ΕΛΛΑΔΑ

Μπακογιάννη VS Μητσοτάκη στη ΝΔ, με πολιτική πλατφόρμα ο Μεϊμαράκης

meimarak_ntora_mpakogia_422637764Νέα τροπή προσλαμβάνει η μάχη ηγεσίας στη ΝΔ,  με καταλύτη την υποψηφιότητα του Β. Μεϊμαράκη, η οποία θεωρείται πλέον βέβαιη και αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσα στο επόμενο 48ωρο. Ενώ οι κινήσεις των επίδοξων μνηστήρων της προεδρίας προκαλούν ήδη προσωπικές αντιπαραθέσεις, εσωτερικές διαιρέσεις και αλληλομαχαιρώματα, αναδεικνύοντας την κρίση ταυτότητας που αντιμετωπίζει το κόμμα, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να εμφανισθεί σε ρόλο «ειρηνοποιού» ο οποίος θα διασφαλίσει την ενότητα και την ανανέωση της παράταξης.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία, θα παρουσιάσει πολιτική πλατφόρμα  για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα  του φιλελεύθερου κεντροδεξιού χώρου, με ξεκάθαρο ιδεολογικό προφίλ και σταθερούς προσανατολισμούς στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Θα αποσαφηνίσει επίσης ότι αποβλέπει σε ηγεσία μακράς πνοής και ότι δεν σκοπεύει να διαδραματίσει ρόλο μεταβατικού προέδρου που θα προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη φάση μετεξέλιξης-μετασχηματισμού της ΝΔ.

Εκτός κούρσας

Η υποψηφιότητα του εκτιμάται ότι  οδηγήσει εκτός μάχης πολλούς διεκδικητές της προεδρίας, οι οποίοι θα αποσυρθούν επικαλούμενοι την “ανάγκη ενότητας του κόμματος”, ή απλώς επειδή δεν βλέπουν πιθανότητες νίκης τους – ούτε κάν δυνατότητα επίτευξης αξιοπρεπούς ποσοστού.

Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί πιθανότατα  σε αναμέτρηση δύο ή τριών υποψηφίων, με φαβορί τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος  πριν καταλήξει στην απόφαση του «μέτρησε» εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων και δυναμικές που αναπτύσσονται στους κόλπους της παράταξης.

Πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες της προεδρίας είναι διατεθειμένοι να αποσυρθούν από τη μάχη – ακόμη και να τον υποστηρίξουν, εκτιμώντας ότι  παρά τις φιλοδοξίες και τη στόχευση του, ο κ. Μεϊμαράκης θα  είναι μεταβατικός ηγέτης του κόμματος, που θα που θα προετοιμάσει το έδαφος για πρόσωπα της νεότερης γενιάς.

Η πρεμούρα του Κυριάκου και οι στόχοι της Ντόρας

Προφανώς αυτή είναι  και η εκτίμηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μέχρι τώρα έχει εμφανισθεί ότι υποστηρίζει «λύση Μεϊμαράκη» για την ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι την προεδρία διεκδικεί ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαίνεται ότι στους κόλπους της οικογένειας Μητσοτάκη υπάρχει διάσταση στόχων και επιδιώξεων. Ο «πατριάρχης» Κων. Μητσοτάκης θέλει να δει στην  προεδρία της ΝΔ – και υποψήφιο μελλοντικό πρωθυπουργό – τον γιό του Κυριάκο. Ξέρει ότι αν εκλεγεί τώρα ο Β. Μεϊμαράκης, το όνειρο του δύσκολα θα πραγματοποιηθεί – τα χρονικά περιθώρια για τον Κυριάκο θα είναι περιορισμένα.

Η  Ντόρα ενδιαφέρεται περισσότερο για το πολιτικό μέλλον του γιού της Κώστα Μπακογιάννη.  Γι αυτό προτιμά μια μεταβατική ηγεσία στη ΝΔ και βλέπει ότι ο Β. Μεϊμαράκης είναι ο ιδανικός γι αυτό το ρόλο: Θα κρατήσει το κόμμα ενωμένο, θα του προσδώσει  φιλελεύθερο-κεντροδεξιό προφίλ και θα αποχωρήσει σε μερικά χρόνια, πιθανότητα μετά από μία εκλογική ήττα της ΝΔ.

Τότε θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία  ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος θα έχει «ψηθεί» αρκούντως στα εσωκομματικά, θα διαθέτει περγαμηνές από την επιτυχή θητεία του στην αυτοδιοίκηση και θα έχει δημιουργήσει ηγετικό προφίλ

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ