ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣΤΟΠΙΚΑ

Ν. Μελετίου: “Επιπόλαιη και επικίνδυνη απόφαση η δημιουργία hotspot στην Γκορυτσά”

Την πλήρη αντίθεση του Δήμου Ασπροπύργου στη δημιουργίας hot spot Μεταναστών, στη συνοικία Γκορυτσά διεμήνυσε ο Δήμαρχος Νικόλαος Μελετίου με επιστολή του προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

αναλυτικά η επιστολή:


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΠΡΟΣ: – Τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, – Τον αν. Υπουργό κ. Δημήτρη Βίτσα,την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου , τους κ.κ. Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

ΘΕΜΑ: «Άστοχη, απαράδεκτη, επικίνδυνη απόφαση δημιουργίας hot spot Μεταναστών, στη συνοικία των νεοπροσφύγων Ποντίων, Γκορυτσά Ασπροπύργου».

Αξιότιμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, Αγαπητοί κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Αγαπητή Κα Περιφερειάρχη Αττικής, για μία εισέτι φορά, μια κυβερνητική απόφαση, που αφορά στον Ασπρόπυργο, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο κόμβο ενέργειας, βαριάς βιομηχανίας και διαμετακομιστικού εμπορίου της Χώρας, από τις αρμόδιες αρχές, που συνήθισαν να βλέπουν τον Ασπρόπυργο ως την «πίσω αυλή της Αθήνας και της Ελλάδας» γενικότερα.

Με έκπληξη και εύλογο προβληματισμό, έγινα δέκτης πρόσκλησης, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να προσέλθω, όπως αντιλήφθηκα, σήμερα Δευτέρα, σε σύσκεψη, με αντικείμενο τη δημιουργία «hot spot» Μεταναστών, σε κτήμα του ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται στη καρδιά της πιο πολυάνθρωπης συνοικίας νεοπροσφύγων Ποντίων της πόλης μας, που ονομάζεται Γκορυτσά και στην οποία διαμένουν πάνω από 20.000 Συμπολίτες μας, εξ εκείνων που η Πολιτεία εξακολουθεί να ονομάζει παλιννοστήσαντες. Μια συνοικία, στην οποία τα ΕΛ.ΤΑ παραδίδουν καθημερινά χιλιάδες ειδοποιητήρια, για πρόστιμα και ένσημα, που όλα έχουν ως κατακλείδα την απειλή λήψης διοικητικών μέτρων, αν οι Συμπολίτες μου δεν τα πληρώσουν τα «χαράτσια» που, άνευ λογικής και μέτρου, τους επιβάλλονται.

Υπενθυμίζω ότι, τούτοι οι Έλληνες, κλήθηκαν επίσημα, από την Ελληνική Πολιτεία, να έρθουν -για μόνιμη εγκατάσταση-στην ιστορική τους Πατρίδα, εγκαταλείποντας τις εστίες τους, με την υπόσχεση ότι, τους περιμένει εδώ δουλειά και κατοικία. Κι αφού καμία από τις δύο υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκε, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της στέγασης, χτίζοντας αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να τους κυνηγούν τα πρόστιμα, αλλά και να τους ζητούνται ένσημα, πολλών χιλιάδων ευρώ, για οικοδομές που χτίστηκαν με ομαδική εργασία και αλληλοβοήθεια. Επιπλέον, εδώ και τρία χρόνια, στα μνημονικά μέτρα εντάχθηκε και η διακοπή των επιδομάτων (340,00 €), που λάμβαναν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες Πόντιοι, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν και να φυτοζωούν χιλιάδες από αυτούς, πολλοί εκ των οποίων στήριζαν ολόκληρες οικογένειες ανέργων. Κι αυτό, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι ‘Ελληνες, ανασφάλιστοι και υπερήλικες, απολαμβάνουν τη συγκεκριμένη, πενιχρή κοινωνική παροχή επιβίωσης.

Σ΄ αυτόν τον τόπο, λοιπόν, οι κάτοικοι του οποίου στενάζουν από τα συσσωρευμένα «λάθη» της Ελληνικής Πολιτείας, η Κυβερνητική και Αυτοδιοικητική σύσκεψη, που έγινε τελικά, μια μέρα πριν (χθες Κυριακή), κι απ΄ την οποία απουσίαζα, αφού υπήρξε λάθος συνεννόηση, αποφάσισε τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών.

Κι αυτό έγινε, λίγες ώρες μετά τις πομπώδεις, κυβερνητικές δηλώσεις συμπαράστασης, στα θύματα της Γενοκτονίας (1915-1923), στην εκδήλωση που έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, άσχετα αν έτσι προκαλείται νέο ζήτημα σε βάρος των θυμάτων της σύγχρονης Γενοκτονίας των νεοπροσφύγων Ποντίων, που εγκαταστάθηκαν στον τόπο μας (από το 1990 ως σήμερα), αφού εξάντλησαν κάθε περιθώριο υπομονής.

Και για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την επιπολαιότητα, με την οποία αποφασίστηκε η «λύση» της Γκορυτσάς Ασπροπύργου, είμαι υποχρεωμένος να σας υπογραμμίσω, τι παρέβλεψαν οι αποφασίσαντες ερήμην του Δήμου:

1 ον ) Όλως τυχαίως, ο χώρος βρίσκεται στην πρόσοψη της Λεωφόρου Ειρήνης (πρώην ΝΑΤΟ), που είναι ο μοναδικός δρόμος σχετικά ταχείας κυκλοφορίας, που εξυπηρετεί τις 3.000 περίπου επιχειρήσεις Logistics της περιοχής.

2 ον ) Όλως τυχαίως, ο τόπος αυτός απέχει λίγες δεκάδες μέτρα απ΄ το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας όπου σταθμεύουν τας κυβερνητικά αεροσκάφη ¨Empraer¨, δεκάδες πυροσβεστικά, αλλά και πολεμικά, κυρίως μεταγωγικά αεροπλάνα. Και, φαντάζομαι πως ουδείς ανησυχεί για τούτο…

3 ον ) Τυχαία, επίσης, σε μικρή απόσταση, από τον «κατάλληλο χώρο», που επιλέχτηκε, λειτουργούν:

α) ένα Διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ, απ΄ το οποίο υδροδοτείται μέγα μέρος της Αθήνας,

β) ο αγωγός ύδρευσης από το Μόρνο, ανοιχτός σε μεγάλο τμήμα του,

γ) χημικές και βιομηχανίες υγραερίου,

δ) το μεγαλύτερο διυλιστήριο αργού πετρελαίου της χώρας, και δεκάδες αποθηκευτικοί χώροι,

ε) η μοναδική Χωματερή της Αττικής,

στ) δεκάδες νόμιμα και παράνομα «σκραπ», και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, από οχλούσες δραστηριότητες.

Ενώ, σε απόσταση αναπνοής, επίσης, στήθηκαν και «λειτουργούν» παράνομοι καταυλισμού ημεδαπών και αλλοδαπών αθίγγανων, πολλών εξ αυτών ειδικευμένων σε κάθε μορφής έκνομη δραστηριότητα.

Άρα, απ΄ ότι αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει πιο ακατάλληλος τόπος για Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών!…

Τέλος, το γεγονός ότι, ήδη την περιοχή μας «οργώνουν» καθημερινά, ξένοι υποψήφιοι επενδυτές, ενόψει και της λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου του Ο.Σ.Ε., που εκτείνεται εξ ολοκλήρου στον Ασπρόπυργο, οι οποίοι αναζητούν γη ή εγκαταστάσεις, ουδένα φαίνεται πως απασχολεί.

Με απλά λόγια, το μήνυμα που εκπέμπεται, απ΄ τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι: «Αν δεν τους κάνει, ας φύγουν!… Σιγά τους στόχους της Ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων, της ασφάλειας των ήδη υπαρχουσών βιομηχανιών και του Πολεμικού Αεροδρομίου, του σεβασμού των υπό πολλαπλό διωγμό νεοπροσφύγων Ποντίων, της πόλης που βιώνει -εδώ και δεκαετίες- συνθήκες Αγαπητοί μου, τα πολλά λόγια είναι περιττά!

Αν δεν αρθεί πάραυτα η απόφαση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, οι συνέπειες για όσα ανέφερα, και για δεκάδες ακόμη, που, για την οικονομία του χώρου δεν παραθέτω, είναι βέβαιο πως θα είναι τραγικές! Επιτέλους, ποια λογική υπαγορεύει να παραβλέπονται σοβαρότατοι κίνδυνοι και υπαρκτά ζητήματα, σε μια περιοχή με ήδη υπάρχουσες «νησίδες μη εφαρμογής του νόμου», στην καρδιά πιο σημαντικής οικονομικής ζώνης της Χώρας;

Εν κατακλείδι, κι αφού υπομνήσω ότι, στον Ασπρόπυργο διαμένουν ήδη 10.000 οικονομικοί μετανάστες, αρμονικά ενταγμένοι στην τοπική κοινωνία κι αρκετοί ανήκοντες σε «ειδικές πληθυσμιακές ομάδες», σας καλώ να αντιμετωπίσετε το ζήτημα, σε κάποια άλλη περιοχή, με γνώμονα την αρχή της αναλογικότητας, και της συμμετοχής όλων σε εθνικές προσπάθειες. Κι όχι με τη «λογική» πως, ό,τι ενοχλεί, ρυπαίνει, προβληματίζει την Αθήνα, να οδηγείται στον Ασπρόπυργο και τη δυτική Αττική. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η συσσωρευμένη, δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση της Δημοτικής Αρχής και των Συμπολιτών μου, θα μας οδηγήσει να αντιπαρατεθούμε, με κάθε νόμιμο μέσο, στην απαράδεκτη, επιπόλαιη και επικίνδυνη απόφαση που ελήφθη, για την οποία αναμένουμε την αντίδραση του ΣΕΒ, των Επιμελητηρίων, των Οργανώσεων των Εργαζομένων και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Με εκτίμηση, Νικόλαος Ι. Μελετίου Μέλος του Δ. Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) Δήμαρχος Ασπροπύργου


 

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ