ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά πιλοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την απογκετοποίηση του Βλυχού Μεγάρων

Ξεκινά πιλοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την απογκετοποίηση του Βλυχού Μεγάρων

Γιάννης Βασιλείου
Γιάννης Βασιλείου

Κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττική,` κ. Γ. Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συνάντηση με τον Δήμαρχο Μεγαρέων, κ. Γ. Σταμούλη, όπου ανακοινώθηκε η απόφαση της Αντιπεριφέρειας Αττικής να προκρίνει και να στηρίξει ενεργά την εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων στο Βλυχό Μεγάρων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής. Η πρόταση της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής έρχεται να πλαισιώσει τις μέχρι σήμερα δρομολογούμενες κοινωνικές δράσεις στην εν λόγω περιοχή (με ίδια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής) και να αναβαθμίσει την εν λόγω συνεργασία στη βάση της ανάγκης για την υλοποίηση μίας κρίσιμης μάζας παρεμβάσεων στο πεδίο των υποδομών και της στέγασης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, χρησιμοποιώντας πόρους από το ΠΕΠ, επιμέρους τομεακά προγράμματα και πιθανές άλλες πηγές.

 

Η πρόταση της Αντιπεριφέρειας αποτελεί φυσική συνέπεια της μέχρι σήμερα ωρίμανσης συνεργασιών και συμπράξεων με το Δήμο Μεγαρέων, τον τοπικό σύλλογο των τσιγγάνων, την Ένωση Διαμεσολαβητών Ρομά και εθελοντές κοινωνικής πρόνοιας, και γενικότερα της συστηματικής συνεργασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και Δήμου Μεγάρων στο εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα της απογκετοποίησης του Βλυχού Μεγάρων. Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για το Βλυχό έχει επίσης πιλοτικό χαρακτήρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής (μαζί με το αντίστοιχο για τον οικισμό τσιγγάνων στο Χαλάνδρι) και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την προώθηση και υλοποίηση έργων και δράσεων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο Βλυχό με θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας των Μεγάρων.

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και ο Δήμαρχος Μεγάρων με το τέλος της συνάντησης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής/Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Μεγαρέων λαμβάνουν σήμερα μια ιστορική απόφαση για το ζήτημα της απογκετοποίησης του Βλυχού, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των τσιγγάνων και τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και αρμονικής συμβίωσης με όφελος για το σύνολο των δημοτών.

 

Καλούμε τις λοιπές δημόσιες αρχές να προσανατολίσουν την δράση τους για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας που γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή και να συμβάλουν με τα εργαλεία που διαθέτουν στην ενίσχυση των δυνάμεων της κοινωνικής ένταξης και της απογκετοποίησης. Ιδιαίτερα καλούμε το Υπ. Εσωτερικών και την Ελληνική Αστυνομία να στηρίξουν ένα σχέδιο δράσης για την οριστική ομαλοποίηση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή, δίνοντας εναλλακτικές λύσεις σε όσους δεν διαθέτουν μόνιμο οικιστικό δεσμό με την περιοχή και επεμβαίνοντας άμεσα και στοχευμένα  για την αναβάθμιση της ασφάλειας των κατοίκων του Βλυχού και των Μεγάρων. Η συνεργασία των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή είναι και δεδομένη και συστηματική, ωστόσο απαιτείται η ταυτόχρονη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της οργανωμένης κοινωνίας των τσιγγάνων.

 

Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής και ο Δήμος Μεγαρέων, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, κατεστημένες νοοτροπίες και φθηνούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς, εργάζονται για να δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την οριστική επίλυση του θέματος. Είναι η ώρα της αλήθειας για όλους».

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ