Νόμιμος είναι ο χαρακτηρισμός του υγρότοπου Βουρκάρι Μεγάρων ως περιφερειακό πάρκο, όπως απεφάνθη το Συμβουλίο της Επικρατείας, κρίνοντας μάλιστα την προστασία του επιβεβλημένη.
- Διαφημιση -
Στις επισημάνσεις τους αυτές οι δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, επικαλούνται γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδική μελέτη, έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και του Οργανισμού της Αθήνας, για την υποβάθμιση του υγρότοπου και ζητούν την άμεση δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του υγρότοπου”.
Το προεδρικό διάταγμα είχε κατατεθεί στο Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (Αττικής) ως περιφερειακού πάρκου.
Με το διάταγμα επιχειρείται η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του επίμαχου υγροτόπου, η σύνδεσή του με το ευρύτερο τοπίο και η απόδοσή του στην αναψυχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ακόμη, το επίμαχο διάταγμα καθορίζει τις ζώνες προστασίας του υγροτόπου, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης του κατά ζώνες, κ.λπ.
Επίσης, με το εν λόγω διάταγμα επιδιώκεται η προστασία και η ανάδειξη του υγρότοπου, με την αναβάθμισή της φύσης του τοπίου ως πολύτιμου φυσικού πόρου, ενώ προβλέπει ότι όρμος Βουρκαρί αποτελεί ένα «ξεχωριστό παράκτιο υδάτινο σώμα».
Το επίμαχο διάταγμα προσαρμόζεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (νόμοι 1515/2985 και 4277/2014) που προβλέπει ήδη από το 1985 την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, ενώ συνοδεύεται από ειδική μελέτη για την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας.
Το διάταγμα το οποίο κρίθηκε από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ νόμιμο (πρόεδρος ο αντιπρόεδρο Νίκος Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης, υπ΄ αριθμ. 12/2015 γνωμοδότησή τους) προβλέπει μεταξύ άλλων:
* Εντάσσεται στη ζώνη προστασίας το θαλάσσιο τμήμα του κόλπου της Αγίας Τριάδας που τροφοδοτεί τον υγρότοπο.
* Δημιουργείται περιφερειακή ζώνη με χρήσεις του πρωτογενούς τομέα που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς τη ρύπανση και τις λοιπές επιβαρυντικές για τον υγρότοπο πιέσεις,
* Περιορίζεται η θεσμοθετημένη της εντός του υγροτόπου βιομηχανικής ζώνης,
* Στο χερσαίο τμήμα του υγροτόπου Βουρκάρι και στην χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, αποδίδονται χρήσεις έρευνας, εκπαίδευσης και αναψυχής, που θα λειτουργούν προστατευτικά για τον υγρότοπο ενώ προβλέπεται οργάνωση της ζώνης ως υγροτοπικού πάρκου και η δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου ενημέρωσης και παρατηρητηρίων της ορνιθοπανίδας.