Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ασπρόπυργου στην 1η Πανελλαδική Μαθητική Προσομοίωση των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επάξιοι εκπρόσωποι της Δυτικής Αττικής
Ένα τριήμερο γεμάτο νέες γνώσεις, εμπειρίες και φιλίες εισέπραξαν μαθητές Λυκείων στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018 και συγκεκριμένα στη Μαράσλειο Σχολή και στο Αμφιθέατρο «ΆλκηςΑργυριάδης» στο Κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μαθητικής προσομοίωσης ‘AthensEUModelJunior 2018’.
Οργανώθηκε από το Europe Direct ELIAMEP, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ελλάδα και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του ΕΚΠΑ. Στην προσομοίωση αυτή συμμετείχαν 100 μαθητές 25 σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών,από όλη την Ελλάδα με θέμα:
« Διαχείριση σύγχρονων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ».
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν ως διοργανωτές και ομιλητές οι κ.κ. Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, η κα Εμμανουέλα Δούση, η Δρ. Αγγελική Δημητριάδη, Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ, η Δρ. Ρόζα Βασιλάκη, Ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Δρ. Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ. Επίσης ο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα.
Κεντρικός Ομιλητής ο κύριος Δημήτρης Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Η επιλογή των ομάδων καθηγητών-μαθητών έγινε ανάμεσα από 200 και άνω υποψηφιότητες σχολείων πανελλαδικά.
Οι τέσσερις μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ασπρόπυργου, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας της δράσης, κυρίας Σκληρού Φανής, καθηγήτριας Πληροφορικής, συμμετείχαν στην προσομοίωση συνεδριάσεων με ρόλους, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο υπουργών εξωτερικών κρατών-μελών της Ε.Ε. (Σλοβακίας και Ιρλανδίας), και του δημοσιογράφου του Συμβουλίου Υπουργών. Εργάστηκαν με συνέπεια και εργατικότητα εκτός σχολικού ωραρίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ρόλων τους και το αποτέλεσμα ήταν άξιο θαυμασμού τις ημέρες της προσομοίωσης! Να σημειωθεί ότι στην κα Σκληρού και στους μαθητές της έχει αποδοθεί ο τίτλος «Σχολικός πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (EPAS) για 3η συνεχή χρονιά.
Ρόλοι μαθητών:
Συμεωνίδης Ανδρέας : Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Καψάλας Βασίλης : Δημοσιογράφος Συμβουλίου Υπουργών
Λιάκου Χρυσάνθη : Υπουργός Εξωτερικών Ιρλανδίας
Παυνέρη Αναστασία : Υπουργός Εξωτερικών Σλοβακίας
Την πρώτη μέρα της προσομοίωσης όλα τα συμμετέχοντα σχολεία συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο ‘’GoldenAge’’, όπου άκουσαν την με τόση ζέση ομιλία του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Δημήτρη Βίτσα. Εκείνος με τρόπο εκλαϊκευμένο, εξήγησε αναλυτικά το πρόβλημα των προσφυγικών ροών που ταλανίζει τη σύγχρονη Ευρώπη, βοηθώντας τους να κατανοήσουν περισσότερο το ζήτημα που σκόπευαν να πραγματευτούν. Στη συνέχεια, μεταφερθήκαν σε ξεχωριστές αίθουσες τα μέλη της Επιτροπής από τα μέλη του Συμβουλίου και άρχισαν την προπαρασκευαστική τους συνεδρίαση.
Με την αρωγή των φοιτητών που είχαν επιλεγεί από τους συνυπεύθυνους της δράσης, κατανόησαν όλοι οι μαθητές επαρκώς τους ρόλους τους ως Υπουργοί Εξωτερικών, Επίτροποι, Δημοσιογράφοι, μέλη των ΜΚΟ κτλ. καθώς και τους κανόνες που πλαισιώνουν μια τέτοια συνεδρίαση.
Την επομένη βρεθήκαν στο κτίριο της Μαράσλειου Σχολής, έτοιμοι για την έναρξη των συνεδριάσεων των δύο οργάνων της Ένωσης. Με ιδιαίτερη θέρμη και εμπεριστατωμένη γνώση επί του θέματος όλα τα παιδιά στήριξαν επάξια τη θέση που τους είχε ανατεθεί, έχοντας πάντα ως γνώμονα δράσης τους τον εποικοδομητικό διάλογο και τη δέουσα ευγένεια. Ύστερα από πολλαπλές συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, διαπραγματεύσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις, συμφωνίες και διχογνωμίες, κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές λύσεις για το προσφυγικό, παρουσιάζοντας δύο ενιαία κείμενα με τις καταληκτικές προτάσεις.
Διαχώρισαν την έννοια του «πρόσφυγα» από αυτή του «μετανάστη», καθώς πρόσφυγας ονομάζεται εκείνος που είναι αναγκασμένος να κατοικήσει σε άλλη χώρα εξαιτίας διωγμών που υπέστη από την πατρίδα του, ενώ μετανάστης ονομάζεται αυτός που από προσωπική του επιλογή, πολλές φορές κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχει αποφασίσει να εγκατασταθεί είτε μόνιμα, είτε προσωρινά σε κάποια άλλη χώρα, για την εξυπηρέτηση προσωπικών του αναγκών.
Τα ίδια κείμενα, το πρωινό του Σαββάτου αναγνώστηκαν και αξιολογήθηκαν από τους υπεύθυνους διδάκτορες της δράσης, ενώπιον όλων των συμμετεχόντων, στο αμφιθέατρο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Κατόπιν αξιολόγησης των κειμένων, ο λόγος δόθηκε σε μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι εξέφρασαν τις σκέψεις τους για το διήμερο που είχε προηγηθεί.
Όπως μας ανέφεραν οι μαθητές, φεύγοντας από το Πανεπιστήμιο, κρατώντας τους επαίνους συμμετοχής στα χέρια τους, γνώριζαν πως η εμπειρία αυτή θα παραμείνει ανεξίτηλη στη μνήμη τους. Μέσα σε διάστημα ελάχιστων ημερών κατανόησαν πολύ καλύτερα τον ρόλο των οργάνων που προσομοιώθηκαν και συνειδητοποίησαν τη λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή, επέκτειναν τις γνώσεις τους πάνω στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και μερικοί αναθεώρησαν τις απόψεις τους, κατανοώντας πως κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει την ίδια αξία. Ίσως, βέβαια, το σημαντικότερο απ’ όλα να ήταν το δημοκρατικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνεδριάσεις. Συνδιαλέχτηκαν , σεβόμενοι πάντα το συνομιλητή τους, συναναστράφηκαν με άτομα της ηλικία τους, αποδέχθηκαν διαφορετικές απόψεις και απομακρύνθηκαν από εθνικιστικές, λαϊκιστικές και εγωιστικές πρακτικές, με στόχο την ομαλή πραγματοποίηση ομαδικών συνεδριάσεων.
Στην τελετή λήξης ο κύριος Μαρκοπουλιώτης τόνισε ότι πατριώτης είναι αυτός που αγαπά τη χώρα του, ενώ εθνικιστής αυτός που μισεί την χώρα του άλλου και επομένως σωστά άφησαν στην άκρη το λαϊκισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Αφού εξέφρασαν, λοιπόν, ελεύθερα τις απόψεις τους, αμφισβήτησαν γόνιμα και έχοντας να προτείνουν υλοποιήσιμα αντισχέδια, εν τέλει συμβιβάστηκαν.
Και τι είναι τελικά ο συμβιβασμός; Είναι μια τόσο κακιά και νοσηρή έννοια όπως όλοι την έχουμε στο νου μας; Ή μήπως αποτελεί μια μέση οδό, από την οποία βγαίνουν δύο νικητές και όχι δυο χαμένοι, όπωςανέφερε ο κύριος επίτροπος; Σε αυτό το τριήμερο, οι μαθητές τόνισαν ότι κατάλαβαν πως πρόκειται για το δεύτερο: ο συμβιβασμός δεν είναι κακός. Είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις που γίνονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού και την εύρεση μιας μέσης λύσης στις αντιμαχόμενες απόψεις.
Όπως ανέφερε η κυρία Εμμανουέλα Δούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του ΕΚΠΑ, το αποτέλεσμα απ’ όλους τους μαθητές ήταν εντυπωσιακό, ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων και αρκετές από τις προτάσεις που αποτυπώθηκαν στα κείμενα θα ήταν ζηλευτές από τα γραφεία των Επιτρόπων ή τα ΥΠΕΞ των κρατών-μελών. Επίσης η κυρία Δούση συνεχώς τόνιζε στα παιδιά πόσο τυχερά είναι που έχουν τέτοιους καθηγητές, που τους ανοίγουν δημιουργικά μονοπάτια και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες γνώσης και αξιών. Προέτρεψε να κάνουν διάχυση των αποτελεσμάτων ώστε να παραδειγματιστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές και να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες δράσεις.
Οι μαθητές συμπέραναν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της αφορούν άμεσα όλα τα άτομα της ηλικίας μας, εφόσον οδεύουμε προς την ενηλικίωση και συνεπώς τη συμμετοχή μας στις εκλογικές διαδικασίες. Γι’ αυτό, οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η συγκεκριμένη προσομοίωση, λοιπόν, κατάφερε επιτυχώς την πλήρη ενημέρωση μας για τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση των πολιτών σε αυτήν».
Τέλος, η κυρία Σκληρού τόνισε: «Ευχαριστώ τους μαθητές μου για τον χρόνο που θυσίασαν και με έκαναν περήφανη, καθώς και για τη δύναμη που μου δίνουν να συνεχίσω! Ευχαριστώ τους γονείς που μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους!
Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής γι’ αυτήν την ευκαιρία που μας έδωσαν, για την φιλοξενία και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στα παιδιά μας και να τους συγχαρούμε για την άψογη οργάνωση σ’ όλα τα επίπεδα!
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, αλλά και για μας τους υπεύθυνους καθηγητές, όλων των ομάδων».
Ακολουθήστε το «ΘΡΙΑΣΙΟ» στο Google News, Facebook & Twitter