ΤΟΠΙΚΑ

Νέα διατροφικά πρότυπα στα σχολεία της Ελευσίνας

paidia sxoleio 2Μεγαλύτερη απήχηση αλλά και επιτυχία από την αναμενόμενη είχε η  ημερίδα με θέμα «Σωστή και Υγιεινή Διατροφή Μαθητών Στο Σχολείο», που έγινε πριν μερικές ημέρες στο δημοτικό κατάστημα Ελευσίνας.
Χαιρετισμό  στην Εκδήλωση απεύθηναν οι κ.κ
•Ιωάννης  Βασιλείου  Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής
•Γεώργιος Τσουκαλάς Δήμαρχος Ελευσίνας
•Ε. ΝΙΚΑ , Διευθύντρια Δνσης Υγειονομικού  Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Δυτ. Αττικής
•Γρηγόρης Κοροπύλης , Δημ. Σύμβουλος και  Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ελευσίνας
•Μαρία Βασιλείου  , Δημ. Σύμβουλος και  Πρόεδρος  N.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Πολιτικής & Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ελευσίνας
Το συνέδριο είχε σαν σκοπό να αναδείξει τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του μαθητή και τις ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά της  παιδικής ηλικίας στην οποία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως  συνοδεύουν όλη την μετέπειτα ζωή  .
Οι ομιλητές προσεγγίσαν το θέμα   της καθημερινής διατροφής του μαθητή στην περίοδο της κρίσης τονίζοντας οτι  βασικό στοιχείο της διατροφής του αποτελεί και το κολατσιό στο σχολείο και ανέδειξαν  τα πλαίσια της Νομοθεσίας μέσα απο το οποίο αυτο εξελίσσεται , τηρείται και καλύπτεται απο  την λειτουργία του σχολικού κυλικείου και καταλήξαν  στην αναζήτηση προγραμμάτων δωρεάν υγιεινής διατροφής που επείγει να υλοποιηθούν.
 Ειδικότερα, η κ. Μάρθα Καλούδη, Επόπτης Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ανέλυσε το Νομοθετικό πλαίσιο της Αριθμ. Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.8.2013
 σχετικά με τους Κανόνες υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών (σταθερών), χώρων εστίασης εντός των σχολείων και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Ρίσβας Γρηγόρης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων~Διατροφολογων, ανέλυσε τη δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στη σχολική κοινότητα.
Στή ομιλία του τόνισε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι το σημερινό σχολείο, χωρίς να αποβάλλει το βασικό μορφωτικό του ρόλο, μπορεί και επιβάλλεται να προσφέρει με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο ένα πλαίσιο αρχών και δραστηριοτήτων, που θα προάγουν την υγεία των παιδιών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Χωρίς να αποποιούμαστε τον καταλυτικό ρόλο του δασκάλου, χωρίς να απορρίπτουμε τις επιτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, αντλώντας από τη μακρόχρονη εμπειρία και την ποικιλία των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και μεθόδων, βάζουμε τους μαθητές μας στο κέντρο των προσπαθειών και της μεθοδολογίας μας και τις γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες στο κέντρο του σχεδιασμού μιας πολύπλευρης μαθησιακής διαδικασίας.
Ο κ. Σπύρος Σούντης, Ψυχολόγος Κοινωνιολόγος Δήμου Μεγαρέων, ανέλυσε τους ψυχολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις καταναλωτικές μας και διατροφικές μας συνήθειες.
Στην ομιλία του έγινε προσπάθειά για κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με την διατροφή θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι:
•Ενστικτωδώς ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος από την φύση να καταναλώνει λίπος και σάκχαρα προκειμένου να  τα χρησιμοποιήσει σε περίοδο ασιτίας.
•Αυτό το θετικό χαρακτηριστικό καθίσταται αρνητικό από την στιγμή που ο Homo Sapiens μπορεί να αποθηκεύει τροφή σε αποθήκες εκτός του σώματός του, οπότε δεν καταναλώνει πια την ενέργεια που, με την μορφή λίπους, έχει αποθηκευτεί στους ιστούς του.
•Το πρόβλημα αποθήκευσης λίπους γίνεται εντονότερο αν αναλογιστούμε ότι η αίσθηση της ασφάλειας και της αγάπης διδάσκεται στο βρέφος μέσω του θηλασμού και της ηδονής του φαγητού. Η ανάμνηση  αυτής της πολύ πρώιμης εμπειρίας διαρκεί σε όλη μας τη ζωή και συνδέει, με έναν νευρωτικό τρόπο, το φαγητό με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και της αγάπης.
•Τα ένστικτα εδράζουν στον «παλαιοεγκέφαλο» ο οποίος αντιδρά γρηγορότερα από τον « νεοεγκέφαλο», απ όπου εκπορεύονται η λογική και  η αισθητική, οπότε η ενστικτώδης κατανάλωση  φαγητού  είναι  συνήθως ο νικητής   στη «μάχη» με την  εγκράτεια.
Με βάση τα παραπάνω, οι προσπάθειές μας για υιοθέτηση πολιτικών υγιεινής διατροφής  θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:
•Την κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά για μικρότερη αποθήκευση λίπους.
•Την δημιουργία «ταμπού» γύρω από την ανθυγιεινή διατροφή, γιατί είναι ο μόνος τρόποςαναστολής της εκτόνωσης των ενστίκτων ( θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ο κίνδυνος της νευρικής ανορεξίας ως υπερβολική καθήλωση στα ταμπού της διατροφής).
•Η εκδήλωση των συναισθημάτων και η τόνωση της αυτοεκτίμησης  είναι στοιχεία που αποτρέπουν  την λήψη τροφής ως υποκατάστατο της αγάπης.
Η κ. Παπακωνσταντινου Ευαγγελία, Διευθύντρια του Γυμνασίου Δ.Ε Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας,  ανέλυσε τη συμβολή του σχολικού κυλικείου στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και έδωσε έμφαση στην ομιλία της στην παιδική  παχυσαρκία αναφέροντας ότι αυτή αποτελεί μείζονα  απειλή  για  την  ατομική  και  τη  δημόσια  υγεία, αφού  σχετίζεται  με σωματικές και  ψυχικές  διαταραχές.
 Ανέφερε ότι το  ποσοστό  της  παιδικής  παχυσαρκίας  έχει  αυξηθεί  σημαντικά  στη  σημερινή  εποχή  επειδή  τα  παιδιά  έχουν  μειώσει  την  φυσική  δραστηριότητα, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες  αναψυκτικών  και  έτοιμου  φαγητού, δεν λαμβάνουν  πρωινό γεύμα στο σπίτι. Καταλήγοντας στην ομιλία της  ότι απαιτείται  η  συντονισμένη  και  η  αρμονική  συνεργασία  των  γονέων, των  εκπαιδευτικών  και  των  αρμοδίων  φορέων  που  είναι  υπεύθυνοι  για  τον  έλεγχο  της  εφαρμογής  των  υγειονομικών  διατάξεων  που  αφορούν  τη  λειτουργία  των  σχολικών  κυλικείων  ώστε  τα  παιδιά  να  υιοθετήσουν  υγιεινές  διατροφικές  συνήθειες  που  θα  προάγουν  την  υγεία  τους.
Η κ. Κολιοφωτη Κατερίνα, Παιδαγωγός Αν/τρια Διευθύντρια Παιδικών Σταθμών Δήμου Ελευσίνας, παρουσίασε το σχεδιασμό ,τη φιλοσοφία και τη στήριξη του νέου διαιτολογιου των παιδικών σταθμών του Δήμου Ελευσίνας και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε όλους του Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ελευσίνας .
Ο στόχος του Προγράμματος είναι διττός, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στα 300 περίπου παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Ελευσίνας  να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν,
υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει το 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει το 53-64% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες. Παράλληλα, μέσω αυτού εισάγονται στα σχολεία νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή .
 Με τη σχεδίαση ειδικά διαμορφωμένου υλικού και τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, το Πρόγραμμα ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την ευρύτερη προαγωγή της υγείας, τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους, διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη του θα επηρεάσουν θετικά όχι μόνο τους σύγχρονους πολίτες και κατοίκους της χώρας, αλλά και τις επόμενες γενιές της.
Η κ. Μαρίνα Πόγκα, Διαιτολόγος~ διατροφολόγος, παρουσίασε το νέο διαιτολόγιο των μαθητών και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του στους μαθητές των παιδικών σταθμών.
Στην ομιλία της τόνισε οτι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και συμπεριφορών από την νηπιακή ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών και την πρόληψη νοσημάτων στην ενήλικη ζωή τους.
Οι γονείς και οι παιδαγωγοί κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την διαδικασία και είναι αυτοί που θα γνωρίσουν στα μικρά παιδιά τις υγιεινές επιλογές στη ζωή τους.
Η εφαρμογή ενός πρότυπου διατροφικού προγράμματος στους παιδικούς σταθμούς  του Δήμου Ελευσίνας και η υποστήριξη αυτού από τους παιδαγωγούς , έχει συμβάλει σημαντικά προς αυτή τη κατεύθυνση.
Οι συνήθειες που διαμορφώνονται κατά τη παιδική ηλικία και ειδικά αυτές που σχετίζονται με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, είναι συνήθειες που μπορούν να παραμείνουν και στην ενήλικη ζωή.
Η κ. Πεχλιβανιδη, Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Ασπροπύργου έκανε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας και των διδικασιών ελέγχου που λειτουργούν τα σχολικά κυλικεία του Δήμου Ασπροπύργου δίνοντας έμφαση στην απαιτούμενη συνεργασία που χρειάζεται να υπάρξει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του σχολικού περιβάλλοντος και ολοκλήρωσε κάνοντας αναλυτική παρουσιάση του τρόπου ελέγχου που  εφαρμόζεται απο την Επιτροπή ελέγχου σχολικών κυλικείων.
Η κ. Κωνσταντίνα Μαρούγκα, Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ελευσίνας, αφενός το Νομοθετικό Πλαίσιο του Πλειοδοτικού Διαγωνισμού και των Κοινωνικών Κριτιρίων που εμπεριέχονται σε αυτό προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαχειριστής –τρια του Σχολικού Κυλικείου στην συνέχεια παρουσίασε τη Δομή και λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση των σχολικών κυλικείων και καταλήγοντας στην ομιλία της ανέφερε ότι  το θέμα της ημερίδας με μια τοποθέτηση που αναφέρει ότι το σχολείο αποτελεί ιδανικό χώρο για παρεμβάσεις, προκειμένου να τροποποιηθούν προς το καλύτερο στάσεις και αντιλήψεις των μαθητών, επωφελείς για την υγεία τους. Καθώς επίσης ότι οι κοινωνίες θα πρέπει να ξεκινούν όλες τις δράσεις και πολιτικές στρατηγικές, από το κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται στην αφετηρία της. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ