ΤΟΠΙΚΑΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου παρουσιάζουν την εικονική επιχείρηση «Ποντοπόρεια»

Πριν στεγνώσει το μελάνι για τις διακρίσεις της εικονικής επιχείρησης Όμηρος – ρίχνω φως στον πολιτισμό και την  3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το επιχειρηματικό «δαιμόνιο» των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ασπροπύργου κάθε άλλο παρά σταματά.

Αύριο στο THE MALL ATHENS παρουσιάζουν τη νέα εικονική επιχείρησή τους «Ποντοπόρεια» στο πλαίσιο της Εμπορικής Έκθεσης καινοτόμων προϊόντων / υπηρεσιών που δημιούργησαν στο διεθνές πρόγραμμα Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του ΣΕΝ/JAGreece
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου παρουσιάζουν την εικονική επιχείρηση «Ποντοπόρεια»

Το αντικείμενο της επιχείρησης

Ο «μέντορας» της επιχείρησης Σωκράτης Κουμπάρδας μας αναφέρει: Δημιουργήσαμε μια εταιρία την ΠΟΝΤΟΠΟΡΕΙΑ (PONTOPOREIA) Hellenic Cargo Safety (H.C.H) σκοπό την κατασκευή μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την σταθερή θέση των μεταφερόμενων προϊόντων μέσα στα container. Φτιάχνουμε λοιπόν μεταλλικές πλατφόρμες στις διάστασης της βάσης του container, ικανής αντοχής και ποιότητας, επίπεδες από την ορατή (πάνω πλευρά τοποθέτησης φορτίου) και διαμορφώνουμε με μεταλλικά στοιχεία (διαμορφωμένους μεταλλικούς δοκούς) το κάτω μέρος τους σε τομέα ωοειδούς στερεού (οβάλ). Η διαμορφωμένη πλατφόρμα τοποθετείται εντός του container. Πάνω της τοποθετούνται τα μεταφερόμενα προϊόντα εντός του Container και αυτό με σειρά του παίρνει τη θέση του στο πλοίο. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της πλεύσης και όταν το σκάφος υπόκειται σε pinching και rolling κυρίως, και αντίστοιχα το κάθε container ακολουθεί τις κινήσεις του πλοίου, τα μεταφερόμενα εμπορεύματα εντός αυτού παραμένουν πάντα σε επίπεδη θέση παράλληλο πάντα με την επιφάνεια της γης, αποφεύγοντας έτσι τις επιζήμιες μετατοπίσεις.

Ένα πάγιο τεράστιο πρόβλημα των ναυτιλιακών μεταφορών εμπορευμάτων είναι οι εκτεταμένες φθορές και καταστροφές των προϊόντων που μεταφέρονται με containers κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Οι φθορές αυτές λαμβάνουν χώρα είτε μέσα στα εμπορευματοκιβώτια από τη μετατόπιση των φορτίων, είτε από τη μετατόπιση και αποκόλληση από το πλαίσιο του πλοίου ολόκληρων container, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων. Τέτοια ατυχήματα είναι συχνά και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο το φορτίο αλλά και το ίδιο το πλοίο προκαλώντας σοβαρά ναυάγια. Όλα τα παραπάνω προκαλούνται κατά το φαινόμενο της διατοίχισης (rolling) και του προνευστασμού (piching) του πλοίου. Η Διατοίχιση ή διατοιχισμός (rolling), κοινώς «μπότζι», είναι όρος της Ναυτιλίας και αφορά μορφή ταλάντωσης του πλοίου κατά τον εγκάρσιο άξονα δηλαδή οι κλίσεις δεξιά και αριστερά που παίρνει το πλοίο διαδοχικά όταν κινείται.

Αιτία που προκαλεί τη διατοίχιση είναι είτε ο υφιστάμενος πλάγιος κυματισμός (κατάσταση θαλάσσης), είτε κυματισμός από το φαινόμενο της αποθαλασσίας, είτε και από άλλο παράγοντα όπως από κυματισμό που προκάλεσε διερχόμενο άλλο πλοίο. Σε ένα πλοίο εμπορευματοκιβωτίων (container ship) containers είναι προσδεμένα στο πλοίο σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια του πλοίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των containers να ακλουθούν ως ένα σώμα τις κινήσεις του σκάφους.

Στη ναυτική ορολογία Πρόνευση ή Προνευστασμός (κοινώς σκαμπανέβασμα, pitching) καλείται η κατά το διάμηκες ταλάντωση πλοίου, σε αντίθεση με τη διατοίχιση που γίνεται κατά το εγκάρσιο άξονα του πλοίου. Ο προνευστασμός συνήθως δεν αποκτά την ένταση του διατοιχισμού, πλην όμως προκαλεί σοβαρές κοπώσεις στο σκάφος.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή
Notify of

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
ΘΡΙΑΣΙΟ