ΤΟΠΙΚΑ

Νέα επένδυση της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ‘’ανασταίνει’’ τα ελληνικά καπνά

Στην αγορά έως και του 50% της εγχώριας καπνοκαλλιέργειας αναμένεται να προβεί μέχρι το 2015 η εταιρεία Παπαστράτος, βάσει τριετούς συμφώνου , για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας.

Το τριετές σύμφωνο για αγορά ελληνικών καπνών

Οι πρωτοβουλίες αυτές της Παπαστράτος εντάσσονται στη στρατηγική του ομίλου περί επένδυσης σε εγχώρια προίόντα , δαπανώντας έως και 150 – 200 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Παπαστράτος, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου Philip Morris, έχει υπογράψει τριετές σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά καπνών ανατολικού τύπου. Συγκεκριμένα, για την τριετία 2013-2015, η συμφωνία προβλέπει αύξηση 20% των ποσοτήτων των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που θα αγοράσει η Philip Morris International σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Ειδικότερα, η καπνοβιομηχανία το διάστημα 2013-2015 σκοπεύει να απορροφήσει πάνω από το 50% της συνολικής ποσότητας καπνού ανατολικού τύπου που παράγεται στη χώρα, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό περί τα 150-200 εκατ. ευρώ. Μόνο πέρυσι απορρόφησε πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής της συγκεκριμένης κατηγορίας καπνών.

Ο σημαντικός ρόλος των καπνικών προϊόντων ως εξαγώγιμο ελληνικό υλικό

papastratosΟ κλάδος των καπνικών προϊόντων, πρωτογενούς παραγωγής και τελικού προϊόντος, είναι από τους βασικούς τομείς εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων. Μόνο πέρυσι οι εξαγωγές άγγιξαν τα 366 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα 60.000 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των εργαζομένων στη μεταποίηση και την καπνοβιομηχανία καθώς και των λιανεμπόρων καπνικών προϊόντων (περίπτερα – ψιλικά), συνεχίζουν να ζουν από τον καπνό. Ωστόσο μεγάλο εμπόδιο στον κλάδο εξακολουθούν να είναι τα παράνομα προϊόντα καπνού τα οποία «ελέγχουν» το 20% της εγχώριας κατανάλωσης (σ.σ. το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4 δισ. τσιγάρα που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα), την ώρα που από το 2009, οπότε ξεκίνησε και το μπαράζ αυξήσεων στους φόρους η νόμιμη κατανάλωση έχει μειωθεί 40%. Μόνο πέρυσι σημείωσε πτώση 10%, ενώ μείωση 9% καταγράφεται από τις αρχές του έτους. Αυτή η υποχώρηση σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς συνδέεται με την υπερφορολόγηση, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, όχι όμως και για τα κρατικά ταμεία, στα οποία μπαίνουν περί τα 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από ΦΠΑ και ΕΦΚ. Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Παπαστράτος, για τη φετινή χρήση, τα στελέχη προβλέπουν ότι θα καταγραφεί βελτίωση των οργανικών αποτελεσμάτων με βάση τη μέχρι στιγμής πορεία, ωστόσο ακόμη δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν πόσο θετική θα είναι η φετινή χρονιά .

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ