ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Νίκος Μελετίου: Τρομάζει η αριθμητική της κρίσης

Ανησυχία και εύλογο προβληματισμό, για τις συνέπειες που υφίσταται η Κοινωνία του Ασπρόπυργου, από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση, προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στην Εφαρμογή του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», στο Δήμο Ασπροπύργου, αλλά και σ’ όσους Δήμους της Χώρας καλύπτει η πιλοτική εφαρμογή του.

Ειδικά για τον Ασπρόπυργο, οι αριθμοί υπογραμμίζουν τις τραγικές συνέπειες που έχει, για την τοπική κοινωνία, η απαράδεκτη, άδικη και κοινωνικά ανάλγητη αναστολή καταβολής του πενιχρού βοηθήματος, που έδινε το Δημόσιο, στους ανασφάλιστους υπερήλικες Δημότες, Ποντιακής Καταγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Αλληλεγγύης, στον Ασπρόπυργο εγκρίθηκαν 1520 αιτήσεις για «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», καταγράφηκαν 55 άστεγοι δικαιούχοι, 547 μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ στις αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι 1090 είχαν …μηδενικό εισόδημα!!

Αναφερόμενος στην αλήθεια που υπογραμμίζουν οι ψυχροί αριθμοί, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Νικόλαος Μελετίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ασπροπύργου είναι ένας από τους τριάντα (30) Ο.Τ.Α. της Ελλάδας, που εντάχθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πέραν της επιτυχούς λειτουργίας της προσπάθειας, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στα πιστοποιημένα στελέχη του Δήμου, είμαι υποχρεωμένος να διατυπώσω δημόσια την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό μου, για τις συνέπειες της κρίσης, σ’ ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της πόλης μας.

Όταν, «με το καλημέρα», 1520 Συμπολίτες μας εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, τα κριτήρια του οποίου φωτογραφίζουν ανθρώπους που ζουν πολύ κάτω απ’ «το όριο της φτώχειας», τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά… Κι απαιτούν άμεσα την αντιμετώπιση των ζητημάτων που διογκώνουν τα προβλήματα του τόπου μας και της Χώρας.

Ειδικά, στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική εν γένει, υπάρχουν περιθώρια ανάσχεσης του φαινομένου, που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν περιθώρια για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας. Μιλώ για υποδομές, αλλά και για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, που δεν μπορεί να παραπέμπονται εσαεί στα ευχολόγια ή στις προεκλογικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και τομές, που διαψεύδονται πανηγυρικά στη συνέχεια…

Πιο συγκεκριμένα, για πολλοστή φορά, επαναφέρω το ζήτημα της αναστολής καταβολής του βοηθήματος που λάμβαναν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Πόντιοι και Βορειοηπειρώτες, με την εύλογη απορία: Πόσο καιρό θα πάρει, και ποια στοιχεία πρέπει να δουν, οι πάσης φύσεως αρμόδιοι, προκειμένου να κατανοήσουν το κακό που προκλήθηκε από το κόψιμο των συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες, από τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες; Και μη μας πουν ότι, «τώρα πια υπάρχει το ¨Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης¨», διότι, η απαράδεκτη εξαίρεση παραμένει, γέννησε και συντηρεί αμείλικτα ερωτήματα… Επιπλέον, η ελλιπής γνώση της ελληνικής γλώσσας, η κλονισμένη υγεία, η απόγνωση πολλών δυνητικά δικαιούχων, έχει κρατήσει, ως τώρα, μακριά από το Πρόγραμμα, πολλούς από αυτούς. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, ο Δήμος αναζητά, έναν – έναν, όσους δικαιούνται το Επίδομα… Όπως δεν είναι υπερβολή ότι, ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών και των αστέγων, αποκαλύπτει που βαδίζει η Ελληνική κοινωνία!…

Ως Δήμος, που αφουγκράζεται με σοβαρότητα όλα αυτά, συνεχίζουμε την προσπάθεια, να στέκουμε στο πλευρό όσων βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την απόγνωση. Κι απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες, σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές των Κοινωνικών μας Δομών. Σ’ όλες τις Επιχειρήσεις, που συνδράμουν τις Κοινωνικές μας Δομές, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Αλλά, και σε όλους τους Εθελοντές, μεμονωμένα άτομα, Συλλόγους και φορείς του τόπου, που ασχολούνται με τη στήριξη όσων έπληξε η κρίση.

Απευθύνω έκκληση, για την ενδυνάμωση του Κινήματος Εθελοντισμού, την ένταξη στη συλλογική προσπάθεια, όσων έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν χρόνο και ψυχή, για τους Συνδημότες που χρήζουν βοήθειας κα στήριξης, τόσο με υλικά αγαθά όσο και με το χαμόγελό μας, με τη συντροφιά και την ψυχική στήριξη, όσων το έχουν ανάγκη.

Ως Δημοτική Αρχή, κάνουμε το παν για να θωρακίσουμε με θεσμούς Αλληλεγγύης τον Τόπο μας. Ήδη εγκρίθηκαν οι Δομές για Σίτιση, Φάρμακα, Αστεγία, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας της πόλης. Γιατί γνωρίζουμε πως όταν τείνουμε χέρι βοηθείας προς τον Πλησίον, δίνουμε ζωή και προοπτική στον τόπο μας κι υπηρετούμε την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του Ασπρόπυργου.

Πέραν όμως απ’ τον Εθελοντισμό και τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνικών, είναι η στιγμή που επιβάλλεται να γίνει αντιληπτή απ’ όλους, η αναγκαιότητα για λύσεις, που θα ανασχέσουν το κύμα της φτωχοποίησης των Ελλήνων, ανοίγοντας δρόμους για μια συνολική εθνική και κοινωνική αναγέννηση.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση περιμένουμε να κινηθούν -επιτέλους- τα πράγματα, όσο είναι ακόμα καιρός, για να μη γίνουμε μάρτυρες μιας συνολικής κοινωνικής ισοπέδωσης».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ