ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο έως το 2022: Οι δεσμεύσεις για μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο

Τι περιλαμβάνει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές

Μείωση αφορολογήτου ακόμη και από το 2019, περικοπές στις συντάξεις, νέες αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ, «πάγωμα» του κονδυλίου των μισθών, «ταβάνι» στις προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο έως το 2020 καθώς και αυστηρή εποπτεία της Αθήνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Μέσω του Μνημονίου, στο οποίο οι δανειστές εξασφάλισαν την υπογραφή της κυβέρνησης η Ελλάδα καλείται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, ενώ δεσμεύεται για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς.

Οι δεσμεύσεις

Στις δεσμεύσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Μείωση των συντάξεων το 2019 αλλά και μείωση του αφορολογήτου από το 2019 αφαιρώντας περίπου 4 δισ. ευρώ από τις τσέπες φορολογούμενων και συνταξιούχων
  • Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ως τον Δεκέμβριο του 2019
  • Ολοκλήρωση του κτηματολογίου ως τα τέλη Ιουνίου του 2021
  • Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων για έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2019
  • Τοποθετήσεις στελεχών στο Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2018
  • Καμία αύξηση δαπανών λόγω Οικιακού Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως το 2020
  • Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το 2021

Στον «πάγο» μισθοί και προσλήψεις

Μισθοί και προσλήψεις θα παραμείνουν υπό στενή επιτροπεία. Η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου έβαλε την υπογραφή της έως και το 2022 το κονδύλι των μισθών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν θα μεταβληθεί σε σχέση με το 2018.

Στο μέτωπο των προσλήψεων οι δανειστές έβαλαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι έως και το 2022 το πλήθος των συμβασιούχων θα παραμείνει στα επίπεδα του 2018.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ