ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τρύπα 210 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Αυγούστου

Νέα τρύπα 210 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΑυγούστουΚαι νέα διεύρυνση στην «τρύπα» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφηκε τον Αύγουστο σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η υστέρηση σε επίπεδο καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από 3,942 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν στο επτάμηνο, αυξήθηκε στα 4,151 δισεκατομμύρια ευρώ στο οκτάμηνο, ήτοι κατά 209 εκατομμύρια ευρώ μέσα στον Αύγουστο. Η εξέλιξη είναι αρνητική δεδομένου ότι τον Αύγουστο εισπράχθηκε –κάτι το οποίο δεν ήταν προγραμματισμένο- η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η μη είσπραξη της πρώτης δόσης μέσα στον Ιούλιο, ήταν και ο λόγος για τον οποίο διευρύνθηκε η τρύπα στα φορολογικά έσοδα του επταμήνου. Θα ήταν λοιπόν αναμενόμενο, με την είσπραξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο, η υστέρηση των εσόδων να περιοριστεί αντί να διευρυνθεί όπως τελικώς συνέβη. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε και τον Αύγουστο να συνεχίσει την πολιτική της μετάθεσης των πληρωμών. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται συγκρατημένες κατά 4,744 δισεκατομμύρια ευρώ στο οκτάμηνο συγκριτικά με τον στόχο όταν στο επτάμηνο η συγκράτηση ήταν 4,477 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μέσα στον Αύγουστο, το υπουργείο Οικονομικών στέρησε επιπλέον 267 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά προκειμένου να καλύψει το άνοιγμα στο σκέλος των εσόδων.

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι στόχοι που αναφέρονται, πλέον δεν υφίστανται καθώς ήδη ο προϋπολογισμός του 2015 τελεί υπό αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της συγκράτησης των δαπανών, ο προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν όμως οι δαπάνες πληρώνονταν κανονικά, θα εμφανιζόταν ήδη πρωτογενές έλλειμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.101 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.849 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.694 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.801 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.946 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.264 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30.768 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.151 εκατ. ευρώ ή 11,9 %  έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28.701 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.068 εκατ. ευρώ ή 12,4 % έναντι του  στόχου, εκ των οποίων ποσό 1.724 εκατ. ευρώ αφορά την υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.772 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.022 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.067 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία Αυγούστου 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.893 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 210 εκατ. ευρώ ή 5% σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.861 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1%.

Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Αυγούστου 2015 ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 67 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (159 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 31.869 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.744 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου  (36.613 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.306 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 3.216 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.797 εκατ. ευρώ, των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 361 εκατ. ευρώ και των καταπτώσεων εγγυήσεων κατά 91 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 2.155 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,6%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 18 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 64 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 33 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 31 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.563 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.090 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1.745 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.155 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 267 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.790 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις ταμειακές συνθήκες που επικρατούσαν τους προηγούμενους μήνες. Εκτιμάται ότι μετά τη σταδιακή ομαλοποίηση της ταμειακής ρευστότητας το ύψος των δαπανών θα διαμορφωθεί σταδιακά στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ