ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Μόνο μεγάλα λόγια για τη Μάνδρα

Τον Νοέμβρη του 2017 η χώρα θρηνούσε 24 νεκρούς στη Μάνδρα Αττικής και τεράστιες υλικές ζημιές και περιουσίες πολιτών που καταστράφηκαν ολοσχερώς.Τις γνωστές εδώ και πολλά χρόνια αιτίες (αυθαίρετη δόμηση, ελλιπή δημόσια έργα, μπαζωμένα ρέματα και χείμαρροι) επεσήμαναν όλοι αλλά για άλλη μια φορά κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη να τις εξαλείψει.

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις που είχαν γίνει από τον πρωθυπουργό κι όλους τους αρμοδίους μετά την τραγωδία, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν όπως αποδεικνύει η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Μάνδρα με πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους.

Επτά μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες αποδεικνύεται ότι ακόμη απέχουμε παρασάγγας από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννούν τις τραγωδίες. Οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν αντιμέτωποι με προβλήματα που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τον περσινό Νοέμβριο και σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι σημερινές πλημμύρες, οι οποίες ξύπνησαν «φαντάσματα» από το παρελθόν.

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων, υπουργείου Υποδομών – Περιφέρειας κι των άλλων εμπλεκομένων για τις καθυστερήσεις στα αναγκαία έργα υποδομής συνεχίζεται και η γραφειοκρατία «πνίγει» τις εργασίες αποκατάστασης.

Το μόνο έργο που έχουν να επιδείξουν φαίνεται να περιορίζεται στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, σε προκηρύξεις έργων κι άλλα διαδικαστικά, αναγκαία σαφώς, αλλά όχι ικανά να λύσουν τα προβλήματα στην πράξη. Κι ας είχαν υποσχεθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες μετά από αυτή την τραγωδία θα τρέξουν πολύ γρήγορα (είχαν μιλήσει για διαδικασίες fast-track) κι δεν θα επέτρεπαν στο δυσκίνητο κρατικό τομέα να γίνει η αιτία για ανάλογες βιβλικές καταστροφές. Διαβεβαίωναν, μάλιστα, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διόρθωναν τις τραγικές ελλείψεις δεκαετιών.

Δούρου: Έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα

Αμεση νομοθέτηση διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, τις δημοπρατήσεις και τις απαλλοτριώσεις που απαιτούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα ζητούσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράφοντας τον Νοέμβριο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γ. Δέδε, μνημόνιο συνεννόησης για σειρά έργων αρμοδιότητας των δύο φορέων, συνολικού προϋπολογισμού 520,7 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ώριμα από μελετητικής άποψης έργα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, για το Λεκανοπέδιο, τα οποία -μεταξύ άλλων- αφορούν τις διευθετήσεις: 1) Του ρέματος Εσχατιάς (100 εκατ.), 2) Της λεκάνης απορροής Ερασίνου (57 εκατ.), 3) Του ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα) (22,5 εκατ. ευρώ), 4) Του Ποδονίφτη (από γέφυρα Χαλκίδος ώς γέφυρα Εράτωνος) (6,5 εκατ. ευρώ), αλλά και την κατασκευή δύο αγωγών στον Κηφισό (79 εκατ.).

«Εχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τη ζωή στη Μάνδρα, οφείλουμε την ίδια στιγμή να ξαναφτιάξουμε το κράτος ολόκληρο» δήλωσε η κ. Δούρου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «εν δυνάμει πολλές «Μάνδρες» στην Αττική».

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως «για αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και για αυτές τις περιουσίες που καταστράφηκαν, επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες» και ανέφερε πως υπέβαλε Εισαγγελέα Αρείου Πάγου αναφορά «έτσι ώστε κι εγώ με τη σειρά μου, να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

«Αυτή την ώρα δεκάδες συμπολίτες μας θρηνούν την απώλεια ζωής των πιο κοντινών τους προσώπων. Και θρηνούν μέσα στη λάσπη. Ένα τεράστιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, δοκιμάζει τους συμπολίτες μας, κι εμείς στην ΠΑΤΤ, πράττουμε ό,τι οφείλουμε εκ του νόμου με συναίσθηση ευθύνης. Έχουμε κλείσει τα σχολεία για να μην δοκιμαστούν ζωές μικρών παιδιών, έχουμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη τους δοκιμαζόμενους δήμους ώστε να μπορέσουν να λάβουν από το αρμόδιο υπουργείο αποζημιώσεις. Έχουμε προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρ. Επιτροπής για περαιτέρω συνδρομή. Και συνδράμουμε με μηχανήματα την Πυροσβεστική. Όμως την ίδια στιγμή, εκ του θεσμικού μου ρόλου, αισθάνομαι την ευθύνη να αναζητήσω τις ευθύνες και τις αιτίες που αυτές τις ώρες συμπολίτες μου θρηνούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θα ήθελα να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια. Θέλω λοιπόν να συνδράμω ως επικεφαλής της ΠΑΤΤ ώστε για αυτές τις ζωές που θρηνούμε και τις περιουσίες που καταστράφηκαν να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες».

Το Δασαρχείο «πάγωσε» τη μελέτη λόγω… δασικών χαρτών

Η κ. Δούρου θέλησε να δώσει απαντήσεις αναφορικά με τις ενέργειες της περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα ρέματα στην Αττική και τα αντιπλημμυρικά, στις οποίες υποστήριξε ότι «ωριμάζουν και προχωρούν 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ».

Η περιφερειάρχης μίλησε για «προδιαγεγραμμένη τραγωδία» στη Δυτική Αττική από τις φονικές πλημμύρες. «Γι’ αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας πριν από τρία χρόνια» ανέφερε η κ. Δούρου.

Στην ίδια συνέντευξη ρίχνει ευθύνες στο «τρικέφαλο τέρας» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα στην «ευθυνοφοβία, τη γραφειοκρατία και την αδράνεια».

Ειδικά, τέλος, για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, ανέφερε ότι για την μη υλοποίησή του ευθύνεται το Δασαρχείο Αιγάλεω, με την περιφερειάρχη να λέει συγκεκριμένα ότι «τη μελέτη την ολοκληρώσαμε και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017, την απάντηση του τελευταίου ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω… δασικών χαρτών και ζητά νέα στοιχεία».

Χαμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά Δούρου

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής τον περασμένο Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της οποίας κάτοικοι και επιχειρηματίες της Μάνδρας ξέσπασαν κατά της Ρένας Δούρου.

«Ντροπή σας, μας αφήσατε αβοήθητους» φώναζαν έξαλλοι οι πληγέντες από τη φονική πλημμύρα, τη στιγμή που η περιφερειάρχης Αττικής ήταν στο βήμα. Απαιτούσαν από την κ. Δούρου να μάθουν τις άμεσες κινήσεις της.

Μάλιστα, ένας από τους κατοίκους κατέβηκε από το αμφιθέατρο και κινήθηκε προς το μέρος της κ. Δούρου, απαιτώντας από εκείνη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων της Μάνδρας.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κ. Δούρου είχε αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπούν οι συνεδριάσεις «σε αρένα εντυπώσεων και εκμετάλλευσης της τραγωδίας από εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν παρά μόνο άναρθρες κραυγές στα δίκαια αιτήματα των συμπολιτών μας. Από εκείνους που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την απώλεια τόσων ζωών».

Σπίρτζης: Η τραγωδία στη Μάνδρα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών χάους και αναρχίας

«Όποιος πάει να επιρρίψει τις ευθύνες στην περιφερειάρχη ή τη δήμαρχο τη στιγμή που υπάρχουν τέτοια γεγονότα κοροϊδεύει και λαϊκίζει» δήλωσε ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.

«Η τραγωδία στη Μάνδρα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών χάους και αναρχίας» τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον υπουργό το πρόβλημα των πλημμυρών και των χειμάρρων δεν περιορίζεται μόνο στην Αττική. «Επικίνδυνη είναι όλη η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε, επίσης, ότι με βάση τον νόμο για τον Καλλικράτη αρμόδιοι φορείς για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων είναι οι δήμοι και η Περιφέρεια, όχι το υπουργείο.

Σπίρτζης: Περήφανοι για τα αντιπλημμυρικά μας έργα

Ενώ η χώρα μετρούσε 24 νεκρούς , ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωνε υπερήφανος για τα αντιπλημμυρικά έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επέρριπτε ευθύνες για την τραγωδία σε όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όποιος πει όταν έχουμε τέτοια συμβάντα ότι φταίει ο λειτουργός που έτυχε να υπηρετεί εκείνη την περίοδο ως περιφερειάρχης ή ως δήμαρχος, είτε λαϊκίζει, είτε θέλει να κοροϊδέψει τον κόσμο ή δεν θέλει να παρουσιάσει την πραγματικότητα», επιρρίπτοντας ευθύνες για την τραγωδία στη Μάνδρα στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ακόμη, ο κ. Σπίρτζης υποστήριζε ότι παρά το έλλειμμα οικονομικών πόρων «είμαστε ειλικρινά πολύ περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε κάνει στην αντιπλημμυρική προστασία τα τελευταία τρία χρόνια. Και είναι τυχαίο γεγονός ότι μέχρι τώρα στις πλημμύρες δεν είχαμε και άλλα θύματα και άλλους νεκρούς. Όλη η χώρα είναι ανοχύρωτη επί της ουσίας από την αντιπλημμυρική προστασία».

Παππάς: Δημιουργούμε τις υποδομές για να επαναφέρουμε την κανονικότητα

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, από το βήμα του περιφερειακού – αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Δυτική Αττική είχε υποσχεθεί ως υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να δημιουργήσει τις υποδομές για να επαναφέρει την κανονικότητα στους δήμους Μάνδρας και Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεπτόταν την περιοχή «για να καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη των αποζημιώσεων και να προχωρήσει στην ψηφιοποίησή του, με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες, όπως έλεγε ο κ. Παππάς.

Μέσω
in.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ