ΤΟΠΙΚΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας με την πόλη Θεοδοσία της Κριμαίας υπέγραψε ο δήμος Ασπροπύργου

meletiyou-5555555555555555Παρά την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και τη μεγάλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, με την επιβολή εμπάργκου από την πρώτη στη δεύτερη, εντούτοις ο δήμος Ασπροπύργου αποφάσισε να επισκεφθεί την πόλη Θεοδοσία της Κριμαίας, που αποσχίστηκε από την Ουκρανία, προσαρτήθηκε στην Ρωσία και τέθηκε σε απομόνωση από τις ευρωπαικές χώρες.

Πρόκειται για μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες, η οποία διατήρησε την ελληνική ονομασία της καθώς και την παρουσία πολλών κατοίκων με ελληνικές ρίζεις. Την αντιπροσωπεία του δήμου αποτελούσαν ο Δήμαρχος, Νικόλαος Μελετίου, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, Θ. Χούπης και ο αντιδήμαρχος Αβραάμ Κωνσταντινίδης. Η επίσκεψη αυτή, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έγινε μετά από πρόσκληση Ελλήνων της Θεοδοσίας. Το αρχικό ταξίδι προέβλεπε την αδελφοποίηση του δήμου Ασπροπύργου με μια πόλη της Ρωσίας δίπλα στη Μόσχα και στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πόλη της Κριμαίας . Σε συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία υπογράφηκε μνημόνιο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Θεοδοσίας Κριμαίας και την ελληνική πόλη του Ασπροπύργου. Η πόλη Θεοδοσία ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους από τη Μίλητο το 355 π.Χ. κι ήταν μέρος του Βοσπόρου. Σήμερα, η πόλη συνεχίζει να αυξάνεται στην ίδια περιοχή, όπου δημιουργήθηκε. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η πόλη της Κριμαίας που διατήρησε το όνομα που της δόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νικόλαο Μελετίου, η εν λόγω πόλη επιλέχθηκε για συνεργασία. Η φιλία μεταξύ των δύο πόλεων θα βοηθήσει γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία που συνδέει την Ελλάδα και την Κριμαία για περισσότερο από 25 αιώνες, τόνισε ο δήμαρχος κ. Μελετίου.

Η επικεφαλής του Συμβουλίου της πόλης Θεοδοσία, Σβετλάνα Gevchuk, δήλωσε πως η συνεργασία αυτή αποτελεί ορόσημο προκειμένου να δείξουν στον κόσμο ότι για εκείνους δεν υπάρχουν melef3456345345σύνορα και ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. ‘’Εμείς επιλέξαμε αυτή τη στιγμή τη σύναψη συμφωνίας -με αφορμή και την κρίση στην Ελλάδα – θεωρώντας ότι στις δύσκολες στιγμές πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Θέλουμε επίσης να αποδείξουμε ότι καμία κρίση δεν μπορεί να αποτρέψει τη φιλία μεταξύ των λαών μας’’, υπογράμμισε η κα Gevchuk.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διοίκησης της Θεοδοσίας, Ντμίτρι Schepetkov, τόνισε: ‘’ Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς τους Έλληνες επισκέπτες, λόγω της επίσημης επίσκεψής τους, που συνέτριψε το γυάλινο τοίχο που χτίστηκε γύρω από την Κριμαία. Θα θυμόμαστε εκείνους που μας άπλωσαν ένα χέρι και έσπασε το φράγμα, που τεχνητά δημιούργησε μια σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών’’. Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την πρώτη επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κριμαία θα ακολουθήσουν επισκέπτες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και το παράδειγμα του Ασπροπύργου δείχνει ότι η Κριμαία δεν είναι μια απομονωμένη περιοχή ούτε ένα γκέτο”, ανέφερε ο επικεφαλής της διοίκησης. Σε ερώτηση που τέθηκε στον δήμαρχο Νικόλαο Μελετίου για το εάν η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου στην Κριμαία του δημιουργήσει πρόβλημα απάντησε χαρακτηριστά τα εξής : ‘’Δεν φοβάμαι την αντίδραση των δυτικών πολιτικών σχετικά με την επίσκεψή μας στην Κριμαία, καθώς οι Έλληνες ενδιαφέρονται για τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με το ρωσικό λαό και τους κατοίκους της Κριμαίας ειδικότερα. Η κρίση δεν μπορεί να αποτρέψει τη φιλία μεταξύ των λαών μας’’, τόνισε ο δήμαρχος Ασπροπύργου.

meletoioi6666666666666666666666666Να αναφερθεί ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη διμερή συνεργασίας τους στο εμπόριο, την οικονομία ,την επιστήμη, τις τέχνες, τον τουρισμό, τον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Κλείνοντας, θεωρούμε πως η παραπάνω πρωτοβουλία του δήμου Ασπροπύργου κινείται σε θετική κατεύθυνση στον τομέα σύσφιξης σχέσεων μεταξύ δήμων, πόσο μάλλον όταν οι δήμοι αυτοί μοιράζονται κοινά πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.

Ε. Λιάκος

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 years ago

AFOU DEN EINAI ANAGNORISMENI HWRA.GIATI PHGAN?

MPRABO XOUPH. PALI TSAMPA THN EBGALES.

Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ