ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο ρουσφετιών και προσλήψεων στους ΟΤΑ από Σκουρλέτη

Νομοσχέδιο 138 άρθρων, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν διαφορετικά θέματα, και διευθετούν κυρίως ρουσφέτια και προσλήψεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατάθεσε χθες τα μεσάνυχτα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Την ίδια στιγμή, κάτω από μια διατύπωση-περικοκλάδα η οποία ξεκινάει από την σελίδα 8 της Αιτιολογικής Έκθεσης του σχεδίου νόμου, γίνεται σαφές αυτό που έχει “τάξει” ήδη ο αρμόδιος υπουργός στους χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται κυρίως στην καθαριότητα των Δήμων, πάει στις καλένδες του φθινοπώρου.

Κατά τα λοιπά κάτω από τον τίτλο “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις” το πολυαναμενόμενο σχέδιο-νόμου Σκουρλέτη δεν είναι παρά μια συρραφή επιμέρους ρουσφετιών και τακτοποιήσεων στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ορισμένα από αυτά είναι:

Καταβάλλεται αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους (εκτός από τους δημάρχους) σε όλους τους Δήμους, ενώ προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκτός από όσους λαμβάνουν ήδη αντιμισθία για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίασης, και μέχρι τέσσερις ανά μήνα.

Επιτρέπεται σε δικηγόρους οι οποίοι ασκούν παράλληλα το επάγγελμά τους να γίνονται  ειδικοί σύμβουλοι,  ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών.

Επανέρχεται η δυνατότητα πρόσληψης δύο δημοσιογράφων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, με στόχο την ανάδειξη και επικοινωνία του έργου. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν από κοινού ραδιοφωνικούς ή και τηλεοπτικούς σταθμούς και προβλέπεται νέο επίδομα στους μουσικούς των δήμων. Οι μουσικοί των δήμων θα λαμβάνουν ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 50 ευρώ, καθώς επίσης καθορίζεται και ο μηνιαίος μισθός τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο πολλαπλασιαζόμενο από ειδικούς συντελεστές που φτάνουν μέχρι και το 1,45.

Αυξάνονται οι αποζημιώσεις προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που αυτός δεν είναι ο δήμαρχος, ενώ δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης σε υπαλλήλους που εργάζονται ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. ΠΧ στην περίπτωση λύσης ΑΕ ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της οποίας ποσοστό τουλάχιστον 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ανήκει στον οικείο φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μεταφέρεται σε προσωποπαγείς θέσεις του αντίστοιχου ΟΤΑ.

Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς στον οικείο δήμο του προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας των δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφώνου και μάλιστα το εν λόγω προσωπικό κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις, λαμβανομένης υπόψη της προϋπηρεσίας του για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

Προβλέπεται ο διορισμός ή πρόσληψη, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, των καταγόντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατανομής σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν καταργηθεί ή λυθεί, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα να καλύπτουν τις οργανικές θέσεις κενές ή νέες από προσληφθέντες, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων.

Απαλλάσσονται από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες όσοι υπάλληλοι δεν έδωσαν στοιχεία στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Ακόμα δίνεται περισσότερη γονεϊκή άδεια πέντε ημερών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Καλύπτονται έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης των εργαζομένων στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα με την ημερήσια αποζημίωση να ορίζεται στο ποσό των 50 ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης στο ποσό των 45 ευρώ ανά μέρα.

Πέρα από τα ρουσφέτια και τις προσλήψεις υπάρχουν και φορολογικού ενδιαφέροντος διατάξεις όπως η χρήση POS για την είσπραξη φόρων τελών και εν γένει την οικονομική εκκαθάριση οφειλών φυσικών προσώπων και ΝΠΙΔ προς φορείς του ευρύτερου δημόσιο τομέα καθώς και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς του Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα αυτών, οι δημότες θα μπορούν κατόπιν αίτησης να ρυθμίζουν και να καταβάλλουν με απαλλαγή προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ως ακολούθως: με απαλλαγή κατά 100% αν εξοφληθούν εφάπαξ και με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80 έως 50% ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων (έως 100 δόσεις).

Στα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, ορίζεται ότι αυτή προσδιορίζεται με βάση την ανάκτηση κόστους για υπηρεσίες ύδατος και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων. Παρέχεται η δυνατότητα στο ΔΣ της επιχείρησης να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, ωστόσο καταργούνται τα ειδικά τιμολόγια κατά περιοχή.


Capital

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ