ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα οδηγία για την υποχρεωτική ή μη υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους για τη πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ

Tο Ελληνικό Δημόσιο παραχωρεί το 20%  από το 35,48% που κατέχει σήμερα, και την πλευρά Λάτση (Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) το 30,1%, από 45,47% που κατέχει σήμερα.  Η κωλυσιεργία από την εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου, προκαλεί νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του διεθνούς διαγωνισμού.


Πότε θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές

Το αποτέλεσμα είναι οτι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την Glencore και τη Vitol να προσδιορίζονται  για το προτελευταίο μήνα του 2018 ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη περαιτέρω καθυστέρηση του διαγωνισμού που μπορεί να ολοκληρωθεί το νέο οικονομικό έτος.

else

Στην πρώτη φάση, της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, εμφανίστηκαν οι εταιρείες Glencore, Vitol, η Carbon Asset Management από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Alrai Group από το Ιράκ και η GFC Alliance. Εκτός από τις δύο πρώτες διεθνώς γνωστές εταιρείες trading, οι υπόλοιπες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Οι ενδιαφερόμενοι

Η Glencore αποτελεί κολοσσό εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων, με χρηματιστηριακή αξία 46 δισ. δολαρίων. Διακινεί περίπου το 3% του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου και προϊόντων, το 4% του άνθρακα, ενώ έχει ακόμα ισχυρότερη παρουσία στο εμπόριο μετάλλων (8% στο αλουμίνιο, 13% στον ψευδάργυρο, 14% στο νικέλιο, 10% στον μόλυβδο, 23% στο κοβάλτιο). Στο πετρέλαιο καθημερινά διακινεί 6 εκατ. βαρέλια και άλλων παράγωγων προϊόντων. Τον Μάιο του 2011 εισήλθε στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κόνγκ, ενώ το 2017 είχε παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, λειτουργική κερδοφορία 14,8 δισ. δολαρίων και απασχολούσε 146.000 εργαζομένους. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Λάρκο, ενώ έχει ευρεία συνεργασία με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, αγοράζοντας μέσω προθεσμιακών συμβολαίων μεγάλο μέρος της παραγωγής της. Εκ των βασικών της μετόχων είναι ο Τέλης Μυστακίδης, στενός συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου, I. Glasenberg, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της εταιρείας.

Η Vitol, αντίστοιχα, είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος trader πετρελαίου, καθώς διακινεί πάνω από 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Με πωλήσεις 181 δισ. δολαρίων, το 2017 παρέδωσε 349 εκατ. τόνους πετρελαίου και προϊόντων, δηλαδή 11 φορές οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις μαζί των ΕΛΠΕ και της Motor Oil. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε καταθέσει πρόταση για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη, ωστόσο τελικά επέλεξε ως προορισμό της την Κύπρο. Επίσης συνεργάζεται και με τα δύο ελληνικά διυλιστήρια ως trader.


με πληροφορίες απο το reporter.gr

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ