πτυχίων στο δημόσιο – 10% πλαστά πτυχία σε δήμο της Δυτ. Αττικής

«Φάμπρικα» πλαστών απολυτηρίων Λυκείου αποκάλυψε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων ελέγχων, που πραγματοποίησε για πλαστά δικαιολογητικά στους ατομικούς φακέλους δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε ένα δείγμα 5.000 υπαλλήλων, σε Δήμους, Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του Δημοσίου, αγγίζει το 7% (316 πλαστά), εκ των οποίων πάνω από το 70% (266 περιπτώσεις) αφορούν πλαστά απολυτήρια Λυκείου!

Τα πλαστά απολυτήρια χρησιμοποιήθηκαν, είτε για τον διορισμό, είτε για την προαγωγή των εν λόγω δημοσίων υπαλλήλων, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν «περάσει» από το Λύκειο, ή άλλαξαν προς τα… πάνω τον τελικό βαθμό τους! Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, έχουν αποκαλυφθεί 110 πλαστά δικαιολογητικά στους φακέλους, περίπου, 1.000 εργαζομένων στον ΟΣΥ, εκ των οποίων τα 80 αφορούσαν πλαστά απολυτήρια Λυκείου. Αντίστοιχα, από τους τους 3.530 πρώην υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, απομακρύνθηκαν 156 εξ’ αυτών, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό τους, εκ των οποίων οι 74 με πλαστά απολυτήρια Λυκείου.

Σε δήμο της Δυτικής Αττικής, το 10% των απολυτηρίων Λυκείων ήταν πλαστά

Τέλος, μετά από σχετικό έλεγχο σε Δήμο της Αττικής, από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., από τους 507 εργαζομένους, που απασχολούνται σε Δημοτικές Υπηρεσίες, ανακαλύφθηκαν 52 περιπτώσεις με πλαστά δικαιολογητικά, δηλαδή το 10% των απασχολουμένων, εκ των οποίων οι περισσότεροι με πλαστά απολυτήρια Λυκείου. Σημειώνουμε εδώ πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εν λόγω δήμο, αναμένεται να αποκαλυφθούν κι άλλα πλαστά δικαιολογητικά, δημιουργώντας σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Φανταστείτε αν από το σύνολο των 507 υπαλλήλων – αφού ανακαλυφθούν πλαστά έγγραφα σε ποσοστό 20% – δηλαδή περίπου 100 άτομα όχι μονο θα απολυθούν αλλά θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν και τα χρήματα που έχουν λάβει. Αλήθεια, αυτοί, οι οποίοι έσπρωξαν τους παραπάνω υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν πλαστά πτυχία, θα τιμωρηθούν και με ποιό τρόπο;;; Σημειώνουμε ακόμη ότι στον συγκεκριμένο δήμο όταν οι Επιθεωρητες του ΣΕΕΔ εμφανίσθηκαν για τον έλεγχο, υπήρξαν κρούσματα παρεμπόδισης του έργου τους.

Έλεγχος ‘’μαμούθ’’ για τη μετατροπή συμβάσεων

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχείρηση – ‘’μαμούθ’’ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επιχειρησιακό βραχίωνα το ΣΕΕΔΔ και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τον έλεχγο των μονιμοποιήσεων συμβασιούχων σε όλο το Δημόσιο. Αναμένεται να ελεγχθούν περισσότεροι από 45.000 φάκελοι σε όλο το Δημόσιο εκ των οποίων οι 35.000 περιπτώσεις αφορούν μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Παρά το αντάρτικο που σήκωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητους τους Ελεγκτές στους Δήμους και με παρέμβαση δημοτικών υπαλλήλων σε κάποιους δήμους , το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί στην βουλή έχει προβλέψει την αποστολή των στοιχείων όλων των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν από τις διευθύνσεις προσωπικού προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται πειθαρχικές διώξεις για τους αρμόδιους υπαλλήλους που δεν θα αποστείλουν τα στοιχεία. Στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης υπολογίζεται ότι έχουν μονιμοποιηθεί περίπου 25.000 (18.000 στους δήμους και 7. 000 στις δημοτικές επιχειρήσεις) από το σύνολο των 35.000 συμβασιούχων που μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου με το Προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου. Οι υπόλοιπες μονιμοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε υπουργεία (6.000) και σε ΔΕΚΟ (4.000). Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει απολύσεις διαθέσιμων υπαλλήλων ή τουλάχιστον να μειώσει τον αριθμό όσων θα αποχωρήσουν τελικά από το Δημόσιο μετά το πέρας του οκταμήνου που θα παραμείνουν σε καθεστώς κινητικότητας, έχει επενδύσει στο κυνήγι των πλαστών δικαιολογητικών και τώρα στον έλεγχο των μονιμοποιήσεων με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου σε μία προσπάθεια να αποδώσει δικαιοσύνη, καθώς σκοπεύει να απομακρύνει «επίορκους» υπαλλήλους από το Δημόσιο οι οποίοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά. Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ