ΤΟΠΙΚΑΕΛΕΥΣΙΝΑ

Μύθοι και αλήθειες για την «μπλοκάρισμα» της επένδυσης της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελευσίνα

Τις τελευταίες ημέρες αυτό που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο για την περιοχή μας είναι το «μπλοκάρισμα» της επένδυσης της εταιρίας BSH (Bosch, Siemens, Pitsos, Neff, Gaggenau) στην Ελευσίνα, και η επικείμενη μετεγκατάσταση της στην Τουρκία.

Τον Οκτώβριο του 2011 ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας (11.11) θέμα γνωμοδότηση επι των προτάσεων του Οργανισμού Σχεδιασμού Αθηνών για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ελευσίνας – Μαγούλας στη θέση «Χάβωσι» (πλησίον του Νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ). Το συμβούλιο βρέθηκε σε νόμιμη απαρτία με 27 μέλη, προέδρευσε ο κος Βασίλης Αγριμάκης, απόντες ήταν οι κκ Παντελίδης και Νικολακάκης και την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Π. Λινάρδος.

Μύθοι και αλήθειες για την «μπλοκάρισμα» της επένδυσης της ΠΙΤΣΟΣ στην Ελευσίνα

Η πρόταση σε γενικές γραμμές ήταν η μη τροποποίηση του ΓΠΣ στο σημείο ενδιαφέροντος της επιχειρηματικής δραστηριότητας της BSH και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επένδυση να μη γίνει.  Στη συνεδρίαση αυτή, μετά τις τοποθετήσεις – τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω – 23 μέλη ψήφισαν υπερ της πρότασης του αντιδημάρχου, ενω 3 κατά (απείχαν απο την ψηφοφορία οι κκ Κοντούλης, Λεβέντη, Αντωνίου-Αντωνάρα). Πιο συγκεκριμένα ψηφίστηκε να μη γινει δεκτή η συνολική πρόταση τροποποίησης του ΓΠΣ Ελευσίνας Μαγούλας σύμφωνα με την απόφαση 271/11 του ΔΣ Ελευσίνας (λεπτομέρειες παρακάτω).

Σημειώνουμε εδώ πως στις 23 Οκτωβρίου 2011 έφυγε από τη ζωή ο τότε δήμαρχος Γιώργος Αμπατζόγλου. Ενώ ο κος Αμπατζόγλου, βλέποντας και την ανεργία που φούντωνε στην περιοχή και έχοντας πάρει τις διαβεβαιώσεις για την χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση του εργοστασίου της BSH, είχε συμφωνήσει στην υλοποίηση του, ο άνθρωπος που τον ακολούθησε στον δημαρχιακό θώκο, ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς είχε εντελώς αντίθετη άποψη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εργοστάσιο θα ήταν συναρμολόγησης οπότε ο περιβαλλοντικός του αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, κάτι που αποδεικνύεται από το ήδη υπάρχον εργοστάσιο στου Ρέντη.

Η έκταση αυτή ανήκει στην «ΤΙΤΑΝ» η οποία στο παρελθόν είχε δώσει ένα μέρος της για την κατασκευή του Θριάσιου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκταση αυτή δεν είχε ακόμα αγοραστεί και αναμενόταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του ΓΠΣ. Η βασική θέση της δημοτικής αρχής ήταν να γίνει η επένδυση σε άλλη περιοχή μακρυά απο το Νοσοκομείο, προτείνοντας την περιοχή «Στρίφι». Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης «Τέτοιοι χώροι (σσ: για την επένδυση της BSH) υπάρχουν κοντά στην περιοχή Χάβωσι, όπως είναι η περιοχή «Στρίφι», με τα ίδια στρατηγικά πλεονεκτήματα για την Εταιρεία, όπως αναφέρεται και στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μας βρουν σύμφωνους.»

Σχόλιο για το θέμα έκανε πριν απο λίγο ο πρώην δήμαρχος Γ. Τσουκαλάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Παρακάτω δημοσιεύουμε μέρος της εισήγησης του κου Λινάρδου, τις τοποθετήσεις και την απόφαση.

Δείτε το έγγραφο

Ε. Λιάκος

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ