ΤΟΠΙΚΑΜΑΝΔΡΑ

Νερό – δηλητήριο από τις βρύσες στο Αλεποχώρι

Απο το 2015 υπάρχει έγγραφο το οποίο αναφέρεται σε εξασθενές χρώμιο στο δίκτυο υδροδότησης στο Αλεποχώρι

Πιο συγκεκριμένα, εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε στο δίκτυο υδροδότησης Αλεποχωρίου. Αυτό προκύπτει απο έγγραφο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και στα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος.

Νερό – δηλητήριο από τις βρύσες στο Αλεποχώρι
Το έγγραφο του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και στα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος

Το έγγραφο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επισυναφθεί και σε λογαριασμούς ύδρευσης αρκετών κατοίκων του Αλεποχωρίου οπου αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών».

Απο τον δήμο εξηγούσαν στους κατοίκους που προμηθεύονταν νερό απο γεωτρήσεις πως ζητήθηκε η συνδρομή των προαναφερόμενων υπηρεσιών προκειμένου να γίνει η τροφοδοσία του τοπικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ μέσω του δήμου Μεγαρέων (σσ: Ένα τμήμα του Αλεποχωρίου ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεγαρέων και άλλο στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας).

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κος Γιάννης Βασιλείου παραδέχεται οτι υπάρχει πρόβλημα, ενώ συμπληρώνει πως ως Περιφέρεια «έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πίστωση για τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού και τη σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης».

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρει πως τα απαιτούμενα έργα της ΕΥΔΑΠ θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου 3 εως 4 χρόνια.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται και ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου χημικών μηχανικών Άρης Γκορόγια, σημειώνοντας πως το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο δια της εισπνοής, αλλεργική δερματική αντίδραση, ενώ είναι πολύ τοξικό για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Επισημαίνει πως ανάλογα με την έθεση στον ανθρώπινο οργανισμό, μερικά απο τα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί είναι βλάβη των νεφρών, συμπεριλαμβανομένης της οξείας νεφρικης ανεπάρκειας, αναιμία, θρομβοκυτταροπενία – συνοδευόμενη από αιμόλυση – και πιθανώς μεταιμοσφαιριναιμία.

Σε άλλο σημείο ο καθηγητής του ΕΜΠ, πρώην ειδικός γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέας Ανδρεαδάκης, αναφέρει πως το όριο του χρωμίου για το πόσιμο νερό με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανα λίτρο και στις ΗΠΑ τα 100 μικρογραμμάρια. Το χαμηλότερο όριο για το εξασθενές που έχει θεσπιστεί παγκοσμίως είναι τα 10 μικγρογραμμάρια ανα λίτρο και αφορά την Καλιφόρνια.

Τελειώνοντας, όπως αναφέρει ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το κατα πόσο αυτό το όριο είναι ασφαλές. «Θεωρώ ωστόσο πως αν κυμαίνεται απο 10 εως 50 μικρογραμμάρια ανα λίτρο για το εξασθενές χρώμιο θα μπορούσε ένας φορέας η μια επιχείρηση που προμηθεύει με νερό μια περιοχή θα μπορούσε να σταματήσει να το κάνει για λόγους ασφαλείας», κλείνει.

Το θέμα είναι παρα πολύ σοβαρό ειδικά για τους κατοίκους μια μεγάλης πόλης όπως το Αλεποχώρι, πρέπει να παρθούν μέτρα όχι σήμερα αλλα.. χθες!

 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ